Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Börja pensionsspara - Så kan du säkra din framtida ekonomi

Precis som talesättet lyder: som man bäddar får man ligga. Det gäller även din pension. Vi reder ut pensionssparandet!

Skriven av Josefine

Publicerad 22 augusti, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Kvinna läser på om pensionssparande och bygger upp en strategi för sparandeDärför ska du pensionsspara

Pensionssparande är en avgörande del av att säkerställa en trygg och bekväm framtid. Oavsett om pensionen känns avlägsen eller nära, är det ett faktum att ju tidigare du påbörjar pensionssparandet, desto bättre förberedd kommer du vara för att uppnå den önskade pensionen. 

Tre delar av pensionen: Allmän, tjänste- och privatpension

Pensionen utgörs av tre huvudsakliga delar: allmän pension, tjänstepension och privat pension. Den allmänna pensionen är den grundläggande pension som du erhåller från staten. Tjänstepensionen utgör den andra delen och kommer från ditt arbete. Genom att kombinera dessa två delar med en tredje komponent - det privata pensionssparandet - kan du öka dina chanser att leva det liv du önskar även efter att du gått i pension.

Fördelar med privat pensionssparande

Att komplettera den allmänna pensionen och tjänstepensionen med ett privat pensionssparande är ett sätt som du kan förbättra dina möjligheter till en stabil pension. Det privata pensionssparandet ger dig större kontroll över din ekonomiska framtid och ger dig möjlighet att anpassa sparandet efter din ålder, ekonomiska situation och livssituation. Genom att göra detta kan du optimera ditt sparande för att nå dina sparmål.

Viktiga överväganden när du börjar pensionsspara

Det finns en hel del att hålla reda på när det kommer till att pensionsspara. Alla människor har också olika förutsättningar och behov. Men det finns ett par generella saker att tänka på när man lägger upp sitt sparande för pensionen.

Ålder, ekonomi och livssituation 

När du väljer att börja pensionsspara är det viktigt att ta hänsyn till din ålder, ekonomi och livssituation. Om du börjar tidigt har du fördelen av att långsiktigt spara och potentiellt utnyttja ränta-på-ränta-effekten. Om du börjar senare kan du behöva investera mer per månad för att nå samma mål.

Anpassa sparandet

Din pensionsstrategi bör inte vara statisk. Titta regelbundet över ditt sparande och anpassa det efter förändringar i din livssituation och ekonomi. Under olika skeden av din karriär kan dina prioriteringar och möjligheter ändras, så se över ditt sparande och justera det vid behov.

Sprid riskerna

Det är en god idé att diversifiera ditt pensionssparande genom olika investeringsalternativ. Genom att sprida riskerna minskar du påverkan av volatilitet på marknaden och ökar potentialen för avkastning över tid.

Professionell rådgivning

Att söka professionell finansiell rådgivning kan vara ovärderligt när du planerar ditt pensionssparande. En erfaren rådgivare kan hjälpa dig att utforma en anpassad strategi som tar hänsyn till din unika situation och mål.

Privat pensionssparande har stor betydelse

Det är viktigt att komma ihåg att den allmänna pensionen och tjänstepensionen oftast inte kommer att täcka hela ditt inkomstbehov under pensionen. Utan ett privat pensionssparande riskerar du att bara få runt 50-60 procent av din nuvarande inkomst som pension. Därför är det oerhört viktigt att ta initiativ och planera för din ekonomiska framtid.

Sammanfattningsvis är pensionssparande en nödvändig del av att säkra en trygg och stabil framtid. Genom att kombinera den allmänna och tjänstepensionen med ett strategiskt utformat privat pensionssparande kan du öka dina chanser att uppnå den livsstil du drömmer om efter pensioneringen. Med tanke på den långsiktiga karaktären av pensionssparande är det bäst att börja tidigt, men oavsett när du påbörjar ditt sparande, är det viktigaste att agera och planera för att skapa en ljusare och mer komfortabel framtid.

Sänk dina månadskostnader - spara mer

Ett sätt att spara mer pengar till pensionen och öka sitt månatliga sparande är genom att sänka sina fasta månadskostnader. Genom att jämföra försäkring kan du spara flera tusenlappar per år och spara ännu mer till pensionen. Kolla hur mycket du kan spara här

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen