Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Avbeställningsskydd - Räcker det med hemförsäkringen?

Vid sjukdom eller andra oförutsedda händelser kan du tvingas avboka resan du planerat och det kan kosta dig dyrt om du inte har rätt skydd. Läs vidare!

Skriven av Josefine

Publicerad 03 augusti, 2023. Uppdaterad 12 mars, 2024.

Kvinna packar sin resväska och kollar upp om hon behöver ett avbeställningsskydd reseförsäkring eller hemförsäkring ifall hon skulle behöva avboka

Vad är avbeställningsskydd?

Avbeställningsskydd är en försäkring som ger dig ekonomisk ersättning om något oförutsätt händer innan din resa, vilket gör att du inte kan genomföra den. Exempel på sådana händelser kan vara om du själv skadar dig eller om en närstående drabbas av en allvarlig sjukdom. För att kunna utnyttja avbeställningsskyddet måste händelsen vara oväntad och plötslig.

Det är viktigt att notera att avbeställningsskyddet måste ha köpts före eller i samband med att du bokade resan för att det ska vara giltigt. Vissa resebolag kan dock erbjuda möjligheten att köpa avbeställningsskyddet efter att du redan bokat resan, så se över detta innan du bestämmer dig.

När behöver du avbeställningsskydd?

Beslutet om du behöver avbeställningsskydd beror på flera faktorer. Om du bokar en resa lång tid i förväg kan det kännas tryggt att ha denna typ av försäkring eftersom mycket kan hända fram tills avresedagen. Dessutom kan kostnaden för resan spela in - om den är betydande kan det vara värdefullt att investera i ett avbeställningsskydd för att skydda din ekonomiska investering.

Kolla om du redan har avbeställningsskydd

Innan du tecknar ett separat avbeställningsskydd bör du även undersöka om du redan har ett sådant skydd via andra försäkringar. Till exempel kan många kreditkort erbjuda avbeställningsskydd som en del av kortförsäkringen. Även din hemförsäkring kan inkludera ett avbeställningsskydd om du har en omfattande hemförsäkring eller om du har tilläggstjänster som reseförsäkring.

Fördelar med avbeställningsskydd via kortföretag eller hemförsäkring

Om du har bokat och betalat resan med kreditkort från företag som Mastercard, Visa eller American Express, är det vanligt att ett avbeställningsskydd ingår som en del av kortförsäkringen. Detta kan vara ett ekonomiskt förmånligt alternativ eftersom det inte kräver extra kostnad vid bokning av resan.

Likaså kan din hemförsäkring erbjuda avbeställningsskydd om du har valt en mer omfattande försäkring som inkluderar reseförsäkring. Att använda dessa existerande skydd kan ge dig samma trygghet utan att behöva betala ytterligare för ett separat avbeställningsskydd.

Hur fungerar avbeställningsskydd?

Generellt sett ger ett avbeställningsskydd dig en full återbetalning av resans kostnad om du av någon anledning inte kan genomföra resan. För att vara berättigad till ersättning måste du uppfylla de specifika villkor som gäller för avbeställningsskyddet, vilka kan variera mellan olika resebolag och försäkringsbolag.

De vanligaste situationerna där ett avbeställningsskydd kan ge dig ersättning är om du blir sjuk eller skadar dig innan resan. Dessutom kan allvarliga händelser hemma, såsom inbrott, vara giltiga skäl för att begära ersättning från avbeställningsskyddet.

För att kunna avbeställa resan och ansöka om ersättning behöver du normalt sett ett intyg från en läkare (vid sjukdom och skada) eller en polisanmälan (vid inbrott och liknande).

Kostnad för avbeställningsskydd

Kostnaden för avbeställningsskydd kan variera beroende på vilket resebolag du väljer och vilka försäkringsvillkor som ingår. I genomsnitt kan kostnaden för avbeställningsskydd uppgå till cirka 5% av resans totala kostnad. Men om du redan har ett avbeställningsskydd via hemförsäkringen eller kortföretaget (om du betalat med kortet), kommer du inte behöva betala något extra för dessa skydd.

Jämför innehållet i hemförsäkringen

Att teckna avbeställningsskydd kan vara en klok investering för att skydda dig mot ekonomiska förluster om oväntade händelser skulle inträffa och förhindra din resa. Innan du beslutar om du ska köpa avbeställningsskydd är det bra att överväga kostnaden för resan, hur lång tid i förväg du bokar och om du redan har ett liknande skydd via andra försäkringar. Genom att kolla upp de olika alternativen och läsa igenom villkoren för avbeställningsskyddet kan du göra ett välgrundat beslut som ger dig trygghet och ersättning vid oförutsedda händelser.

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen