Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Analsäcksinflammation hund

Analsäcksinflammation kan förekomma hos hundar av alla åldrar men är vanligast hos hundar som är äldre än ett år. Läs vidare för symtom & råd!

Skriven av Josefine

Publicerad 17 april, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.Vad är analsäcksinflammation?

Analsäcksinflammation, även kallat analsäcksabscess eller analkörtelinflammation, är en vanlig sjukdom hos hundar. Det drabbar oftast hundar som är äldre än ett år, men kan förekomma hos hundar i alla åldrar och raser.

Analkörtlar är små påsar som finns på båda sidor om hundens anus och som utsöndrar en vätska när hunden bajsar. Ibland kan dessa körtlar bli inflammerade eller blockeras, vilket orsakar smärta, obehag och svullnad runt anus.

Happens desktop hemsida logo

Hur mycket pengar kan du spara?

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Symptom för analsäcksinflammation

Analsäcksinflammation är en vanlig sjukdom hos hundar som kan orsaka smärta och obehag. Symptomen inkluderar att hunden slickar eller biter sig runt anus, har svårt att gå eller sätta sig ner, visar tecken på smärta som ylande eller gnällande, har en klumpig, svullen eller rodnad område runt anus samt luktar ovanligt starkt runt anus.

Symtom på analsäcksinflammation:

  • Hunden slickar eller biter sig runt anus.

  • Hunden har svårt att gå eller sätta sig ner.

  • Hunden visar tecken på smärta, som ylande eller gnällande.

  • Hunden har en klumpig, svullen eller rodnad område runt anus.

  • Hunden luktar ovanligt starkt runt anus.

Är analsäcksinflammation farligt för hund?

Analsäcksinflammation kan vara smärtsamt och obehagligt för hunden, men det är sällan farligt om det behandlas i tid. Om analsäcksinflammation inte behandlas kan det dock leda till allvarligare infektioner, abscesser och svåra komplikationer.

Om du misstänker att din hund har analsäcksinflammation bör du ta kontakt med en veterinär för en undersökning och behandling. Veterinären kan avgöra om det krävs antibiotika, smärtlindring, rengöring eller andra behandlingar baserat på hundens specifika situation. Det är viktigt att behandla analsäcksinflammation tidigt för att undvika allvarligare hälsoproblem och lidande för din hund.

Behandla analsäcksinflammation

Om du misstänker att din hund har analsäcksinflammation bör du ta kontakt med en veterinär. Veterinären kan undersöka hunden för att fastställa diagnosen och ge lämplig behandling.

Behandlingen kan inkludera att tömma analkörtlarna på vätska eller pus och rengöra området runt anus. Antibiotika och smärtlindring kan också ordineras för att lindra symptomen. I vissa fall kan det vara nödvändigt att operera för att ta bort analkörtlarna om inflammationen är återkommande eller kronisk.


Förebygga analsäcksinflammation hos hund

För att förebygga analsäcksinflammation kan det vara en bra idé att hålla din hunds avföring mjuk genom att ge den tillräckligt med vätska och fiber. Det kan också vara en bra idé att bada hunden regelbundet för att hålla området runt anus rent och friskt.

Sammanfattningsvis är analsäcksinflammation en vanlig sjukdom hos hundar som kan orsaka smärta och obehag. Om du misstänker att din hund har analsäcksinflammation, bör du ta kontakt med en veterinär för att få en diagnos och lämplig behandling.

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hur mycket pengar kan du spara?

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen