Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Förmånsbil eller tjänstebil

Det är lätt att blanda ihop begreppen förmånsbil och tjänstebil, men det finns faktiskt en viktig skillnad mellan dessa två typer av bilar.

Skriven av Josefine

Publicerad 08 maj, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Bild inifrån en förmånsbil och inte en tjänstebil

Vad är en tjänstebil?

En tjänstebil är en bil som arbetsgivaren tillhandahåller för en anställd att använda i tjänsten. Det kan vara en helt vanlig bil som används för att transportera varor eller personer, eller en specialutrustad bil som används för exempelvis arbete på fältet eller som servicebil.

Vad är en förmånsbil?

En förmånsbil är en bil som arbetsgivaren tillhandahåller för en anställd att använda både i tjänsten och privat. Det är alltså en bil som den anställde kan använda som sin privata bil, men som betalas av arbetsgivaren.

Vad är skillnaden mellan en tjänstebil och en förmånsbil?

Den stora skillnaden mellan en förmånsbil och en tjänstebil är hur de beskattas. En tjänstebil beskattas baserat på bilens faktiska värde och användning, medan en förmånsbil beskattas baserat på en schablon som beräknas utifrån bilens pris och utsläpp av koldioxid.

För den anställde kan det alltså vara fördelaktigt att ha en förmånsbil, eftersom beskattningen är lägre. Men samtidigt kan en förmånsbil vara en dyr lösning för arbetsgivaren eftersom kostnaderna för bilen delas mellan arbetsgivaren och den anställde.

En annan skillnad är att en tjänstebil endast används i tjänsten medan en förmånsbil kan användas både i tjänsten och privat. Det innebär att den anställde som har en förmånsbil kan använda den privat för exempelvis resor till och från arbetet eller för att köra till fritidsaktiviteter.

Sammanfattningsvis är en tjänstebil en bil som en anställd endast får använda i tjänsten medan en förmånsbil kan användas både i tjänsten och privat. Beskattningen av dessa två typer av bilar skiljer sig också åt, vilket kan påverka den anställdes ekonomi. Det är viktigt att ha koll på skillnaderna mellan dessa två typer av bilar för att kunna göra rätt val när det gäller att välja bil som arbetsgivare eller anställd.

Vem betalar försäkring för en förmånsbil?

Arbetsgivaren betalar vanligtvis för bilförsäkring både när det är en tjänstebil och förmånsbil. Det är dock viktigt att komma ihåg att det kan skilja sig åt mellan olika arbetsgivare och förmånsbilar, så det är alltid bra att ta reda på vilka försäkringar som ingår och vad som gäller i enskilda fall. Det kan också vara bra att jämföra försäkringspriser för att se om det finns möjlighet att spara pengar genom att teckna en försäkring själv, istället för att ha den inkluderad i bilförmånen.

Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen