Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Att adoptera hund i Sverige - det här behöver du veta!

I denna artikel går vi igenom processen för att adoptera en hund i Sverige, vad du behöver göra som ny hundägare till en adopterad hund samt vad det kostar.

Skriven av Josefine

Publicerad 03 maj, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Adopterad hund som sitter i knät på sin nye ägare

Processen att adoptera en hund

För att adoptera en hund i Sverige behöver du först hitta en organisation eller ett djurskyddsförening som arbetar med hundar som är i behov av ett nytt hem. De flesta organisationer har en hemsida där du kan se vilka hundar som är tillgängliga för adoption och vilka krav som ställs på de nya hundägarna.

När du hittat en hund som du är intresserad av kommer du att behöva fylla i en ansökan och lämna in den till organisationen. Organisationen kommer sedan att genomföra en intervju och göra en bakgrundskontroll för att säkerställa att du är en lämplig hundägare.

När din ansökan har godkänts kan du träffa hunden och se om det är en god match. Om allt går bra och du bestämmer dig för att adoptera hunden, kommer du att behöva underteckna ett avtal med organisationen.

Vad du behöver göra som ny hundägare till en adopterad hund

När du har adopterat en hund är det viktigt att du tar hand om den på ett ansvarsfullt sätt. Här är några saker som du bör tänka på som ny hundägare till en adopterad hund:

  1. Ge din hund en trygg och kärleksfull miljö. Det är viktigt att din hund känner sig säker och bekväm i sitt nya hem.

  2. Se till att din hund får tillräckligt med motion och träning. Hundar behöver motion för att hålla sig friska och för att undvika tristess och destruktivt beteende.

  3. Ge din hund en hälsosam kost. Din hund behöver en välbalanserad kost för att hålla sig frisk och energisk.

  4. Säkerställ att din hund får de nödvändiga veterinärvården. Detta inkluderar regelbundna besök hos veterinären, vaccinationer, avmaskning och förebyggande åtgärder mot parasiter.

  5. Ge din hund tillräckligt med social interaktion. Hundar är sociala djur och behöver interagera med människor och andra hundar för att trivas.

Kostnaden för att adoptera en hund

Kostnaden för att adoptera en hund i Sverige varierar beroende på organisationen och hundens hälsotillstånd. De flesta organisationer tar ut en adoptionssavgift som täcker kostnaderna för veterinärvård, mat och andra utgifter för hunden medan den varit i organisationen. Adoptionssavgiften kan variera från några hundra till flera tusen kronor beroende på organisationen och hundens hälsotillstånd. Det är viktigt att tänka på att adoptera en hund är en långsiktig förpliktelse och att kostnaden för att ta hand om en hund kan vara hög. Men att adoptera en hund kan också vara en fantastisk och givande upplevelse, och det är alltid värt att överväga om du har tid, energi och resurser att ge en hemlös hund ett nytt hem.

Försäkring för adopterad hund

Att ha en försäkring för din adopterade hund kan vara en klok investering eftersom det kan hjälpa till att täcka kostnader för veterinärbesök och behandlingar vid sjukdom eller skada. Många försäkringsbolag erbjuder specifika hundförsäkringar som kan anpassas efter din hunds ålder, hälsotillstånd och livsstil. Det är viktigt att undersöka olika försäkringsalternativ noggrant för att hitta en som passar dina behov och din hunds hälsa. Några vanliga saker att tänka på när man väljer en hundförsäkring är till exempel vad som täcks, hur mycket självrisk du behöver betala och hur mycket som är täckt per år. Det kan också vara klokt att välja en försäkring som har en god ekonomisk stabilitet och som har goda recensioner från andra hundägare.

Happens desktop hemsida logo

Jämför hundförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför hundförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen