Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

EU kort vid resa: Det här gäller när du reser utanför Sverige

Ska du iväg och resa men är osäker på om du behöver reseförsäkring, EU kort eller om hemförsäkringen räcker? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta för att få sjukvårdsersättning utomlands.

Josefine

Uppdaterad 06 juli, 2023

Publicerad 02 juni, 2023

Jag ska resa inom Norden, behöver jag EU-kort?

Nej, du behöver faktiskt inte ha med dig Försäkringskassans EU kort när du ska resa inom Norden. I det fall du skulle behöva sjukvård inom Norden så räcker det med att uppge svensk bostadsadress och visa ID-kort. Det gäller dock endast myndiga. Om du reser med ett barn kan du behöva uppvisa EU kort för barnet. 

Jag ska resa inom EU/EES, behöver jag EU-kort?

Om du planerar att resa inom EU och/eller EES länder så behöver du ett EU kort. Om du reser inom EU utan EU kort och skulle behöva sjukvård så kan det finnas risk för att du måste betala sjukvårdskostnader själv för att sedan få tillbaka de pengarna från din försäkring. 

Vad är EU-kort?

EU-kortet är ett kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du befinner dig i ett EU/EES-land, Schweiz eller Storbritannien. Det täcker vård som inte kan vänta tills du återvänder till Sverige, och som utförs av vårdgivare anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i det aktuella landet. Det inkluderar både akutvård och vård relaterad till kroniska sjukdomar, som provtagningar och medicinska kontroller. Du betalar samma avgifter som invånarna i det land du besöker. I vissa fall kan du behöva betala vårdkostnaderna först och sedan begära ersättning. 

Är EU kort gratis?

Ja, EU kort är helt gratis att beställa och kostar ingenting att använda. 

Måste jag ha en reseförsäkring?

När du reser utanför EU/EES, Schweiz eller Storbritannien är EU-kortet inte giltigt. Det är därför viktigt att du har en privat försäkring för att vara skyddad. Res aldrig utan försäkring, eftersom en reseförsäkring ger skydd mot många oväntade händelser under resan.

För vanliga semesterresor räcker oftast reseskyddet i din hemförsäkring. Det täcker exempelvis akut sjukdom eller olycksfall. Om du planerar att vara borta längre än 45 dagar måste du förlänga ditt reseskydd eller köpa en separat reseförsäkring. Om du inte har en hemförsäkring kan du köpa en separat reseförsäkring som erbjuder motsvarande skydd.

Reseskydd i hemförsäkring

Olika hemförsäkringar har olika reseskydd. Vanligtvis är man skyddad i 45 dagar. Om man ska vara borta längre än så gäller inte reseskyddet i hemförsäkringen. 

Vid akut sjukdom eller olycksfall under din resa täcker alla hemförsäkringar de nödvändiga och rimliga kostnaderna för läkarvård utomlands samt eventuell hemtransport. Om du redan var sjuk eller i behov av vård före avresan ersätts endast akuta och oväntade försämringar. Vissa hemförsäkringar kan även ge ersättning för tandskador upp till vissa maxbelopp.

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.