Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Borttappad bilnyckel - så gör du med försäkring

Att tappa bort sin bilnyckel kan vara både frustrerande och kostsamt, men det finns möjligheter att få ersättning genom din bilförsäkring.

Josefine

Uppdaterad 13 juli, 2023

Publicerad 09 juni, 2023

Bilnyckel inne i bil som är försäkrad med allrisk efter att jämförelse av försäkring har gjorts på Happens

Vad gör man om man tappat bort sin bilnyckel?

Det första du ska göra när du har tappat bort en bilnyckel är att ringa ditt försäkringsbolag för att få hjälp att boka tid hos en verkstad för att koda om nyckeln. Om du inte kan ta det på din bilförsäkring kommer du behöva bekosta en omkodning själv och då är det säkrast att åka till en verkstad så snart som möjligt. 

Vilken försäkring ger skydd för borttappad nyckel?

För att täcka förlusten av en borttappad bilnyckel måste din bilförsäkring inkludera en allriskförsäkring, vilket tyvärr inte är standard i alla försäkringsavtal. Det är därför viktigt att vara medveten om din försäkrings täckning innan du hamnar i en sådan situation. Om du har en halvförsäkring eller helförsäkring så kan du köpa till allrisk, om det inte redan ingår i din omfattning. 

Vad kostar det att koda om en nyckel?

Att koda om en ny nyckel kan skilja sig i pris från fall till fall men du kan räkna med att betala allt mellan 2 000 kr och 10 000 kr per nyckel. Om du tappat bort en bilnyckel men egentligen ska ha två behöver du därmed betala för både en ny nyckel och kodning och programmering av totalt två nycklar. Om du däremot har allrisk i din bilförsäkring så behöver du endast betala självrisken för allrisk som brukar ligga på ungefär 1 500 kr. 

Vad mer ingår i allrisk för bilförsäkring?

Precis som allrisk för hem och hus så täcker allrisk för bil oförutsedda skador så som att du spiller kaffe på sätet eller tankar fel. Om du har allrisk i din bilförsäkring får du alltså skydd för mer än bara en borttappad bilnyckel. Men som alltid med försäkringar så är det viktigt att se till sitt egna personliga försäkringsbehov. Se alltid till att jämföra försäkringar så att du kan vara säker på att du får ett bra innehåll till ett bra pris. 

Jämför bilförsäkring

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.