Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Fästinghalsband - Fästingmedel för hund: råd, biverkningar och hur det funkar

Fästinghalsband och fästingmedel för hund är två vanliga sätt att skydda sin hund mot fästingar och de sjukdomar de kan överföra. Men fungerar dessa produkter verkligen och hur fungerar de?

Josefine

Uppdaterad 20 april, 2023

Publicerad 17 april, 2023

Glad hund som ligger i gräset och drar inte till sig fästingar tack vare sitt fästinghalsband som fungerar som ett fästingmedel

Vad är ett fästinghalsband?

Fästinghalsband är gjorda av ett material som frigör kemikalier som avvisar fästingar från hundens päls och hud. De fungerar vanligtvis genom att frisätta en kemikalie som sprids genom pälsen och hudens talgkörtlar, vilket skapar en avvisande effekt mot fästingar och andra insekter. Det finns olika typer av fästinghalsband som fungerar på olika sätt, men de flesta varar i flera månader innan de behöver bytas ut.

Vad finns det för alternativ till fästinghalsband?

Fästingmedel är också en vanlig produkt som används för att skydda hundar mot fästingar. Dessa produkter appliceras på hundens hud och fungerar genom att döda fästingarna eller göra dem avskräckta från att bita hunden. De flesta fästingmedel varar i flera veckor och behöver appliceras regelbundet för att hålla skyddet uppe.

Om man vill kan man boka ett besök hos veterinären för att få receptbelagd fästingtablett, som bravecto för hund. Rådfråga din veterinär om vilket fästingskydd som passar bäst för din hund.

Funkar fästinghalsband?

Det är viktigt att notera att inget skydd mot fästingar är 100% effektivt. Fästingar kan fortfarande hitta och bita en hund trots att den bär på ett fästinghalsband eller fästingmedel. Det är därför viktigt att också genomföra regelbundna kontroller av hundens päls och hud för att hitta eventuella fästingar som kan ha fastnat.

Vad har fästinghalsband för biverkningar?

När du använder fästinghalsband eller fästingmedel är det viktigt att följa tillverkarens instruktioner noggrant och endast använda produkter som är avsedda för hundar. Använd aldrig produkter som är avsedda för andra djur eller människor på din hund, eftersom de kan vara farliga och orsaka skador på din hunds hud och päls.

En vanlig biverkning av fästinghalsband är hudirritation runt halsen där halsbandet sitter. Detta kan orsaka klåda, rodnad och sår. Om hunden kliar på området kan det leda till en sekundär infektion.

Fästinghalsband kan också orsaka allergiska reaktioner hos vissa hundar. Symtom på en allergisk reaktion kan inkludera klåda, rodnad och svullnad runt halsen och ansiktet, andningssvårigheter och kräkningar.

Vissa fästinghalsband innehåller kemikalier som kan vara giftiga för hunden om de sväljs eller tas upp genom huden i stora mängder. Därför är det viktigt att följa instruktionerna på förpackningen och inte använda mer än vad som rekommenderas. 

Om hunden visar tecken på förgiftning, såsom kräkningar, diarré, darrningar eller kramper, bör du omedelbart kontakta din veterinär.

Måste man ha ett fästinghalsband?

I slutändan är det upp till varje hundägare att bestämma vilket skydd mot fästingar som fungerar bäst för deras hund. Fästinghalsband och fästingmedel kan vara effektiva skyddsåtgärder när de används korrekt och kombineras med andra förebyggande åtgärder, såsom regelbunden kontroll av hundens päls och hud.

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.