Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Dyraste och billigaste hundraserna att försäkra 2024

Vill du veta vilka hundraser som är dyrast respektive billigast att försäkra? Då har du hittat rätt!

Skriven av Josefine

Publicerad 10 januari, 2024. Uppdaterad 25 mars, 2024.

Vad påverkar priset på en hundförsäkring? 

Priset på en hundförsäkring sätts utifrån flera faktorer, bland annat:

  • Postnummer

  • Skadehistorik

  • Veterinärvårdskostnader i ditt område

  • Hundens ras

  • Hundens ålder

  • Försäkringens omfattning och veterinärvårdsbelopp

Varför skiljer sig priset beroende på ras?

Försäkringsbolag och förmedlare utgår ofta ifrån skadestatistik och veterinärvårdspriser när de prissätter sina hundförsäkringar. Då de flesta raser är olika benägna att drabbas av sjukdomar och problem så resulterar det i att hundraser med mer välkända problem ofta får en högre försäkringspremie. Denna uppskattade risk kan dock variera mellan olika bolag, vilket är anledningen till att det kan vara bra att du jämför olika aktörer och hittar ett bolag som passar din plånbok.

Så har vi jämfört

I vår jämförelse för att identifiera vilka hundraser som är dyrast respektive billigast att försäkra så har vi utgått från samma hypotetiska hund i varje sökning: Elsa, en 2-årig tik som ej är kastrerad och som bor i en närförort i Stockholm. Veterinärvårdsbeloppet som vi ville ha på försäkringen var 60 000 kr med en fast självrisk på mellan 2000-3000 kr samt en rörlig självrisk på 15-20%. Alla försäkringspriser avser alltså likvärdiga försäkringar för att ge en representativ prisbild av skillnader mellan just hundraser. Tänk på att du kan få andra priser när du jämför själv då det finns flera faktorer som kan påverka priset på din hundförsäkring och att priserna kan ha ändrats sedan vi gjorde vår jämförelse.

De åtta dyraste hundraserna att försäkra år 2024

I vår jämförelse hamnade hundrasen Boxer allra högst i snittpremie. Därefter kommer American Bully, Bullmastiff, Rottweiler, Fransk bulldog, Sankt bernardshund, Pitbull och Dogo Argentino. Snittpriset för en hundförsäkring för dessa hundraser rör sig omkring 1000 kr i månaden vilket är en bra bit över vad en hundförsäkring kostar för många andra hundraser. Prisskillnaden mellan den hundförsäkring som har lägst premie och den som har högst premie är väldigt stor och faktum är att det kan skilja så mycket som 20 784 kr per år utifrån vår jämförelse. 


Utöver de raser som är med på listan så var det en del raser som hade högre premier hos vissa försäkringsaktörer men inte tillräckligt många för att ge ett högt snittpris. Exempel på raser som hade spridda priser enligt vår jämförelse är Cane Corso, Shar Pei, Mops, Boston Terrier, Griffon Bruxellois och Chinese Chongqing. 

De 8 billigaste hundraserna att försäkra år 2024

När vi jämförde försäkringspremien och istället tittade på vilka raser som hamnade lägst i pris så är det istället lite mindre hundraser som toppar listan. Allra lägst snittpremie på hundförsäkring år 2024 hade Norrbottenspets. Väldigt nära i pris hamnar därefter Finsk spets och Finsk lapphund. 


Andra hundraser som tenderar att vara billiga att försäkra såsom Chihuahua och hundar av blandras hamnar på ett godtyckligt snittpris strax under 400 kr i månaden. Det innebär alltså att det finns flera hundraser som inte toppar listan över de allra billigaste, men som ändå ligger bra till i pris. Just därför kan det vara en god idé att jämföra hundförsäkring så att du kan skaffa dig en prisbild utifrån din hunds ras, ålder samt omfattning på försäkring.

Så mycket kan du spara

När du jämför hundförsäkring och tittar på månadspriset så det kan tyckas vara rätt lite pengar som man kan spara men faktum är att det kan skilja så mycket som 20 000 kr per år mellan den dyraste och billigaste hundförsäkringen för samma hund och likvärdiga försäkringar. Även om prisskillnaden för just de försäkringar du jämför och får erbjudanden som inte är fullt så dramatiska så kan det skilja flera tusenlappar per år. Det är pengar som man kan göra mycket roligare saker för.

Happens desktop hemsida logo

Kolla hur mycket du kan spara!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Så var priset förra året

I 2023 års jämförelse så var hundraserna American Bully, Rottweiler och Pitbull med på listan över de dyraste raserna att försäkra och de toppar även årets lista över de dyraste hundraser att försäkra 2024. Däremot toppar inte raserna Boston terrier och Newfoundland lika högt i snittpris. Just därför kan det vara bra att jämföra hundförsäkring minst 1 gång per år eftersom att hundförsäkringspriser ändras.


Eftersom att vi i förra årets jämförelse tittade på ett lägre veterinärvårdsbelopp så kan det vara så att vissa raser helt enkelt har dyrare premier än andra när villkoren är mer heltäckande och veterinärvårdsbeloppet större. 

Därför kan ditt pris vara både lägre och högre

Eftersom försäkringspriser sätts individuellt så finns det många faktorer som kan påverka vilket pris du får. Utöver hundförsäkringens omfattning och hundens ras så sätts priset även utifrån hundens ålder, vart ni bor samt vilka självrisker du väljer. När du jämför hundförsäkring så blir du erbjuden olika priser från olika bolag. Det är nämligen inte helt ovanligt att försäkringar skiljer sig i pris trots att innehållet är likvärdigt. Även om din hundras inte är med på listan över de allra dyraste hundraserna att försäkra år 2024 så kan du hamna i närheten av samma prisklass ändå på grund av andra faktorer som påverkar priset på en hundförsäkring.

Därför kan det vara bra att jämföra

Den vanligaste anledningen till att folk jämför hundförsäkring är att man vill se om det finns pengar att spara. Kanske har ens nuvarande försäkringsbolag höjt inför en förnyelse eller så har det gått en lång tid sedan sist man jämförde sin hundförsäkring. Faktum är dock att man inte bara kan spara pengar utan det finns även möjlighet att få mer omfattande villkor och skydd. Just därför kan det vara värt att jämföra hundförsäkring så att man antingen kan hitta en bättre deal eller få det bekräftat att man redan ligger bra till vad gäller både pris och innehåll. 


Happens desktop hemsida logo

Kolla hur mycket du kan spara!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

När jämförde du din hundförsäkring senast?

Visst vet du om att de flesta hundförsäkringar löper 1 år i taget och att om du inte säger upp den i tid så fortsätter den i 1 år till? Genom att jämföra sin hundförsäkring inför varje förnyelse kan du se till att ha både ett schysst pris och ett schysst skydd som passar dig och din hund. Jämför hundförsäkring kostnadsfritt hos oss på Happens här!  

Tipsa oss!

Är din hundförsäkring onödigt dyr? Tycker du att din hundras borde vara med på listan över Sveriges dyraste hundraser att försäkra år 2024? Hör av dig till oss på hej@happens.se 


Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Kolla hur mycket du kan spara!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen