Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Bilskada utomlands: så gör du för att få ersättning

Innan du ger dig ut på vägarna är det viktigt att förstå vad som gäller för din försäkring och vilka dokument du behöver ha med dig.

Skriven av Josefine

Publicerad 02 juni, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Är jag försäkrad när jag kör utanför Sverige?

Om du har en svenskregistrerad bil och reser till de flesta länder i Europa och några länder runt Medelhavet, kommer din trafikförsäkring att gälla. Det innebär att du är skyddad om du orsakar skada på andra personer eller deras egendom under körning. Dock kan vissa länder kräva att du kan uppvisa ett försäkringsbevis, känt som Grönt Kort, tillsammans med bilens registreringsbevis. Det är viktigt att kontrollera de specifika kraven för det land du planerar att besöka och se till att du har rätt dokumentation med dig.

Om du har mer än en trafikförsäkring

Det är viktigt att vara medveten om att efter cirka 180 dagar i sträck utomlands kan din fordonets halv- eller helförsäkring upphöra att gälla. Efter detta datum är det vanligtvis bara trafikförsäkringen som är aktiv. Det är därför viktigt att kontrollera med ditt försäkringsbolag om din fordonets försäkring är fortsatt giltig om du planerar att vara utomlands en längre tid.

Mer än bara ett grönt kort

För att undvika eventuella problem eller komplikationer vid en olycka är det alltid rekommenderat att ha rätt försäkringsdokument med dig när du kör utomlands. Grönt Kort är ett internationellt försäkringsbevis som bekräftar att din bil är försäkrad. Det fungerar som ett erkännande av din försäkring i det besökta landet och underlättar kommunikationen med de berörda parterna vid en eventuell skada.

Utöver Grönt Kort är det även viktigt att ha med bilens registreringsbevis, som bekräftar att du är ägare till fordonet. Dessa dokument kan komma att begäras av myndigheterna eller försäkringsbolaget om det skulle uppstå en incident.

En annan rekommendation är att alltid ha en skadeanmälningsblankett i bilen. Om olyckan är framme kan du fylla i denna blankett direkt på plats för att dokumentera händelsen. Detta kan vara till hjälp när du senare behöver göra en försäkringsansökan eller rapportera händelsen till ditt försäkringsbolag.

Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Trafikolycka utomlands

Att vara inblandad i en trafikolycka utomlands kan vara en skrämmande upplevelse, men det är viktigt att veta att det finns sätt att få ersättning för eventuella skador och kostnader. Nedan följer en guide som gäller för dig som bor i Sverige och råkar ut för en trafikolycka i ett annat land. 

1. Kontakta ditt försäkringsbolag eller Trafikförsäkringsföreningen (TFF):

För att få hjälp med att ta reda på vilken representant det utländska försäkringsbolaget har i Sverige, bör du kontakta ditt eget försäkringsbolag eller Trafikförsäkringsföreningen (TFF). De kan ge dig information om hur du kan komma i kontakt med den utländska försäkringsbolagets svenska representant.

2. Vänta med att få skadan reglerad tills du är tillbaka i Sverige:

Om du har blivit utsatt för en trafikolycka och behöver få ersättning för självrisk, kostnader för hyrbil eller om du saknar helförsäkring, kan du oftast vänta med att få skadan reglerad tills du har återvänt till Sverige. Det utländska försäkringsbolagets svenska representant kommer att hantera skadehanteringen och följa de ersättningsregler som gäller i det land där olyckan inträffade.

3. Se till att ha en skadeanmälan som är underskriven av båda parter:

För att kunna få ersättning för skadorna kan det krävas en underskriven skadeanmälan eller en polisrapport, beroende på reglerna i det land där olyckan inträffade. Det är viktigt att se till att du får en skadeanmälan som är underskriven av både dig och den andra parten. Detta dokument kommer att vara viktigt för att styrka dina krav på ersättning.

4. Följ instruktionerna från den utländska försäkringsbolagets svenska representant:

När du har kontaktat den utländska försäkringsbolagets svenska representant, följ deras instruktioner och leverera all nödvändig dokumentation och information. De kommer att hjälpa dig med skadehanteringen och se till att du får den ersättning du är berättigad till enligt gällande regler och försäkringsvillkor.

Om du orsakar en trafikolycka utomlands

Skulle du vara inblandad i en trafikolycka utomlands ansvarar ditt svenska försäkringsbolag för att hantera ditt skadeståndsansvar. Detta sker genom en representant, även kallad korrespondent, för ditt försäkringsbolag eller genom en särskild byrå i det land där olyckan inträffade. Korrespondenten eller byrån tar hand om skadehanteringen och säkerställer att nödvändiga åtgärder vidtas för att ersätta den skadelidande. Det är viktigt att kontakta ditt försäkringsbolag så snart som möjligt efter olyckan för att få rätt vägledning och support.

Ersättning av skada utomlands

Det finns ett system för att ersätta svenskar som drabbas av skador i trafiken utomlands. Inom EES-området (EU, Island, Liechtenstein och Norge) samt Schweiz har utländska försäkringsbolag utsett skaderegleringsrepresentanter i Sverige. Om du råkar ut för en olycka i något av dessa länder bör du vända dig till den utländska försäkringsbolagets skaderegleringsrepresentant i Sverige för att få hjälp med skadehantering och ersättning.

Att bila utomlands kan vara en fördelaktig lösning för att upptäcka nya platser och ge flexibilitet under resor. Genom att ha rätt dokumentation med dig, såsom Grönt Kort och registreringsbevis, och vara medveten om försäkringens giltighetstid kan du undvika oönskade problem om en olycka inträffar. Var noga med att kontrollera specifika krav för det land du ska besöka och kommunicera med ditt försäkringsbolag för att få all nödvändig information och försäkringsskydd innan du ger dig ut på vägarna.

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen