Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Förmånsbil eller tjänstebil

Det är lätt att blanda ihop begreppen förmånsbil och tjänstebil, men det finns faktiskt en viktig skillnad mellan dessa två typer av bilar. I den här artikeln reder vi ut båda begreppen.

Josefine

Uppdaterad 07 juli, 2023

Publicerad 08 maj, 2023

Bild inifrån en förmånsbil och inte en tjänstebil

Vad är en tjänstebil?

En tjänstebil är en bil som arbetsgivaren tillhandahåller för en anställd att använda i tjänsten. Det kan vara en helt vanlig bil som används för att transportera varor eller personer, eller en specialutrustad bil som används för exempelvis arbete på fältet eller som servicebil.

Vad är en förmånsbil?

En förmånsbil är en bil som arbetsgivaren tillhandahåller för en anställd att använda både i tjänsten och privat. Det är alltså en bil som den anställde kan använda som sin privata bil, men som betalas av arbetsgivaren.

Vad är skillnaden mellan en tjänstebil och en förmånsbil?

Den stora skillnaden mellan en förmånsbil och en tjänstebil är hur de beskattas. En tjänstebil beskattas baserat på bilens faktiska värde och användning, medan en förmånsbil beskattas baserat på en schablon som beräknas utifrån bilens pris och utsläpp av koldioxid.

För den anställde kan det alltså vara fördelaktigt att ha en förmånsbil, eftersom beskattningen är lägre. Men samtidigt kan en förmånsbil vara en dyr lösning för arbetsgivaren eftersom kostnaderna för bilen delas mellan arbetsgivaren och den anställde.

En annan skillnad är att en tjänstebil endast används i tjänsten medan en förmånsbil kan användas både i tjänsten och privat. Det innebär att den anställde som har en förmånsbil kan använda den privat för exempelvis resor till och från arbetet eller för att köra till fritidsaktiviteter.

Sammanfattningsvis är en tjänstebil en bil som en anställd endast får använda i tjänsten medan en förmånsbil kan användas både i tjänsten och privat. Beskattningen av dessa två typer av bilar skiljer sig också åt, vilket kan påverka den anställdes ekonomi. Det är viktigt att ha koll på skillnaderna mellan dessa två typer av bilar för att kunna göra rätt val när det gäller att välja bil som arbetsgivare eller anställd.

Vem betalar försäkring för en förmånsbil?

Arbetsgivaren betalar vanligtvis för bilförsäkring både när det är en tjänstebil och förmånsbil. Det är dock viktigt att komma ihåg att det kan skilja sig åt mellan olika arbetsgivare och förmånsbilar, så det är alltid bra att ta reda på vilka försäkringar som ingår och vad som gäller i enskilda fall. Det kan också vara bra att jämföra försäkringspriser för att se om det finns möjlighet att spara pengar genom att teckna en försäkring själv, istället för att ha den inkluderad i bilförmånen.

Jämför bilförsäkring!

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.