Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Anmäl skada - bilförsäkring

Behöver du göra en skadeanmälan på bilen till ditt försäkringsbolag men är osäker på hur du ska gå tillväga? Läs vidare!

Skriven av Josefine

Publicerad 24 maj, 2023. Uppdaterad 12 mars, 2024.

Bild tagen inifrån bilen sett från förarens perspektiv som ska anmäla bilskada

Så anmäler du en skada på din bil

När du ska anmäla en skada på en bil så kan du hos de flesta försäkringsbolag välja vilken typ av skada det gäller och följa instruktionerna i ett skadeformulär online. Det är viktigt att ha bilder på skadan och eventuella signaturer från vittnen redan när du fyller i skadeanmälan för bilen. På så vis går skadehandläggningen snabbt och smidigt. 

Allra lättast är att göra en skadeanmälan via försäkringsbolagets hemsida, signera med BankID och ladda upp tillhörande dokument. Om du inte har möjlighet att göra skadeanmälan online så finns det en del försäkringsbolag som kan hjälpa dig med skadeanmälan över telefon men det innebär ofta att du måste sitta och vänta i långa telefonköer. 

Hur långt efter kan jag anmäla skada på min bil?

Som med alla försäkringar så finns alltid ett krav att skadan ska anmälas skyndsamt. Det innebär att du har en skyldighet som försäkringstagare att anmäla en skada så fort den uppkommer eller så fort du märker av den. Om man inte anmäler en skada direkt när man har upptäckt den riskerar man både att gå utan ersättning och att skadan förvärras. Därför är det alltid lättast att kontakta sitt försäkringsbolag direkt när man upptäckt en skada på sin bil. 

Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Måste man fylla i skadeanmälan vid krock?

Ja, vid en krock är det vanligt att försäkringsbolaget kräver att du fyller i en skadeanmälan. En skadeanmälan är ett officiellt dokument där du beskriver händelsen och skadan som inträffade. Det hjälper försäkringsbolaget att bedöma och behandla ditt krav på ersättning.

Genom att fylla i skadeanmälan ger du försäkringsbolaget nödvändig information om olyckan, inklusive datumet och tiden då kollisionen inträffade, en beskrivning av händelsen, eventuella inblandade fordon eller personer, och andra relevanta detaljer. Detta hjälper försäkringsbolaget att utreda skadan och fastställa vem som ansvarar för den.

Försäkringsbolaget kan använda skadeanmälan som en grund för att behandla ditt ärende och betala ut eventuell ersättning. Det är viktigt att fylla i skadeanmälan noggrant och tydligt för att undvika missförstånd eller fördröjningar i behandlingen av ditt ärende.

Om du är osäker på om du behöver fylla i en skadeanmälan efter en krock bör du kontakta ditt försäkringsbolag direkt för att få exakta instruktioner och information om deras krav och rutiner.

Vad gör jag om någon backat in i min bil?

Om någon har backat in i din bil på en parkering och smitit från platsen så behöver du först polisanmäla skadan. Det gör du enkelt på polisens hemsida genom att leta dig fram till anmälan för parkeringsskada. OBS! Du ska bara polisanmäla om det andra fordonet och förare har smitit från platsen. Om bilen som backat in i dig är kvar så går du och pratar med den föraren, utbyter kontaktuppgifter för att sedan göra en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag. Föraren som backade in i ditt fordon kommer också att behöva göra en skadeanmälan till sitt försäkringsbolag. Under handläggningen kommer både ditt och motpartens försäkringsbolag att bestämma vem som var vållande så att rätt försäkring nyttjas. 

Vilket försäkringsbolag har jag på bilen?

Är du osäker på vilket försäkringsbolag du har på bilen? På Happens kan du snabbt kolla upp det genom att logga in med BankID.

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen