Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Katt med diabetes

I denna artikel kommer vi att diskutera symtom på diabetes hos katt, om det är farligt eller inte och hur det kan behandlas.

Skriven av Josefine

Publicerad 28 april, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Katt med diabetes

Symtom på diabetes hos katt

Symtomen på diabetes hos katt är ofta diffusa och kan utvecklas gradvis. Katter med diabetes kan visa följande symtom:

  • Ökad törst och urinering

  • Ökad aptit

  • Viktnedgång

  • Minskad aktivitet

  • Dålig andedräkt

  • Minskad aptit

  • Svaghet

  • Kräkningar och diarré

Varför katter får diabetes

Diabetes hos katter uppstår när kroppen inte kan producera tillräckligt med insulin eller inte kan använda insulinet effektivt. Insulin är ett hormon som hjälper kroppen att använda socker i blodet som energikälla. När kroppen inte kan använda insulinet ordentligt, blir sockerhalten i blodet för hög, vilket kan leda till hälsoproblem.

Riskfaktorer för diabetes hos katt inkluderar fetma, ålder, inaktivitet och vissa mediciner. Diabetes kan också uppstå som en komplikation till andra hälsotillstånd, såsom pankreatit och hyperthyroidism.

Behandling av diabetes hos katt

Diabetes hos katt kan behandlas genom att hantera kattens kost och ge insulininjektioner. Katter med diabetes behöver en diet med lågt kolhydratinnehåll och högt proteininnehåll för att kontrollera blodsockernivåerna. Insulininjektioner ges vanligtvis två gånger om dagen, efter att katten har ätit.

Det är också viktigt att övervaka kattens blodsockernivåer regelbundet genom blodprov och att anpassa dosen av insulin efter behov. En veterinär kan också rekommendera att katten går ner i vikt och får mer motion för att hjälpa till att hantera sjukdomen.

Är diabetes farligt för katter?

Diabetes hos katt kan vara farligt om det inte behandlas i tid. Obalans i blodsockernivåer kan orsaka allvarliga hälsoproblem, såsom ketoacidos, som kan vara livshotande. Diabetes kan också leda till andra hälsoproblem, såsom njursjukdom, blindhet och nervskador.

Diabetes hos katt är en allvarlig sjukdom som kräver regelbunden vård och övervakning. Om du misstänker att din katt har diabetes är det viktigt att ta henne till en veterinär för undersökning och behandling. Genom att hantera kattens kost och ge insulininjektioner kan du hjälpa till att kontrollera sjukdomen och förbättra kattens livskvalitet.

Veterinärkostnad

Kostnaden för behandling av diabetes hos katt kan variera beroende på vilken typ av insulin som används, hur ofta katten behöver besöka veterinären för blodsockerkontroller och hur väl sjukdomen hanteras. Vanligtvis kostar insulinvialer mellan 400-600 kronor och räcker i ungefär en månad. Dessutom kan kostnaden för regelbundna blodsockerkontroller, sjukhusvistelser och andra behandlingar som krävs för att hantera sjukdomen lägga till en betydande kostnad.

Kattförsäkring

När det gäller försäkring av katt kan täckningen för diabetes variera beroende på försäkringsbolaget och planen som du har valt. Vissa försäkringsbolag kan täcka en del av kostnaderna för insulin och relaterad utrustning, medan andra kanske inte täcker diabetesbehandling alls. Det är viktigt att noga läsa igenom din försäkringsplan och kontrollera vilka behandlingar som täcks innan du beslutar dig för att försäkra din katt.

Det är också viktigt att notera att försäkringar oftast inte täcker befintliga sjukdomar vid tecknande av försäkringen. Om din katt redan har diabetes när du tecknar en försäkring kan det hända att behandling för sjukdomen inte täcks av försäkringen. Det är därför viktigt att se till att din katt är frisk och fri från eventuella sjukdomar innan du tecknar en försäkring.

Jämför kattförsäkring

Det kan vara värt att överväga att teckna en försäkring som täcker en bredare skala av sjukdomar och skador, såsom kroniska sjukdomar, för att minimera risken för höga kostnader för kattvård.

Happens desktop hemsida logo

Se om du kan spara pengar!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Se om du kan spara pengar!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen