Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


10 saker du bör veta som bilägare

Även om du har körkort så är det inte säkert att du är lämpad som en bilägare. Har du koll på allt som bilägare? Kolla listan och se efter själv!

Skriven av Josefine

Publicerad 17 maj, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Kvinna som precis köpt sin första bil tar en selfie i förarsätet

Det här borde du veta om du äger en bil

  1. Underhåll och service: Regelbundet underhåll och service är avgörande för att hålla din bil i gott skick och förlänga dess livslängd. Följ tillverkarens rekommendationer angående oljebyte, filterbyte, däckrotation och andra underhållsåtgärder.

  2. Oljebyte: Motoroljan är avgörande för att smörja och skydda motorn. Byt olja enligt tillverkarens rekommendationer och se till att använda rätt typ och viskositet för din motor.

  3. Däckunderhåll: Kontrollera däckens lufttryck regelbundet och se till att de är i gott skick. Byt ut slitna eller skadade däck och rotera dem enligt tillverkarens rekommendationer för att säkerställa en jämn slitning.

  4. Vätskenivåer: Kontrollera regelbundet vätskenivåerna i din bil, inklusive motorolja, kylvätska, bromsvätska och spolarvätska. Se till att de är inom rekommenderade nivåer och fyll på vid behov.

  5. Säkerhet: Se till att du är medveten om och följer trafikregler och hastighetsbegränsningar. Använd säkerhetsbälten och se till att passagerare också gör det. Håll även nödvändiga säkerhetsutrustning i bilen, såsom en förbandslåda och varningstriangel.

  6. Försäkring och registrering: Se till att ha en giltig bilförsäkring och att din bil är korrekt registrerad enligt lokal lagstiftning. Håll dig uppdaterad om försäkringspremier och registreringsförnyelser för att undvika onödiga problem.

  7. Fordonshistorik och servicejournal: Håll koll på fordonsrelaterad dokumentation, inklusive servicejournaler och reparationer. Detta kan vara användbart för att spåra fordonsunderhåll och kan vara värdefullt vid försäljning eller garantianspråk.

  8. Körbeteende och bränsleeffektivitet: Kör försiktigt och följa bränsleeffektiva körvanor, såsom att undvika onödigt tung fot på gaspedalen och att undvika onödigt tomgång. Detta kan hjälpa till att spara bränsle och minska miljöpåverkan.

  9. Nödvändiga verktyg och reservdelar: Ha en nödverktygssats i bilen, inklusive ett reservhjul, domkraft och verktyg för att byta däck. Det kan också vara bra att ha reservlampor, säkringar och startkablar till hands för nödsituationer.

  10. Lär känna din bil: Ta dig tid att läsa bilens bruksanvisning och bli bekant med

Glöm inte försäkra bilen!

Som ny bilägare kan det vara lätt att man glömmer att försäkra bilen från samma datum som ägarbytet sker och då kan man få en tråkig böter från Trafikförsäkringsföreningen. Det kan vara bra om du jämför bilförsäkring innan du köper bil så att du har koll på vad kostnaden ungefär kommer att bli och vilken omfattning du vill ha. Om du vill jämföra bilförsäkringar från flera bolag kostnadsfritt så kan du fylla i ditt registreringsnummer nedan och se priser från flera bolag samtidigt.

Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen