Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Anaplasma hos hund - fästingburen sjukdom

Anaplasma är en fästingburen sjukdom som kan drabba din hund och i värsta fall kan det vara farligt. Läs mer om anaplasama nedan!

Skriven av Josefine

Publicerad 02 maj, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Hund av pudel mix står på ett gräsfält och riskerar att få anaplasma av fästing.

Vad är anaplasma?

Anaplasma är en sjukdom som drabbar hundar och andra djur. Det orsakas av bakterien Anaplasma phagocytophilum, som sprids av fästingar som är infekterade med bakterien. Anaplasma påverkar hundar på olika sätt beroende på var i kroppen bakterien hamnar. Det finns två vanliga former av sjukdomen: Anaplasmosis och Ehrlichiosis.

Symtom på anaplasma hos hund

Symtomen på anaplasmosis hos hundar kan variera från milda till allvarliga och inkluderar:

 • Feber

 • Minskad aptit

 • Hälta

 • Trötthet

 • Ledvärk

 • Stelhet i nacken och ryggen

 • Kräkningar

 • Diarré

 • Andningsbesvär

Diagnos av anaplasma hos hund

Om du misstänker att din hund har anaplasmosis, ta den till veterinären omedelbart. Veterinären kan göra en fysisk undersökning av hunden och utföra blodprover för att bekräfta diagnosen. Blodproverna kan visa om hunden har höga nivåer av vita blodkroppar eller om det finns antikroppar mot Anaplasma phagocytophilum.

Är anaplasma farligt?

Anaplasma kan vara en allvarlig sjukdom för hundar om den inte behandlas i tid. Symptomen kan variera från milda till allvarliga och inkluderar feber, trötthet, muskelstelhet, ledsmärta och i vissa fall kräkningar och diarré.

Om en hund inte behandlas för anaplasma kan infektionen leda till allvarliga hälsoproblem. Det kan påverka blodets förmåga att koagulera, vilket kan orsaka blödningar i huden eller inre organ. Om det inte behandlas i tid, kan anaplasmosis även orsaka allvarliga skador på njurarna, vilket kan leda till njursvikt.

Det är också viktigt att notera att anaplasma inte bara kan påverka hundar, utan också människor. Sjukdomen kan spridas till människor genom fästingbett och orsaka liknande symtom. I sällsynta fall kan infektionen leda till allvarliga hälsoproblem för människor, särskilt de med försvagat immunförsvar.

Därför är det viktigt att ta anaplasmosis på allvar och vidta åtgärder för att förebygga fästingbett på hundar och människor. Om du misstänker att din hund har anaplasma, bör du omedelbart kontakta din veterinär för att få diagnos och behandling.

Behandling av anaplasma hos hund

Behandlingen för anaplasmosis hos hundar består vanligtvis av antibiotika som tetracyklin eller doxycyklin. Detta används för att döda bakterierna och minska inflammationen i hundens kropp. Din veterinär kan också ordinera smärtstillande medel eller andra läkemedel för att lindra symtomen.

Förebyggande av anaplasma hos hund

För att förhindra att din hund drabbas av anaplasma är det viktigt att skydda den från fästingar. Du kan göra detta genom att:

 • Använda fästingmedel regelbundet

 • Kontrollera din hunds päls och hud efter promenader

 • Undvika områden där fästingar finns

 • Vaccinera din hund mot sjukdomar som kan spridas av fästingar.

Förebyggande åtgärder är viktiga för att skydda din hund från anaplasma. Det första steget är att undvika fästingar och deras livsmiljöer. Detta kan uppnås genom att hålla din hunds omgivning ren och trimmad, undvika höga gräs- och buskområden och hålla din hund borta från områden där det troligen finns mycket fästingar.

En annan viktig förebyggande åtgärd är att använda fästingmedel på din hund regelbundet. Det finns olika typer av fästingmedel som är tillgängliga på marknaden, inklusive aktuella medel, halsband och oral medicin. Din veterinär kan rekommendera vilken typ som är bäst för din hund baserat på dess hälsa, ålder och livsstil.

Det är också viktigt att kontrollera din hund regelbundet efter promenader och utomhusaktiviteter, särskilt under fästingsäsongen. Om du hittar en fästing på din hund, ta bort den omedelbart med en pincett och se till att ta bort hela fästingen, inklusive huvudet.

Slutligen kan vaccination mot sjukdomar som sprids av fästingar också vara ett viktigt förebyggande åtgärd. Det finns vacciner tillgängliga som kan skydda din hund mot sjukdomar som anaplasma, borrelia och rickettsios.

Genom att vidta dessa förebyggande åtgärder kan du hjälpa till att skydda din hund från anaplasma och andra sjukdomar som sprids av fästingar. Tala med din veterinär för att få mer information om hur du kan skydda din hund.

Täcker min hundförsäkring behandling av anaplasma?

Hundförsäkringar kan variera i vilka sjukdomar och behandlingar de täcker. Vissa försäkringsbolag kan inkludera täckning för behandling av anaplasmosis och andra fästingburna sjukdomar, medan andra kanske inte gör det. Det är därför viktigt att undersöka vad som täcks av din hundförsäkring och vad som inte gör det.

När det gäller kostnaden för veterinärbehandling för anaplasma kan det variera beroende på var du bor och vilken veterinär du besöker. Kostnaden för undersökning, diagnos och behandling kan också variera beroende på allvaret av infektionen.

Generellt sett kan behandlingen kosta från några hundra kronor till flera tusen kronor.

Behandlingen av anaplasma kan innefatta antibiotika och andra mediciner för att minska inflammation och lindra symtom. I vissa fall kan din hund behöva sjukhusvård för att få intravenösa vätskor och andra mediciner.

Om din hund är försäkrad och täckningen inkluderar behandling av anaplasma, kan försäkringsbolaget täcka en del av kostnaden för veterinärbesöket och behandlingen. Det är dock viktigt att kontrollera vad som täcks av din försäkring och om det finns några begränsningar eller undantag.

Happens desktop hemsida logo

Jämför hundförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför hundförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen