Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Fästing på hund

Allt du behöver veta om fästingar hos hundar, vad du ska göra om du upptäcker en fästing samt förebygga fästingar.

Skriven av Josefine

Publicerad 17 april, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

cavapoo pudelblandning hund i högt gräs ute på sommaren och drar till sig fästing

Så här tar du bort en fästing på hund

Att hitta en fästing på sin hund kan vara obehagligt, men det är viktigt att ta bort den så snabbt som möjligt för att minska risken för sjukdomar som kan spridas av fästingbett. Här är stegen du behöver ta när du hittar en fästing på din hund:

  1. Förbered dig: Innan du tar bort fästingen, se till att ha allt du behöver till hands. Du kommer att behöva pincett, handskar och alkohol för att desinficera området efteråt.

  2. Ta på handskar: Detta är viktigt för att skydda dig själv från eventuella sjukdomar som fästingen kan sprida.

  3. Använd pincett: Ta tag i fästingen så nära huden som möjligt med pincetten. Se till att inte klämma ihop fästingen för mycket, då detta kan orsaka att fästingens mage töms och sprida eventuella sjukdomar till din hund.

  4. Dra försiktigt: Dra försiktigt på fästingen tills den lossnar från huden. Det kan ta några sekunder eller upp till en minut. Se till att du inte drar för hårt eller snabbt, då detta kan orsaka att fästingens munhamn fastnar i huden.

  5. Desinficera området: När du har tagit bort fästingen, använd alkohol för att desinficera området där fästingen suttit på huden. Detta hjälper till att förhindra eventuell infektion.

  6. Inspektera fästingen: Om du vill, kan du spara fästingen för att inspektera den senare. Detta kan hjälpa till att identifiera vilken typ av fästing det var och om den bar på några sjukdomar.

  7. Håll koll på din hund: Håll koll på din hund efter att du har tagit bort fästingen. Om din hund visar några symtom på sjukdom, såsom feber, trötthet eller hudproblem, kontakta din veterinär för rådgivning.

Det är viktigt att ta bort fästingen så snabbt som möjligt för att minska risken för sjukdomar som kan spridas av fästingbett. Genom att följa dessa steg och undersöka din hund regelbundet efter promenader i skog och mark, kan du hjälpa till att skydda din hunds hälsa och välbefinnande.

Happens desktop hemsida logo

Hur mycket pengar kan du spara?

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Vad är en fästing?

En fästing är en liten, blodsugande insekt som är vanligt förekommande i skogar och gräsmarker. De kan också finnas på träd, buskar och högt gräs. Fästingar lever av att suga blod från däggdjur och fåglar. Fästingar kan överföra sjukdomar, som exempelvis borrelia, till människor och hundar. Fästingar har fyra stadier i sin livscykel: ägg, larv, nymf och vuxen. De flesta fästingar är aktiva under vår- och sommarhalvåret, men vissa arter kan vara aktiva året runt.

Hur påverkar fästingar hundar?

Fästingbett hos hundar kan orsaka en rad olika hälsoproblem. De vanligaste sjukdomarna som fästingar kan överföra till hundar är borrelia och anaplasmos. Borrelia är en allvarlig infektion som kan orsaka ledinflammation, feber och trötthet. Anaplasmos kan orsaka feber, muskelsmärta och trötthet.

Fästingar kan också sprida andra sjukdomar som babesios, ehrlichios och rocky mountain spotted fever. Symptomen på dessa sjukdomar kan variera, men kan inkludera feber, trötthet och muskelsmärta.

Det finns också risk för att fästingbett kan orsaka en allvarlig allergisk reaktion hos hunden. Denna reaktion kallas för fästingallergi och kan orsaka hudproblem, klåda och inflammation.

Är fästingar farliga för hundar?

Ja, fästingar kan vara farliga för hundar då de kan sprida sjukdomar via sitt bett. En av de mest kända sjukdomarna som kan spridas via fästingbett hos hundar är borrelia, en bakteriell infektion som kan orsaka symtom som ledvärk, hudproblem, hjärtproblem och neurologiska problem. Andra sjukdomar som kan spridas av fästingar inkluderar anaplasmos, ehrlichios, babesios och tick-borne encefalit (TBE).

Symtomen på fästingburen sjukdom kan variera från milda till allvarliga och kan inkludera feber, trötthet, förlust av aptit, stelhet, muskelsmärta och neurologiska problem. Det är viktigt att söka veterinärvård om din hund visar några symtom efter ett fästingbett, då tidig diagnos och behandling är avgörande för att minska risken för allvarliga komplikationer.

Hur kan du skydda din hund från fästingar?

Det finns flera saker du kan göra för att skydda din hund från fästingbett. Det första steget är att regelbundet undersöka din hunds päls för fästingar. Det är särskilt viktigt att kontrollera områden som magen, öronen, armhålorna och ljumskarna. Om du upptäcker en fästing på din hund är det viktigt att ta bort den omedelbart.

Du kan också skydda din hund genom att använda fästingavvisande medel. Det finns flera olika typer av fästingmedel tillgängliga, inklusive spot-on-preparat, krämer och kragar samt fästinghalsband för hund. 

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hur mycket pengar kan du spara?

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen