Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Allt du behöver veta om föräldrapenning: En guide till ekonomiskt stöd under föräldraledigheten

I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om föräldrapenning, från grundläggande information till hur du ansöker och hur ersättningen beräknas.

Josefine

Uppdaterad 10 augusti, 2023

Publicerad 10 augusti, 2023

Armar omfamnar en bebis. Föräldern tar ut föräldrapenning och sparar pengar genom att jämföra försäkring på Happens

Vad är föräldrapenning och hur fungerar det?

Föräldrapenning är ett ekonomiskt stöd som utbetalas till föräldrar eller vårdnadshavare som vill vara hemma med sina små barn. Det är en ekonomisk trygghet som hjälper till att täcka förlorad inkomst under tiden som du är föräldraledig. Föräldrapenning betalas ut under sammanlagt 480 hela dagar, vilket ger flexibilitet för föräldrarna att välja hur de vill fördela tiden mellan sig.

Hur mycket får jag i föräldrapenning?

Grundnivån för föräldrapenning ligger på 250 kr per dag. Om du har arbetat innan förlossningen kan du ha rätt till en högre nivå av föräldrapenning som baseras på din sjukpenninggrundande inkomst (SGI). SGI är en beräknad inkomst som används för att bestämma storleken på din föräldrapenning. För de första 180 dagarna, om du har en SGI att utgå ifrån, kommer din föräldrapenning att baseras på denna inkomst.

Så ansöker du om föräldrapenning

Processen för att ansöka om föräldrapenning är relativt enkel. Det intyg om graviditet som du tidigare skickade in till försäkringskassan fungerar som en första anmälan om föräldrapenning. När barnet är fött och den andra föräldern vill ta ut föräldrapenning, behöver ni göra en ny ansökan. Detta gäller även om någon av er arbetar en period och sedan återupptar föräldrapenningen.

Hur beräknas ersättningen?

Om du har arbetat tidigare, kommer din föräldrapenning vanligtvis att baseras på din SGI, vilket motsvarar knappt 80 procent av din tidigare inkomst. Om du exempelvis hade en årslön på 240 000 kr kommer din föräldrapenning att bli drygt 500 kr per dag. Om du inte har arbetat tillräckligt länge för att ha en SGI att utgå ifrån, kommer du att få ersättning på grundnivå, vilket var 250 kr per dag 2018.

Flexibilitet och sparande av dagar

Föräldrapenning ger möjlighet till flexibilitet när det gäller att ta ut ledighet. Du kan spara dagar och förlänga föräldraledigheten genom att inte ta ut hela ersättningen under varje period. Du kan även välja att ta ut föräldrapenning före beräknad förlossning, upp till 60 dagar i förväg.

Samtidig ledighet och andra detaljer

Under barnets första år kan båda föräldrarna ta ut föräldrapenning för samma dagar, kallat dubbeldagar. Maximalt 30 sådana dagar får tas ut, men tänk på att dessa räknas som två dagar av den totala föräldraledigheten.

Det är även viktigt att notera att om ni har gemensam vårdnad om barnet, har ni båda rätt till 240 dagar med föräldrapenning. Dessa dagar kan överlåtas mellan föräldrarna, upp till max 180 dagar.

Vem har rätt till föräldrapenning?

Föräldrapenning är avsedd för biologiska föräldrar, adoptivföräldrar och "förordnade vårdnadshavare". Om du bor tillsammans med en förälder och uppfyller vissa kriterier, kan även du vara berättigad till föräldrapenning.

Sänk dina kostnader under föräldraledigheten

Ett sätt att dryga ut kassan lite mer under föräldraledigheten kan vara att sänka sina kostnader. Genom att jämföra dina försäkringar kan du sänka dina kostnader och spara flera tusenlappar! Använd Happens kostnadsfria jämförelsetjänst och se hur mycket du kan spara.

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.