Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Dräktighet hos hund - hund som är dräktig

Dräktighet hos hund är en naturlig process där en tik bär foster i livmodern. En vanlig dräktighet varar vanligtvis i cirka 63 dagar, men kan variera mellan 58 och 68 dagar. Det är viktigt att vara medveten om tecken på dräktighet och vad man ska göra under denna period för att se till att din hund är bekväm och hälsosam.

Josefine

Uppdaterad 28 juni, 2023

Publicerad 28 april, 2023

Hund tik vilar eftersom att hon är dräktig med valpar

Symtom på dräktig hund

Symtom på dräktighet hos hund kan inkludera en förändring i tiks beteende, ökad aptit, svullnad av buken, en ökning i bröststorlek och en ökad känslighet i brösten. Din veterinär kan bekräfta dräktigheten genom att undersöka din hunds buk och genom ultraljudsundersökning.

Vanliga symtom på dräktig hund:

  • Minskad aptit under de första veckorna av dräktigheten

  • Ökad aptit i senare skeden av dräktigheten

  • Mjuka och svullna spenar

  • Förändringar i beteendet, till exempel mer tillgivenhet eller irritabilitet

  • Trötthet och mindre aktivitet

  • En ökad viktökning, särskilt runt midjan

  • En ökad mage som kan vara märkbar från ungefär tre veckor in i dräktigheten

  • En ökad kroppstemperatur som kan stiga till 37,8-38,9 grader

Notera att dessa symtom inte är helt specifika för dräktighet och kan också förekomma av andra orsaker. En veterinär kan göra en undersökning och göra en säker bedömning av om en hund är dräktig eller inte.

Hur länge är en hund dräktig?

Själva dräktighetsperioden för en hund varierar vanligtvis mellan 58 och 68 dagar, med en genomsnittlig tid på cirka 63 dagar. Den exakta längden på dräktigheten kan variera beroende på faktorer som tikens ras, ålder, hälsotillstånd och antal valpar i kullen. Det är viktigt att ha en uppfattning om när din hund kan förväntas att valpa, så att du kan vara redo och förberedd på valpningen. Din veterinär kan hjälpa dig att fastställa det ungefärliga datumet för valpningen genom en ultraljudsundersökning eller andra diagnostiska tester. Under dräktighetsperioden är det viktigt att se till att din hund får lämplig näring och motion, och att hon får regelbunden vård från en veterinär för att säkerställa att både hon och valparna är friska och välmående.

Ta hand om dräktig hund

Under dräktigheten är det viktigt att se till att din hund får tillräckligt med näring, motion och vila. Det är också viktigt att se till att din hund har tillgång till rent vatten och att du ger henne regelbundna veterinärkontroller. Din veterinär kan ge dig råd om lämplig näring för din hund under dräktigheten och hjälpa dig att planera för valpning och postpartumvård.

När det är dags för din hunds valpning är det viktigt att se till att hon är bekväm och skyddad. En valpning kan vara en stressig och ansträngande upplevelse för din hund, så det är viktigt att ge henne en lugn och trygg plats att valpa på. Du bör också ha en nödsituation i åtanke och kontakta din veterinär om det behövs.

Efter valpningen bör du se till att din hund får tillräckligt med vila och näring. Det är också viktigt att övervaka henne och valparna för eventuella hälsoproblem eller komplikationer. Din veterinär kan hjälpa dig att planera för valparnas första vaccinationer och kontrollera deras hälsa under deras första veckor.

I sammanfattning är dräktighet hos hund en naturlig process som kräver noggrann övervakning och vård. Genom att vara medveten om symtomen på dräktighet och vad du ska göra under denna period kan du se till att din hund är bekväm och hälsosam, och att valparna får en bra start på livet.

Jämför hundförsäkring!

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.