Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Avmaskning hund - Då ska du avmaska din hund

Nedan följer en allmän översikt av vad avmaskning är, när det är lämpligt att utföra det och hur det kan göras på ett säkert sätt för din hund.

Skriven av Josefine

Publicerad 20 april, 2023. Uppdaterad 28 juni, 2023.

Hund ligger på en gul ikea fåtölj redo för avmaskning hund
Vad är avmaskning?

Avmaskning är en behandling som används för att ta bort eller förebygga infektioner med inre parasiter, såsom rundmaskar, hakmaskar, hjärtmaskar och piskmaskar, som kan påverka hundar. Parasiterna kan orsaka allvarliga hälsoproblem om de inte behandlas i tid, inklusive gastrointestinala störningar, anemi, lung- och hjärtsjukdomar och i värsta fall dödsfall.

När ska hunden avmaskas?

Det är viktigt att din hund blir avmaskad regelbundet för att undvika infektion med inre parasiter. Hur ofta hunden behöver avmaskas beror på flera faktorer, som exempelvis dess ålder, hälsa, livsstil och miljö. Det är därför alltid bäst att rådgöra med en veterinär för att ta reda på hur ofta din hund bör avmaskas.

Vanligtvis rekommenderas det att valpar avmaskas regelbundet från 2 veckors ålder och fram till 12 veckors ålder. Efter det kan det rekommenderas att hunden avmaskas var 3-6 månader beroende på området där ni bor och dess parasitbelastning.

Hur ofta ska man avmaska hund?

Avmaskning är en viktig del av hundens hälsa för att förebygga infektion med inre parasiter. Det är viktigt att avmaska din hund regelbundet enligt veterinärens rekommendationer. Du bör också följa läkemedelsinstruktionerna noggrant och ge medicinen på ett säkert sätt. Om du har några frågor eller oro angående avmaskning av din hund är det bäst att vända sig till en veterinär eller djurens vårdguide. 

Hur utförs avmaskning?

Avmaskning kan utföras på flera olika sätt, inklusive genom att ge din hund tabletter, pasta eller flytande medicinering. Det är viktigt att du följer veterinärens rekommendationer för dosering och administrering av läkemedlet för att undvika överdosering eller andra problem. Det är också viktigt att följa veterinärens råd om när och hur ofta du ska ge medicinen för att få det bästa resultatet.

Säkerhetsåtgärder

När du ger din hund medicinering, se till att du gör det på ett säkert sätt för att undvika eventuella skador eller obehag för din hund. Ge medicinen till din hund på en plats där den känner sig bekväm och lugn, och använd en mjuk belöning för att övertyga din hund att ta medicinen. Om du är osäker på hur du ska ge medicinen, eller om du har problem med att administrera den, kan du alltid be en veterinär eller annan kvalificerad professionell om hjälp.

Happens desktop hemsida logo

Jämför hundförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför hundförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen