Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Dina försäkringar

Dina försäkringar är den femte största försäkringsgivaren av sakförsäkringar i Sverige. De har en historia långt bakåt i tiden som ett gammalt sockenbolag. Vi har samlat det viktigaste du behöver veta om Dina försäkringar så att du kan göra en välgrundad jämförelse.

#försäkringsbolag

Josefine

Uppdaterad 08 mars, 2023

Publicerad 08 mars, 2023

Dina försäkringar

Dina försäkringar är ett lokalt försäkringsbolag som vill finnas där du är när du behöver dom. Är Dina försäkringar rätt försäkringsbolag för dig 2023?

Dina Försäkringar historia

Dina försäkringar urspringer från det allra första brandstod som växte fram i Sverige på 1300-talet. Man gick ihop för att skydda sig mot bränder i byn och samlade pengar i en gemensam pott utifall olyckan skulle vara framme. Flera hundra år senare startade man två sockenbolag år 1768 som sedan följdes av fler sockenbolag med gränsöverskridande samarbete. Så sent som 1987 bildade man ett gemensamt återförsäkringsbolag för att sedan år 2006 ta det gemensamma namnet Dina försäkringar. 

Vem äger Dina?

Dina försäkringar består av sex bolag som verkar under det gemensamma namnet Dina försäkringar. Alla sex bolag är antingen helt eller delvis kundägda och utifrån deras hemsida verkar det endast vara Dina Försäkringar Göta som är delvis kundägda då viss provision betalas ut till en del anställda. 

Vilka försäkringar erbjuder Dina för försäkringar?

Hos Dina kan du försäkra det mesta, till och med din gård eller ditt företag. Dina har flera typer av hemförsäkringar, fordonsförsäkringar, djurförsäkringar och personförsäkringar. De har även mer specialiserade försäkringar som golfförsäkring och försäkring för entreprenadmaskin. 

Dina hemförsäkring:

 • Hemförsäkring bostadsrätt

 • Hemförsäkring Hyresrätt

 • Hemförsäkring student

 • Villaförsäkring

 • Gård

 • Hemförsäkring under 28 år

 • Fritidshusförsäkring


Dina bilförsäkring:

 • Trafikförsäkring

 • Halvförsäkring

 • Helförsäkring

Dina djurförsäkring:

 • Hundförsäkring

 • Kattförsäkring

 • Hästförsäkring

 • Tandvårdsförsäkring för djur


Dina personförsäkringar:

 • Barnförsäkring

 • Olycksfallsförsäkring

 • Sjukdom och olycksfallsförsäkring

 • Reseförsäkring

Dina fordonsförsäkring:

 • MC 

 • Traktor 

 • Moped 

 • Husbil 

 • Husvagn 

 • Släpvagn

 • Snöskoter

 • Fyrhjuling

 • Lätt lastbil

 • Entreprenadmaskin

Dina kontakt & kundtjänst

Du kan kontakta Dina försäkringar via:

 • Chatt

 • Telefon

 • Mail

Eftersom att Dina försäkringar består av sex olika bolag så har de ingen generell mejladress eller generellt telefonnummer. Beroende på vilken region du tillhör så finns det olika kontaktvägar för dig. Om du har en generell fråga kan du alltid chatta med kundtjänst via hemsidan. För specifika skadeärenden hänvisas du till ditt regionala Dina försäkringsbolag. 

Hur gör jag en skadeanmälan till Dina försäkringar?

För att anmäla skada till Dina försäkringar behöver du gå in på hemsidan för att fylla i ett skadeformulär. En del skador kan du anmäla i inloggat läge medan andra skador kräver en ifylld blankett med mer information. Du kan skriva ut och fylla i skadeblanketten och posta in den till Dina om du hellre vill det. Tänk då på att handläggningstiden kan vara längre. 

Kan jag överklaga nekad ersättning av en skada?

Om du är missnöjd med hanteringen av en skada ska du i första hand vända dig direkt till din skadehandläggare hos Dina. Om du inte vet vem som är du skadehandläggare kan du höra av dig till Dinas kundtjänst så hjälper de dig. 

Om du ändå inte skulle bli nöjd efter ytterligare kontakt med skadehandläggare så kan du begära en omprövning. Om du vill ompröva ett skadeärende hos Dina försäkringar fyller du i deras kontaktformulär för kundombudsmannen på deras hemsida så prövar de ditt ärende på nytt. Om du har ytterligare frågor om omprövning av ett ärende kan du ringa till Dina försäkringars kundtjänst.

Om du fortfarande skulle vara missnöjd även efter omprövning kan du i många fall överklaga till en nämnd eller domstol. Det är alltid kostnadsfritt för dig som konsument att överklaga till en nämnd. Vilken nämnd du ska vända dig till beror på vad ärendet handlar om. Vid överklagan av beslut för ersättning av försäkring kan du vända dig till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) då de prövar de flesta tvister mellan konsumenter och företag. 

Hållbarhet

Dina försäkringar engagerar sig runtom i landet på lokal nivå och stöttar många föreningar och initiativ. Dina samarbetar med och stöttar exempelvis Situation Stockholm, Stockholms Stadsmission, Läxhjälpen och Mitt Liv. 

Vid skadereglering strävar Dina försäkringar alltid efter en så hållbar skadereglering som möjligt. Om något går sönder ska det alltid i första hand försöka lagas och repareras istället för att ersättas med något nytt. Dina försäkringar ser därför till att reparera och återvinna skadad egendom för en mer hållbar skadereglering. Dina försäkringar samarbetar med Märkesdemo som arbetar med återvinning och återbruk vid motorskador. Märkesdemo köper inlösta bilar från flera försäkringsbolag så att delarna kan återanvändas. 

Dina försäkringar tycker också att det är viktigt med jämställda försäkringsbolag. Dina försäkringar har en kvinnlig VD på 3 av 6 av deras försäkringsbolag. I Dina gruppens ledning är könsfördelning också 50/50. 

Är Dina försäkringar bra?

Kundomdömen och recensioner online är inte Dina försäkringars starka sida. De har i dagsläget inget samarbete med företag för att samla in omdömen och de svarar således heller inte på omdömen online. Därför är det svårt att skaffa sig en helhetsuppfattning om vad kunder tycker om Dina försäkringar. I oberoende mätningar rankar de högt men på recensionssidor rankar de lågt. 


På Trustpilot har Dina försäkringar som sagt ingen företagsprofil. Det innebär att de inte ber om omdömen och de svarar heller inte de omdömen som skrivs. På Trustpilot har Dina försäkringar 85 omdömen med ett genomsnittligt betyg på 1,8 av 5 stjärnor. Många klagar på att autogirodragning inte fungerat och att de stått oförsäkrade efter ett tag på grund av obetald försäkringspremie. De som är nöjda kommenterar att skadehanteringen varit snabb samt ett trevligt kundbemötande. 


På Reco har Dina försäkringar inte heller någon företagsprofil. Det är därför inte så förvånande att det endast finns 5 omdömen med ett genomsnittligt betyg på 1 av 5 Recos. Där klagar folk på utebliven ersättning i skadeärende. 

På Google recensioner har Dina försäkringar 48 omdömen med ett genomsnittligt betyg på 3,1 av 5 stjärnor. Här kommenterar folk på utebliven ersättning och långsam återkoppling i skadeärende då det tagit 1-2 veckor att få svar. En del omdömen är lämnade utan kommentar och ett omdöme beskriver en park i närheten vilket förstås inte är ett omdöme för Dina försäkringar. 

Har Dina försäkring rabatt?

Skadefria år

Om du är en trogen kund till Dina försäkringar och samlar din hemförsäkring tillsammans med en annan försäkring så får du rabatt på självrisken om något skulle hända. Du får mer rabatt för varje år som du är skadefri och du kan som max få 1 500 kr rabatt på självrisken hos Dina försäkringar. 


Studentrabatt

Dina försäkringar har en hemförsäkring som de kallar för Max 27 vilket innebär att du får rabatt på din hemförsäkring om du är under 28 år gammal. Rabatten gäller oavsett om du är student eller inte så länge du är max 27 år gammal. För att se din rabatt och pris behöver du gå in på Dina försäkringar’s hemsida och räkna på det. Studentrabatt och ungdomsrabatt kan skilja sig lokalt. 

Har Dina den bästa försäkringen?

Vilket skydd som passar bäst för dig och ditt försäkringsbehov skiljer sig från det skydd som passar bäst för någon annan. Det går därför inte att säga att en försäkring är bäst för alla. För att ta reda på vilken försäkring som är bäst lämpad för dig och ditt liv rekommenderar vi att du gör en jämförelse mellan olika försäkringsbolag

Josefine Öijer

Ämnen:

#försäkringsbolag

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.