Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Är du oroad över ökade kostnader?

I den här artikeln går vi igenom 4 konkreta tips och råd för hur du kan hantera din ekonomiska oro och få koll på din ekonomi.

Skriven av Josefine

Publicerad 20 juni, 2023. Uppdaterad 12 januari, 2024.

Man sitter och jämför försäkring på happens.se då han känner ekonomisk oro över ökade kostnader

Ekonomisk oro

Ekonomisk oro, även känt som ekonomisk stress eller finansiell ångest, uppstår när en person känner sig ängslig, rädd eller stressad på grund av sin ekonomiska situation eller sina ekonomiska förhållanden. Det handlar om en känsla av osäkerhet och otrygghet relaterad till ens ekonomiska framtid eller förmåga att möta ekonomiska krav och ansvar.

Det är viktigt att förstå att ekonomisk oro kan påverka människors mentala och känslomässiga välbefinnande. Att hantera och minska ekonomisk oro kan innefatta att skapa en budget, söka ekonomisk rådgivning, minska utgifter, öka inkomsten, skapa en nödfond eller söka stöd från vänner, familj eller yrkesverksamma inom ekonomi. Att ta itu med de underliggande orsakerna till ekonomisk oro kan bidra till att förbättra ens psykologiska hälsa och välmående.

Vad händer om jag inte kan betala mina räkningar?

Om du inte kan betala dina räkningar så får du ofta betala påminnelseavgifter och dröjsmålsränta. Dessa kostnader kan öka den totala summan du är skyldig och kan göra det svårare att komma ikapp med betalningarna. Om du inte betalar dina räkningar under en längre tid kan ditt ärende skickas vidare till en inkassobyrå eller en indrivningsorganisation. Dessa företag arbetar för att samla in obetalda skulder genom att skicka betalningspåminnelser, driva in pengar genom rättsliga åtgärder eller försöka förhandla fram betalningsplaner. Att hamna i inkasso kan leda till extra kostnader och påverka din kreditvärdighet.

För att undvika det är det viktigt att ha en budget och förhålla sig till den. Om man lever över sina tillgångar, det vill säga att man har mer utgifter än intäkter, så kan det vara smart och försöka sänka sina kostnader som man inte kan bli av med. 

Ökade kostnader och psykisk ohälsa

När kostnaderna ökar kan det skapa en ekonomisk börda och göra det svårare att klara av vardagliga utgifter och betala räkningar. Osäkerheten kring ekonomiska resurser och möjligheten att möta sina grundläggande behov kan skapa betydande stress. Tankarna på att ständigt behöva balansera budgeten och oron för att inte kunna hantera ekonomiska utmaningar kan vara påfrestande. Att ekonomi kan påverka ens psykiska ohälsa är inget nytt. Just därför är det också otroligt viktigt att ta det på allvar och våga göra förändringar i sitt liv för att minska sin ekonomiska oro. 

Konkreta tips för att minska din ekonomiska oro

Så vad ska man göra om man känner oro och ångest över ekonomin? Nedan har vi listat 4 konkreta tips som kan hjälpe dig minska din ekonomiska oro och ge dig kontroll över din ekonomi trots ökade kostnader. 

1. Fokusera på det du kan kontrollera

Som människor är vi otroligt känslodrivna. Det flesta av oss märker inte ens av hur mycket våra känslor styr allt det vi gör. När man känner en oro över ökade kostnader så är det lätt att känna en känsla av hopplöshet för att du inte kan styra över inflation, styrränta och ekonomin i sin helhet. Det stämmer att du inte kan påverka Sveriges ekonomi men det finns mycket saker som du faktiskt har full kontroll över. Fokusera istället på det som du kan kontrollera, som dina matkostnader, konsumtionsvanor, hur du tar dig till jobbet, utgifter och så vidare. 

2. Sätt upp ekonomiska mål

Har du ett gammalt privatlån som skräpar eller studielån att betala av? Avbetalningar kan göra att ens ekonomiska kalkyl blir omotiverande att se på då det kanske inte finns så mycket pengar kvar att spara i slutet av månaden. Sätt upp mål och en egen avbetalningsplan och räkna på om du kan betala av lån snabbare genom att ändra om i din budget eller kanske ta ett extra jobb. Om du är särskilt orolig för ökade kostnader och vill bygga upp din buffert så är det ett bra ekonomiskt mål att ha. 

3. Var flexibel

Det är lätt att känna hopplöshet när man inte känner att pengarna räcker till varje månad men faktum är att många människor klarar sig på mycket mindre pengar än vad man kan tro. Det kan vara motiverande att utmana sig själv och se det som ett spel att försöka sänka sina kostnader. Tänk till en gång extra innan du gör ett impulsköp. Du måste inte köpa den bara för att du kan eller för att du har pengar på kontot. Och måste du verkligen ha ett särskilt märke på mjölken eller går det bra med mataffärens egna? 

4. Blicka framåt

Hur klyschigt det än låter så är det faktiskt sant. Om du är positiv och tror på din egen förmåga och att framtiden är ljus så är det lättare att hålla sig motiverad att vara ekonomisk. När du känner dig orolig kan du sluta ögonen för en stund, ta ett andetag och påminna dig själv om att du kan ta kontroll över situationen och till och med få pengar över varje månad till sparande.

Vi hjälper dig sänka dina kostnader på försäkring

En stor del av din årliga budget går troligen till försäkringar av olika typer. Många människor betalar onödigt mycket pengar för ett innehåll som de kan få billigare hos en annan försäkringsaktör. På Happens kan du jämföra försäkringar från flera försäkringsbolag samtidigt, helt kostnadsfritt!

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen