Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Avmaskning katt

Avmaskning är en viktig del av kattens hälsorutin och bör göras regelbundet för att skydda din katt från skador och sjukdomar orsakade av parasiter.

Skriven av Josefine

Publicerad 20 april, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.


Varför behöver min katt avmaskas?

Katter kan bli smittade av parasiter på olika sätt, till exempel genom att äta förorenat mat eller dricksvatten eller genom att smittas av andra djur. Parasiter kan orsaka en rad hälsoproblem, inklusive mag- och tarmproblem, svaghet, trötthet, anemi och allergiska reaktioner. Om din katt inte avmaskas regelbundet, kan parasiterna orsaka allvarliga och potentiellt livshotande hälsoproblem.

Vad är avmaskning?

Avmaskning är en viktig process för att skydda katter från parasitiska infektioner. Det är en medicinsk behandling som används för att eliminera parasiter som kan leva i eller på katten, såsom rundmaskar, hakmaskar, spolmaskar och löss. Parasiter kan orsaka allvarliga hälsoproblem hos katter, såsom diarré, kräkningar, trötthet, anemi och viktförlust. Vissa parasiter kan även överföras till människor, vilket gör det ännu viktigare att hålla din katt fri från skadliga organismer.

Avmaskningsmedel finns i olika former, inklusive tabletter, spot-on-lösningar och injektioner. Vissa avmaskningsmedel är specifika för vissa typer av parasiter, medan andra kan behandla flera samtidigt. Det är viktigt att använda rätt avmaskningsmedel för att säkerställa att alla parasiter elimineras.

När ska katten avmaskas?

När det gäller avmaskning av katter är det viktigt att följa en regelbunden avmaskningsrutin för att skydda din katt från parasiter. Hur ofta din katt behöver avmaskas beror på flera faktorer, inklusive ålder, hälsa och livsstil. 

Din veterinär kan hjälpa dig att bestämma den bästa avmaskningsrutinen för din katt baserat på hennes specifika behov. Det är viktigt att du följer din veterinärs rekommendationer när det gäller vilket avmaskningsmedel som ska användas och hur ofta det ska ges till din katt. Om din katt redan har drabbats av parasiter kan det krävas flera behandlingar för att helt bli av med dem. Din veterinär kan ge dig råd om hur många behandlingar som krävs och hur lång tid mellan behandlingarna bör vara.

Hur ofta ska jag avmaska min katt?

Avmaskning bör göras regelbundet men hur ofta beror på din katts livsstil och exponering för parasiter. Som en allmän regel rekommenderar veterinärer att katter avmaskas var tredje till var sjätte månad. Om du har en innekatt som inte kommer i kontakt med andra djur eller vistas utomhus kan avmaskning behöva göras mindre frekvent jämfört med en katt som ofta går utomhus och exponeras för parasiter.

Hur avmaskar jag min katt?

Det finns olika typer av avmaskningsmedel som kan användas för att behandla parasiter hos katter, inklusive tabletter, pasta, och spot-on-lösningar. Valet av avmaskningsmedel beror på din katts ålder, hälsa, vikt och parasiternas art. Det är viktigt att du följer instruktionerna på förpackningen och doserar enligt din veterinärs rekommendationer.

Om din katt har redan drabbats av parasiter kan det krävas flera behandlingar för att bli av med dem helt. En veterinär kan hjälpa dig att bestämma den bästa behandlingsplanen för din katt.

Avmaskning är en viktig del av kattens hälsorutin och bör göras regelbundet för att skydda din katt från skador och sjukdomar orsakade av parasiter. Din veterinär kan hjälpa dig att välja rätt avmaskningsmedel för din katt och ge dig råd om hur ofta du bör avmaska din katt. Avmaskning är en enkel och kostnadseffektiv förebyggande åtgärd som kan hålla din katt frisk och glad under många år framöver.

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen