Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

10 saker du bör veta som bilägare

Även om du har körkort så är det inte säkert att du är lämpad som en bilägare. Det finns mycket saker att hålla reda på och faktum är de flesta bilägarna inte har koll på allt de borde ha koll på. Har du koll på allt som bilägare? Kolla listan och se efter själv!

Josefine

Uppdaterad 13 juli, 2023

Publicerad 17 maj, 2023

Kvinna som precis köpt sin första bil tar en selfie i förarsätet

Det här borde du veta om du äger en bil

  1. Underhåll och service: Regelbundet underhåll och service är avgörande för att hålla din bil i gott skick och förlänga dess livslängd. Följ tillverkarens rekommendationer angående oljebyte, filterbyte, däckrotation och andra underhållsåtgärder.

  2. Oljebyte: Motoroljan är avgörande för att smörja och skydda motorn. Byt olja enligt tillverkarens rekommendationer och se till att använda rätt typ och viskositet för din motor.

  3. Däckunderhåll: Kontrollera däckens lufttryck regelbundet och se till att de är i gott skick. Byt ut slitna eller skadade däck och rotera dem enligt tillverkarens rekommendationer för att säkerställa en jämn slitning.

  4. Vätskenivåer: Kontrollera regelbundet vätskenivåerna i din bil, inklusive motorolja, kylvätska, bromsvätska och spolarvätska. Se till att de är inom rekommenderade nivåer och fyll på vid behov.

  5. Säkerhet: Se till att du är medveten om och följer trafikregler och hastighetsbegränsningar. Använd säkerhetsbälten och se till att passagerare också gör det. Håll även nödvändiga säkerhetsutrustning i bilen, såsom en förbandslåda och varningstriangel.

  6. Försäkring och registrering: Se till att ha en giltig bilförsäkring och att din bil är korrekt registrerad enligt lokal lagstiftning. Håll dig uppdaterad om försäkringspremier och registreringsförnyelser för att undvika onödiga problem.

  7. Fordonshistorik och servicejournal: Håll koll på fordonsrelaterad dokumentation, inklusive servicejournaler och reparationer. Detta kan vara användbart för att spåra fordonsunderhåll och kan vara värdefullt vid försäljning eller garantianspråk.

  8. Körbeteende och bränsleeffektivitet: Kör försiktigt och följa bränsleeffektiva körvanor, såsom att undvika onödigt tung fot på gaspedalen och att undvika onödigt tomgång. Detta kan hjälpa till att spara bränsle och minska miljöpåverkan.

  9. Nödvändiga verktyg och reservdelar: Ha en nödverktygssats i bilen, inklusive ett reservhjul, domkraft och verktyg för att byta däck. Det kan också vara bra att ha reservlampor, säkringar och startkablar till hands för nödsituationer.

  10. Lär känna din bil: Ta dig tid att läsa bilens bruksanvisning och bli bekant med

Glöm inte försäkra bilen!

Som ny bilägare kan det vara lätt att man glömmer att försäkra bilen från samma datum som ägarbytet sker och då kan man få en tråkig böter från Trafikförsäkringsföreningen. Allra bäst är om du jämför bilförsäkring innan du köper bil så att du har koll på vad kostnaden kommer bli och vilken omfattning du vill ha. Om du vill veta tips för hur du hittar den bästa bilförsäkringen kan du läsa mer här.

Jämför bilförsäkring

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.