Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Därför behövs kattförsäkring

I den här artikeln går vi igenom varför det är viktigt att teckna en försäkring till din katt och hur du kan tänka när du jämför kattförsäkring.

Skriven av Cornelia

Publicerad 31 augusti, 2022. Uppdaterad 25 mars, 2024.

Happens desktop hemsida logo

Jämför kattförsäkring nu

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Har du äntligen uppfyllt drömmen om att skaffa katt? Först och främst; grattis! Det finns mycket att tänka på när katten kommer hem och att välja försäkring kan kännas överväldigande. Kanske är det en anledning till att många låter bli att ens teckna en. Vart femte hushåll i Sverige har en katt boende hos sig men endast hälften av dessa har en försäkring på sin katt, något vi vill försöka ändra på! 

därför behövs kattförsäkring

Varför ska jag teckna kattförsäkring?

Sverige ligger visserligen i topp när det gäller antalet försäkrade katter, men siffran kan bli betydligt bättre. Det finns ingen lag och inga regler som säger att du måste ha en kattförsäkring till din katt. Så behövs verkligen en kattförsäkring? Ja säger vi. Anledningarna att inte teckna en är i princip inga, medan anledningarna att faktiskt teckna en kattförsäkring är många. Kanske tänker du att katten troligen inte kommer bli sjuk, den ska ju vara innekatt? Det lönar sig inte att betala för en kattförsäkring, de är ju så dyra? Nej, nej nej! Så är det inte. Tvärtom är kattförsäkringar en av de billigaste försäkringarna du kan teckna, särskilt om du sätter det i relation till vad veterinärvård kan kosta utan försäkring. Veterinärvård i Sverige är dyrt, att ha en kattförsäkring är inte det. Dessutom kommer en av tre katter till veterinären innan den fyllt tre år. Så ja, teckna en kattförsäkring.  

Att tänka på när du jämför kattförsäkring

Den bästa kattförsäkringen är den som täcker det just din katt behöver vara försäkrad för, till det allra bästa priset.Tricket för att få en så prisvärd kattförsäkring som möjligt, är att veta hur kattens försäkringsbehov ser ut. Då vet du vad du ska titta efter när du jämför kattförsäkring. Du får då en försäkring som täcker just det du förväntar dig att den ska täcka, när olyckan väl är framme. 

Här listar vi några frågor du bör ställa till dig själv, för att veta vad du ska tänka på när du jämför kattförsäkring: Vad ska försäkringen täcka? 

Räcker det att den täcker olycksfall eller känns det tryggare att ha en mer heltäckande försäkring som också täcker sjukdom? Med olycksfall menas att katten skadas genom yttre våld i en plötslig och oförutsedd händelse. Om du vill att sjukdom ska ingå, är det då några särskilda sjukdomar som din katt är extra utsatt för? Till exempel kan vissa raser ha sjukdomar som är extra vanliga. Ingår eventuella undersökningar som då behövs? Om en undersökning som inte täcks skulle behövas, så kan det bli oerhört dyrt för dig som kattägare. Klarar din ekonomi av ett oväntat utlägg för veterinärvård utan försäkring? Räkna med tusentals kronor. Är du uppfödare, eller har en raskatt som du tänkt använda till utställningar och avel, kan det vara bra att se till att försäkringen täcker exempelvis användbarhet, så att du får ersättning för om det skulle hända katten något som gör att den inte längre kan användas till avel. Om du planerar att sälja vidare eventuella kattungar kan det vara bra att försäkringen täcker dolda fel. Du som säljare är nämligen ersättningsskyldig till köparen för dolda fel som uppkommer hos katten. Ett dolt fel är en sjukdom eller defekt som har börjat utvecklas innan besiktningen och leveransen, men som inte har gett symtom eller varit känd.


Hur gammal är katten när du ska teckna försäkring? 

Det bästa är att teckna en försäkring redan när din katt är kattunge. Tecknar du försäkring på katten när den är mellan sex veckor och fyra månader, så får du hos många försäkringsbolag rabatt på försäkringen under första året. En annan fördel med att teckna försäkringen innan katten är fyra månader, är också att du oftast slipper karenstiden. Ibland krävs att du kan uppvisa ett veterinärintyg som visar att katten är frisk. Om din katt är äldre måste du kolla upp att försäkringsbolaget dels ens låter dig teckna en försäkring, men också om ersättningen du kan få sänks i och med att din katt blir äldre. Hos vissa bolag är ersättningen densamma oavsett hur gammal katten är, medan andra sänker ersättningen stegvis efter en viss ålder.

Ska katten vara inomhus eller utomhus? 

Katter som enbart befinner sig inomhus löper förstås inte lika stor risk att råka ut för en olycka som en utekatt, men det stoppar inte att katten ändå kan bli sjuk, eller till exempel råka svälja både ett och annat som finns hemma. Utan försäkring kan det bli en dyr upplevelse.


Är katten frisk eller har den någon tidigare sjukdom? 

De flesta försäkringar har begränsningar i försäkringen om din katt, eller ibland kattföräldrarna har en sjukdom sedan tidigare. Det finns dock ett försäkringsbolag (ManyPets) som i dagsläget, om du köper en tilläggsförsäkring, kan ersätta tidigare sjukdomar.


Är det själva veterinärvårdsbeloppet, alltså den maximala ersättningen som är viktigast för dig? 

Det är viktig att du tänker igenom ditt och kattens behov av försäkring. De allra flesta försäkringsbolagen erbjuder olika paket med olika innehåll och maxbelopp, det så kallade veterinärvårdsbeloppet. Är det viktigt för dig att taket på ersättningen är högt under hela kattens liv bör du också kika på att försäkringen gäller hela livet ut och att ersättningen inte minskas allt för mycket ju äldre katten blir.


Är det premien som styr, alltså det du betalar varje månad? 

Är du ute efter den billigaste kattförsäkringen så finns det försäkringar som endast täcker olycksfall. Du får då ersättning om katten skulle skada sig genom yttre våld i en plötslig och oförutsedd händelse, men inte om katten drabbas av sjukdom. Olycksfallsförsäkringar är ofta allra billigast. Vill du ha en billig kattförsäkring som också täcker sjukdom så har flera bolag ett baspaket. Tänk dock på att vad de täcker varierar och maxbeloppet för veterinärvård är ofta lågt. Något som kan vara bra att tänka på är att det inte bara är försäkringens innehåll och maxbelopp som styr försäkringspremien. Även delar som vart du bor, kattens kön och vilken ras den är påverkar priset. Kattens ras kan också påverka begränsningarna som finns i försäkringen.


Är det en bondkatt eller raskatt som du tänkt ska delta i utställningar och/eller användas till avel?

Om du har en raskatt som du har tänkt använda till avel eller utställningar är det bra att kika extra på de bolag som erbjuder avels- och livförsäkringar och försäkringar som täcker användbarhet ifall något skulle hända din katt och den inte längre kan användas till avel. Är det en bondkatt är det kanske det inte är lika viktigt att teckna en livförsäkring då ersättningen baseras på kattens marknadsvärde, inköpspris och om den är meriterad. Det gör att, även om den så klart är jättevärdefull i dina och din familjs ögon, är marknadsvärdet troligtvis inte är så högt och då är kostnaden för en livförsäkring en onödig utgift.

En grå katt som symboliserar kattförsäkring

Vad ingår i en kattförsäkring?

En kattförsäkring består av flera olika delar och till viss del skiljer det sig åt när det kommer till vad som täcks. Många bolag har delat upp sina kattförsäkringar i olika paket med olika nivåer av skydd. Lägsta nivån, det så kallade baspaketet, är den billigaste försäkringen, men också den med minst skydd. De större paketen har mer omfattande innehåll och också ett större ersättningsbelopp, vilket gör att premien (priset) för dessa paket förstås är högre. Här går vi igenom vad de olika delarna i en kattförsäkring innebär.Olycksfallsförsäkring

Alla kattförsäkringar innehåller en olycksfallsförsäkring. Olycksfallsförsäkringen ersätter skador på din katt som orsakas av yttre våld i en plötslig och oförutsedd händelse. Om du är ute efter den billigaste kattförsäkringen så finns det försäkringsbolag som erbjuder möjligheten att enbart teckna en olycksfallsförsäkringt. Du får då ersättning för veterinärvård om katten skadas vid en olycka, men inte om den blir sjuk. Bra att veta är också att olycksfallsförsäkringen kan tecknas utan karenstid. Det behöver alltså inte gå en viss tid från tecknandet till dess att försäkringen är giltig, se bara till att premien är betald.


Veterinärvårdsförsäkring

Grunden i en vanlig kattförsäkring är annars den så kallade veterinärvårdsförsäkringen. Veterinärvårdsförsäkringen gör att du får ersättning för skador på din katt om den skulle råka ut för en olycka eller få en sjukdom. Du får då ut ersättning upp till det veterinärvårdsbelopp som du har valt på din försäkring. Överstiger kostnaden för veterinärvård maxbeloppet på försäkringen, så går det hos vissa bolag att köpa till extra veterinärvård. Annars kan du få ersättning igen först när ett nytt försäkringsår har börjat. Om din katt är lite äldre kan det vara bra att välja ett försäkringsbolag där ersättningsbeloppet inte minskar i takt med att katten blir äldre, eftersom äldre katter oftast har ett större vårdbehov och därmed är i behov av ett högre veterinärvårdsbelopp. Bra att tänka på är också att om du har en äldre katt så är det inte alla försäkringsbolag som erbjuder försäkring för den.


Tilläggsförsäkringar

Som vi nämnde har de flesta försäkringsbolag olika nivåer på sina kattförsäkringar, alltså olika paket. Utöver dessa paket så erbjuder försäkringsbolagen också tilläggsförsäkringar. Då kan du välja att lägga till sånt som försäkringen ska täcka för, som inte ingår i det paketet du valt. Den vanligaste tilläggsförsäkringen som bolagen erbjuder är livförsäkringen. Den ger ersättning ifall din katt skulle behöva somna in. Tänk på att livförsäkringen dels inte går att teckna hos alla bolag efter att katten har uppnått en viss ålder, samt att livförsäkringen upphör att gälla efter en viss ålder. Vid vilken ålder försäkringen upphör varierar mellan bolagen, men de flesta livförsäkringar upphör i samband med försäkringsårets slut det år katten fyller 13.


Hos vissa bolag kan du också köpa tilläggsförsäkringar för bland annat rehabilitering, receptbelagd medicin som ordinerats av veterinär, dolda fel och för viss tandvård. Några bolag har valt att inkludera tandsjukdomen TR (FORL), som är en vanlig tandsjukdom hos katter i sina ordinarie försäkringspaket medan andra bolag har valt att lägga det som just en tilläggsförsäkring. 


Det kan vara bra att veta att de allra flesta bolag tillämpar undantag för tidigare sjukdomar och besvär hos katten. Med det menas att om katten behöver veterinärvård för sjukdomar som fanns innan du tecknade försäkringen, kan det vara så att du blir utan ersättning. Undantagen och reservationerna tillämpas också om det finns en känd sjukdomshistorik hos den specifika kattrasen, eller om katten visat symtom på sjukdom men inte fått en diagnos innan försäkringen tecknades. Idag är det enda bolaget på marknaden som erbjuder en tilläggsförsäkring för tidigare besvär ManyPets.


Självrisker

Det som är speciellt med just djurförsäkringar är att självrisken på försäkringen är uppdelad i en fast och en rörlig del. Det vanligaste är att du betalar den fasta självrisken en gång per år, men självriskperioden varierar mellan bolag, oftast mellan 100 och 365 dagar. Kom ihåg att ju högre självrisk du har på din försäkring, desto lägre blir premien men desto högre blir också de kostnader som kommer om det händer katten något. 
Hoppas du nu är med på varför en kattförsäkring, i de allra flesta fall behövs, vad du bör tänka på när du tecknar en kattförsäkring och vad som oftast ingår. Ha det fint och ta hand om dig och din katt!


Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför kattförsäkring nu

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen