Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


22 saker din hund absolut inte ska äta

Om din hund har fått i sig någon av dessa 22 saker kan den vara förgiftad. Sök omedelbart upp veterinär och få hjälp.

Skriven av Josefine

Publicerad 24 mars, 2023. Uppdaterad 25 mars, 2024.Våra bästa vänner på fyra ben är ofta matglada och det är inte alls ovanligt att vilja dela med sig av sin goda mat till sin hund. Mycket mat som vi människor äter är tyvärr giftiga för hundar. Även fast du tänker att du är snäll som delar med dig så kan en liten matbit från tallriken resultera i ett veterinärbesök och i allra värsta fall att din hund blir förgiftad och dör. Stå emot de sockersöta hundögonen och ge din hund hundgodis istället!

Nedan har vi sammanställt en lista med 21 saker din hund inte får äta och som är giftigt för hundar. 

Giftig mat för din hund:

 • Avokado

 • Bacon

 • Bakpulver

 • Broccoli (rå)

 • Choklad (kakao)

 • Citrusfrukter

 • Kaffe

 • Lök

 • Majskolvar

 • Mögelost

 • Nötter

 • Ojäst deg

 • Potatis (rå)

 • Rabarber

 • Russin

 • Saffran

 • Tuggummi

 • Vindruvor

 • Vitlök

 • Xylitol

 • Äggvita (rå)

 • Öl

En bra försäkring gör skillnad

Skulle din hund drabbas av förgiftning från mat eller något ute i naturen så är det alltid skönt att ha en bra försäkring som även täcker svårare behandlingar och operationer. Avokado

Avokado som är så milt och gott kanske känns helt ofarligt för din hund men faktum är att avokado kan vara farligt för din hunds hjärta och mjölkkörtlar eftersom att det innehåller ämnet Persin. 

Bacon

Bacon innehåller otroligt höga mängder salt och fett vilket gör att det inte är särskilt nyttigt för människor. För hundar kan bacon orsaka akut pankreatit, bukspottkörtelinflammation. Typiska symptom för bukspottkörtelinflammation är kräkningar, buksmärta och aptitlöshet men tänk på att symptomen kan komma smygande så om du är osäker på om din hund har fått i sig bacon ska du alltid kontakta veterinär. Stora mängder salt kan få hunden att dricka mycket vatten väldigt snabbt vilken i värsta fall kan resultera i magomvridning. 

Bakpulver

Natriumbikarbonat i bakpulver kan orsaka muskelkramper, hjärtsvikt och höga nivåer elektrolyter i hundens blod. 

Broccoli (rå)

Kokt broccoli går alldeles utmärkt att ge till din hund men om hunden får i sig för mycket rå broccoli riskerar den att få nedsatt sköldkörtelfunktion. 

Choklad (kakao)

Kakao innehåller ett ämne som är giftigt för hunden, teobromin. Många känner till att choklad är giftigt för hundar och hur allvarlig reaktionen blir beror bland annat på hur känslig din hund är samt din hunds vikt och storlek. Vanliga symptom på förgiftning hos hund är hjärtklappning, muskelskakningar, diarré och att hunden kissar mer än vanligt. 

Citrusfrukter

Citrusfrukter i sig är inte nödvändigtvis giftigt för hunden men för stora mängder kan resultera i andningsbesvär och kräkningar hos hund

Kaffe

Kaffe är sällan bra för din hund. Beroende på din hunds vikt och storlek samt hur känslig den är så kan endast lite kaffe räcka för att ge din hund hjärtklappning. Det är med andra ord onödigt att bjuda på kaffe till din hund. 

Lök

De flesta känner till att lök är farligt för hund och du kanske inte skulle ge din hund rå lök men faktum är att även marinad på kött eller mat som har varit i kontakt med lök kan vara giftig för din hund om den är väldigt känslig. Om din hund får i sig lök kan det orsaka leverskador, andningsbesvär, diarré, kräkningar, kramper och buksmärtor. Andra symptom för om din hund har ätit lök är minskad aptit och bleka slemhinnor. 

Majskolvar

Majs i sig är inte alls farligt för din hund och används ofta i hundmat. Många hundar tycker om att äta majs eftersom att det är sött och smakar gott men tänk på att du aldrig ska ge din hund en hel majskolv då kolven i sig kan vara farlig för din hund. Om hunden tuggar i sig stora bitar av kolven är det lätt hänt att de fastnar i magen och måste opereras ut. Symptom för att något fastnat i din hunds mage är ofta kräkningar, buksmärtor och dålig aptit. 

Mögelost

Mögelost är alldeles för starkt och farligt för hundar då det innehåller en mögelsvamp som kan orsaka skakningar hos din hund. 

Nötter

Mögelsvampar finns även på de flesta nötter vilket innebär att du även ska undvika att ge din hund nötter. Macadamianötter och jordnötter kan ha extra höga halter av giftig mögelsvamp. Vanliga symtom om din hund är förgiftad är dålig aptit, kräkningar, diarré, blod i avföring, nedsatt leverfunktion, vinglighet, slöhet och förlamning.

Ojäst deg

Om din hund får i sig ojäst deg så jäser degen i hundens mage vilket resulterar i en hög promillehalt av alkohol. Hunden kan bli berusad, bli aggressiv, känna obehag, få uppblåst mage eller andra problem på grund av alkohol. 

Potatis (rå)

Kokt potatis eller potatis i ugn utgör ingen fara för din hund men däremot gör rå potatis det. Om din hund får i sig rå potatis kan det resultera i diarré, kräkningar, yrsel och kramper. 


Rabarber

Rabarber är giftiga i alldeles för stora mängder både för människor och hundar. Därför är det onödigt att låta din hund löpa fritt i rabatter och grönsaksland ifall att den skulle tugga i sig för mycket och bli förgiftad. Symtom kan vara magont, illamående, kräkningar och diarré.


Russin

Om din hund får i sig för stora mängder russin kan det orsaka njursvikt. En del hundar är känsligare än andra och det spelar förstås också in hur mycket hunden har ätit i relation till sin vikt och storlek. 

Saffran

Precis som saffran är giftigt i för stora mängder för människor så kan saffran vara giftigt för hundar. Om hunden fått i sig saffran i en bulle resulterar det ofta i magbesvär. 

Tuggummi

Eftersom tuggummi ofta innehåller xylitol så kan det orsaka förgiftning hos hund. För en del hundar kan det räcka med att den slickar på ett tuggummi på marken under promenad. 

Vindruvor

Alla vindruvor oavsett om de är gröna, röda eller svarta kan orsaka akut njursvikt hos din hund. En del hundar reagerar kraftigt och det kan också variera mellan olika tillfällen. Så även om det har gått bra förut när din hund har fått i sig en vindruva så kan det helt plötsligt gå riktigt illa. 

Vitlök

Både rå och tillagad lök och vitlök är giftigt för din hund. Du kanske ofta har i vitlök i marinaden på köttet eller så använder du det i din matlagning generellt. Det är lätt att tänka att det inte gör någon skada men vitlök är extra giftigt för känsliga hundar och även en liten mängd kan påverka din hunds hälsa och i värsta fall leda till dödsfall. 


Xylitol

Xylitol är ett sötningsmedel som är vanligt i sockerfritt godis, tuggummi och sockerfri läsk. Även tandkräm innehåller xylitol så låt inte din hund stå allt för nära när du tar på tandkräm på tandborsten. Vanliga symtom är kräkningar, skakningar, slöhet, lågt blodsocker, kramper och medvetslöshet.  

Äggvita (rå)

Rå äggvita kan vara farligt för hunden så se till att du steker ägget innan du bjuder din hund på ägg. 

Öl

Hundar tål inte alkohol och även små mängder kan vara farligt och resultera i förgiftningssymptom hos hund. 

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen