Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Försäkring för vägassistans - bra eller dåligt?

Om man har en halv- eller helförsäkring har man ett skydd för vägassistans eller räddning, men hur funkar det då med assistansförsäkringar? I den här artikeln reder vi ut det!

Josefine

Uppdaterad 13 juli, 2023

Publicerad 09 juni, 2023

När du har fastnat med bilen och väntar på vägassistans, då kan man passa på att jämföra försäkring på Happens

Vägassistans i halvförsäkringen

I både halv- och helförsäkringar ingår bärgning av bilen. Om bilen har blivit skadad eller fått driftsstopp av något slag så kan du få hjälp med bärgning och ta det på din bilförsäkring. För laddbara bilar, såsom elbilar eller laddhybrider, erbjuder flera försäkringsbolag en utökad täckning för bärgning. Det innebär att om bilens driftsstopp beror på ett urladdat batteri, kommer försäkringsbolaget fortfarande att ersätta bärgning till närmaste verkstad. Detta är särskilt fördelaktigt för ägare av laddbara fordon, eftersom de kan vara mer sårbara för batteriproblem jämfört med bilar som går på bensin eller diesel.

Assistansförsäkring

Om du önskar ytterligare skydd utöver det som erbjuds genom räddningsmomentet i din halv- eller helförsäkring kan du överväga att teckna en assistansförsäkring. Genom att teckna denna försäkring kan du få extra ersättning som i huvudsak täcker självrisken för bärgning samt kostnaden för att hyra en bil under några dagar i samband med bärgningen. Det är dock viktigt att alltid jämföra innehåll och pris så att du inte står med dubbla försäkringar.

Vad ingår i vägassistans?

Beroende på försäkringsbolag så kan förmånerna för vägassistans skilja sig i omfattning. En del bolag har ett generöst assistans-moment som ingår medan andra erbjuder det som en tilläggsförsäkring. Det är högst individuellt huruvida det är värt att ha en assistansförsäkring eller om man klarar sig på den man har i halvförsäkringen.

Exempel på moment som kan ingå i momenten vägassistans:

  1. Reparation på plats: Om din bil drabbas av ett mindre problem som kan lösas direkt på plats, kan assistansförsäkringen täcka kostnaderna för att få bilen att fungera igen.

  2. Låsöppning: Om du låser in dina nycklar i bilen kan assistansförsäkringen täcka kostnaderna för att få bilen upplåst.

  3. Bärgning: Assistansförsäkringen kan täcka kostnaden för bärgning av din bil, även om problemet beror på brist på drivmedel.

  4. Hyrbil: Om din bil behöver repareras efter en olycka eller ett mekaniskt problem kan assistansförsäkringen täcka kostnaden för att hyra en bil under den tid din bil är ur funktion.

  5. Hotellövernattning: Om du är långt hemifrån och din bil inte kan användas på grund av ett större problem, kan assistansförsäkringen täcka kostnaden för en hotellövernattning.

Det är viktigt att notera att exakt täckning och vilka tjänster som ingår kan variera mellan olika försäkringsbolag och försäkringsavtal. Det är alltid rekommenderat att jämföra försäkring både på innehåll och pris. 

Jämför bilförsäkring

Nu blev något fel

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.