Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Folksam Försäkring

Vad är det som gör Folksam till ett populärt val och är det verkligen det bästa för dig? Läs vidare för att lättare göra en bättre jämförelse av din försäkring.

Skriven av Josefine

Publicerad 01 mars, 2023. Uppdaterad 25 mars, 2024.

Om Folksam

Folksam har sina rötter i början av 1900-talet då de flesta hem i Sverige var oförsäkrade. Grundidén var att kunna erbjuda en försäkring för gemene man och det skulle vara kooperativt så att risken fördelas på alla medlemmar. 

Folksam har under ett århundrade förnyat och byggt på sina försäkringar. Folksam erbjuder hemförsäkring i samarbete med många fackförbund så att den ingår i medlemsavgiften. De var först ut med gruppförsäkringar av denna rang på 80-talet. 


Folksam har en historia med miljöengagemang och till exempel så var Folksam det enda svenska försäkringsbolaget att skriva på FN’s miljöåtagande 1995. 2011 tilldelade Naturskyddsföreningen märkningen “Bra miljöval” för Folksams bilförsäkring, fritidshusförsäkring och villaförsäkring. Folksam har sedan dess haft märkningen “Bra miljöval” på flera försäkringar. 

Vem Äger Folksam?

Folksam är ett kundägt försäkringsbolag. Eventuellt överskott och vinst återinvesteras i Folksam och betalas inte ut som bonus till styrelse. Enligt Folksam investeras vinsten i fastigheter, forskning och förbättringar av företaget. Till exempel så äger Folksam 60 procent av KPA pension. Om det blir någon vinst över efter förbättringar och investeringar får kunderna dela på vinsten och får då en återbäring.

Vad har Folksam för försäkringar?

Folksam försäkrar hem, fordon, person, djur och båt. Folksam erbjuder hemförsäkring för dig som bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa. Om du är CSN-berättigad student kan du teckna Folksam hemförsäkring student. Du kan välja mellan nivåerna bas, mellan och stor. 


De har också flera fordonsförsäkringar med olika innehåll för bil, MC, moped, husbil och båt. Folksam bilförsäkring finns i tre olika omfattningar: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring eller vagnskadeförsäkring som det ibland kallas för. 

Folksam hemförsäkring:

 • Hemförsäkring Student

 • Bostadsrättsförsäkring

 • Villaförsäkring

 • Hyresrättsförsäkring


Folksam fordonsförsäkring:

 • Bilförsäkring: Trafik-, halv- och helförsäkring

 • Veteranbilsförsäkring

 • MC-försäkring

 • Husbilsförsäkring


Folksam djurförsäkring:

 • Hundförsäkring

 • Kattförsäkring

 • Hästförsäkring


Folksam personförsäkring:

 • Olycksfallsförsäkring

 • Gravidförsäkring

 • Barnförsäkring

 • Livförsäkring

 • Reseförsäkring


Folksam kontakt & kundtjänst

Du kan kontakta Folksam kundtjänst på:

 • Chatt

 • Telefon: 0771 950 950

 • Mejlformulär 


Folksam erbjuder hjälp för specifika ärenden via chatt och telefon i inloggat läge. Om du har allmänna frågor kring Folksam försäkring kan du mejla via ett formulär på deras hemsida. Folksam erbjuder dessutom kundtjänst och hjälp över telefon på 17 olika språk. 

Hur gör jag en skadeanmälan till Folksam?

Du kan anmäla skadan till Folksam genom:

 • Skadeformulär på hemsidan

 • Telefon vid akuta skador


Om du vill göra en skadeanmälan till Folksam gör du det lättast via deras hemsida. Klicka på “Anmäl skada” och följ sedan stegen för att gå vidare. Vid akuta skador på kvällar och helger kan du även ringa deras journummer 020 45 00 00. Du kan inte göra en skadeanmälan via mejl eller post eftersom att du måste signera med BankID för att göra en skadeanmälan hos Folksam. 

Kan jag överklaga nekad ersättning av en skada?

Om du är missnöjd med hanteringen av en skada ska du i första hand vända dig direkt till din skadehandläggare på Folksam. Om du inte vet vem som är du skadehandläggare kan du höra av dig till Folksams kundtjänst så hjälper de dig. Om du ändå inte skulle bli nöjd efter ytterligare kontakt med skadehandläggare så kan du begära en kostnadsfri omprövning. Kontakta Folksams kundombudsman för att begära en omprövning. Det gör du via deras kontaktformulär på hemsidan. 

Om du fortfarande skulle vara missnöjd även efter omprövning kan du i många fall överklaga till en nämnd eller domstol. Det är alltid kostnadsfritt för dig som konsument att överklaga till en nämnd. Vilken nämnd du ska vända dig till beror på vad ärendet handlar om. Vid överklagan av beslut för ersättning av försäkring kan du vända dig till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) då de prövar de flesta tvister mellan konsumenter och företag. 

Hållbarhet

Folksam har sedan 60-talet tagit hållbarhetsinitiativ. De har tidigare drivit på engagemang för en mer hållbar byggbransch och sammanställt guider för hur man kan leva mer hållbart. Sedan 2011 har de fått miljömärkningen “Bra Miljöval” för sin bilförsäkring, fritidshusförsäkring, hemförsäkring och villaförsäkring. 

Folksam vill uppmuntra deras bilägare till att köra säkra och miljösmarta fordon. Därför ger Folksam 10% rabatt till alla som kör en bil som finns med på deras lista över säkra och miljösmarta bilar. 


Cirkulär Skadereglering

När Folksam tar hand om skadeärenden görs det genom cirkulär skadereglering. Med cirkulär skadereglering menar man att man vid ersättningsbara skador återbrukar och återvinner det som är skadat. I samarbete med GIAB, Godsinlösen, ser Folksam till att de där gamla glasögonen eller den trasiga mattan repareras och kan få ett nytt liv. Om du tappar din mobil så den går sönder eller av annan anledning behöver reparera den så kommer GIAB i första hand försöka laga den så att du kan fortsätta använda den. Om din mobil skulle vara helt förstörd eller inte gå att reparera så återanvänds de delar av mobilen som fungerar.  

Är Folksam bra?

På Trustpilot har Folksam över 14 000 omdömen med ett genomsnittligt betyg på 4,2 av 5 stjärnor. Det folk kommenterar på är lång handläggningstid och långa telefonköer. De omdömen med högt betyg kommenterar på trevligt bemötande och tydlig information kring skadehandläggning. 

På Google Reviews har Folksam 435 recensioner och ett genomsnittligt betyg på 3,7 av 5 stjärnor. De som är nöjda med Folksam kommenterar på trevlig och personlig service medan de som är missnöjda kommenterar på låg eller ingen ersättning alls. Eftersom att Google inte kollar om recensionerna som skrivits är av kunder som faktiskt haft Folksam försäkring så är inte det en lika trovärdig källa för omdöme som till exempel Trustpilot. Det finns även en del recensioner på Google som hänvisar till en välsmakande pizza vilket förstås inte har något med försäkringsbolaget Folksam att göra. 

Det finns även ett par enstaka omdömen på Reco. Där har Folksam 11 omdömen och ett snittbetyg på 1,7 av 5 Recos. Precis som på Google så är Folksam inte aktiva på Reco då de varken ber om omdömen eller besvarar dem. 

I Konsumenternas jämförelse av hemförsäkring rankas Folksam högst med 4,5 av 5 poäng med deras hemförsäkring stor. Deras hundförsäkring rankas däremot betydligt lägre och får ett betyg på 3,7 av 5. 

Har Folksam rabatt?

Folksam erbjuder ett flertal rabatter och de skiljer sig beroende på vilken typ av försäkring det gäller. Viktigt att tänka på är att rabatter aldrig är likställt med ett bra pris och därför rekommenderar vi dig att du alltid jämför dina försäkringar innan du tecknar. 


Samlingsrabatt

Folksam erbjuder 10% samlingsrabatt på flera försäkringar om du har din hemförsäkring hos dom. Samlingsrabatten gäller bland annat på hundförsäkring, kattförsäkring, barnförsäkring, olycksfallsförsäkring samt bilförsäkring i alla omfattningar: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. 

Miljösmart bil-rabatt

Folksam vill uppmuntra deras bilägare till att köra säkra och miljösmarta fordon. Därför ger Folksam 10% rabatt till alla som kör en bil som finns med på deras lista över säkra och miljösmarta bilar. Du kan maximalt få rabatt under bilens första 3 år så är din bil äldre än 3 år kommer den inte att finnas med på Folksams lista över miljösmarta och säkra bilar. 

Skadeförebyggande rabatter

Folksam ger 5% rabatt på din försäkringspremie om du har direktkopplat larm för inbrott eller om du har en gallergrind installerad i ditt hem. Folksam rekommenderar larm från Alert Larm men de godkänner även fler direktkopplade larm. Om du är osäker på om ditt hemlarm ger rabatt på din hemförsäkring bör du höra av dig till Folksam. Rabatten för gallergrind gäller för dig som har en hemförsäkring som du betalar för själv och inte får genom fackförbund eller liknande. Rabatten gäller oavsett om du bor i villa, hyresrätt eller bostadsrätt. 

Om du bor i villa eller äger ett fritidshus kan du även få rabatt för att förebygga vattenskador. Du får 10% rabatt om du installerar en vattenfelsbrytare som är godkänd av Folksam. 

Rabatt på djurförsäkring

Folksam erbjuder 30% rabatt för din valp under första året du har hundförsäkringen. Rabatten gäller vid nyteckning och måste tecknas innan hunden fyller ett år. Detsamma gäller för kattungar när du tecknar en kattförsäkring innan din katt fyllt ett år. Om din tik är kastrerad kan du få 10% rabatt på din hundförsäkring. 

Har Folksam den bästa försäkringen?

Vilket skydd som passar bäst för dig och ditt försäkringsbehov skiljer sig från det skydd som passar bäst för någon annan. Det går därför inte att säga att en försäkring är bäst för alla. För att ta reda på vilken försäkring som är bäst lämpad för dig och ditt liv rekommenderar vi att du gör en jämförelse mellan olika försäkringsbolag.

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen