Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Dyraste och billigaste bilen att försäkra

Kör du en bil som i regel är billig eller dyr att försäkra? Läs vår jämförelse och ta del av tips för hur du kan hitta billigare bilförsäkring.

Skriven av Josefine

Publicerad 28 september, 2023. Uppdaterad 19 mars, 2024.

Försäkringspriser sätts individuellt

Innan vi berättar vilken bil som är dyrast respektive billigast att försäkra så måste vi först gå igenom vad som påverkar priset på en bilförsäkring. Som du säkert vet så är det inte bara bilmärket som påverkar utan även uppgifter såsom var du bor, hur gammal du är och hur länge du har haft körkort. Det innebär att om du är ung och inte har haft körkort så länge så kan ditt försäkringspris landa rätt högt trots att bilmärket i regel är billigare att försäkra. 

Bilmärken vi jämfört

I vår jämförelse har vi valt att titta på de vanligaste bilmärkena för personbilar. Försäkringspremien för lyxbilar och sportbilar är ofta betydligt högre än en vanlig personbil men med resonemanget att det är rätt ovanligt att köra barn till skola och åka till jobbet i en Lamborghini så har vi valt att utesluta dessa bilmärken i vår jämförelse.  


Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Bilmärken med hög årspremie

Bland de bilmärken som har högst årspremie i snitt hittar vi Tesla, BMW, Audi och Mercedes. Dessa bilmärken har en genomsnittlig årspremie mellan 7-16 000 kronor för en helförsäkring. Dessa tre bilmärken har ofta ett marknadsvärde på minst 500 000 kr vilket ofta resulterar i en högre bilförsäkringskostnad i jämförelse med ett bilmärke som har ett lägre marknadsvärde. En förklaring till varför Tesla hamnar så högt upp i snittpremie i jämförelse med andra bilmärken kan bero på att bilmärket är så passt ungt att det inte finns så mycket skadehistorik att gå på. Det är även så att de flesta bilmodeller av Tesla endast är ett par år gamla vilket också drar upp premien. 

Bilmärken med låg årspremie

Tittar man istället på vilka bilmärken som har lägst genomsnittlig årspremie så hamnar Suzuki och Skoda i topp. Andra vanligt förekommande bilmärken såsom Renault, Honda, Citroen, Peugeot och KIA hamnar också rätt rimligt i pris mellan 4-5 000 kronor per år. Precis som nämnt i början av den här artikeln så är dessa snittpriser inte allmängiltiga vilket innebär att ditt försäkringspris kan både vara lägre och högre än det som står i tabellen. 

Datakälla: Sak & Liv Grafik: Happens

Bilmärket avgör inte priset

Även om vi i början av artikeln nämnde detta så tåls det att sägas igen. Bilmärket är endast en av flera faktorer som påverkar vilket försäkringspris du får på din bilförsäkring. Det finns dock en viss sanning i att vissa bilmärken generellt kostar mer att försäkra än andra. Valet av bilmärke är en av de faktorer som du som försäkringstagare har kontroll över. 

Så kan du hitta en billigare försäkring

Genom att jämföra bilförsäkring på Happens kan du sänka dina kostnader och hitta en billigare försäkring. Du får prisförslag från flera bolag samtidigt vilket kan hjälpa dig att välja ett försäkringsbolag som erbjuder förmånligare villkor eller pris för din bil med dig som förare. Tjänsten är kostnadsfri och du betalar samma pris på Happens som direkt hos försäkringsbolaget. 

Happens desktop hemsida logo

Se hur mycket du kan spara!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen