Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Gäller försäkringen när jag hyr ut min bil?

Om du hyr ut din privata bil kan det finnas begränsningar i din bilförsäkring som gör att bilförsäkringen inte gäller. Läs mer nedan!

Skriven av Josefine

Publicerad 09 maj, 2023. Uppdaterad 19 mars, 2024.

Hand som håller i bilnyckeln för privat hyrd bil med en bilförsäkring som gäller för uthyrning

Hyra ut sin bil privat

Att hyra ut sin bil privat kan vara ett bra sätt att tjäna extra pengar, men det är viktigt att veta vad som gäller innan du börjar. Om en hyrestagare skulle orsaka skada på din bil är det viktigt att du har ett skydd som täcker. Nedan har vi listat olika sätt att hyra ut sin bil på och vad som gäller med försäkringen. 

Tänk på att om du hyr ut din bil privat så är det du som ägare som är ansvarig för bilen och dess försäkring. Innan du hyr ut bilen bör du därför kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller för just din försäkring. Vissa försäkringsbolag tillåter uthyrning av bilen medan andra inte gör det, eller så kräver de en särskild försäkring för uthyrning.

Vad gäller om jag hyr ut min bil via en plattform?

Eftersom att bilförsäkringen oftast inte täcker privat biluthyrning så förmedlar de flesta bildelningsplattformar en separat bilförsäkring som gäller för hyrestillfället. Det är också fördelen med att hyra ut via en plattform eftersom att du då får en försäkring som täcker skador på din bil om det skulle hända något när hyrestagaren kör. Tänk dock på att vid en trafikskada så måste, enligt svensk lag, de försäkringsbolag som står på respektive fordon avgöra vem som var vållande. Det innebär att om du har tänkt behålla en bilförsäkring som inte tillåter biluthyrning alls men inte säga något så kommer de troligen få reda på det ändå. Du har alltid skyldighet att uppge korrekta uppgifter som försäkringstagare och om du då uppger att du inte hyr ut din bil fast du gör det kan du dessutom riskera att inte få täckning för andra skador då du bryter mot villkoren.

Vad gäller om jag hyr ut min bil på egen hand?

De flesta försäkringarna tillåter inte uthyrning av bil då det anses som att en obehörig förare nyttjar bilen. Om du vill hyra ut din bil helt på egen hand och inte gå via en delningsplattform eller liknande så är det viktigt att du kollar på försäkringsvillkoren för din bilförsäkring. 

Om ditt försäkringsbolag tillåter hyrning av bilen, är det viktigt att du informerar dem om detta och att du väljer rätt försäkringsnivå. Det kan finnas särskilda krav på försäkringen när bilen hyrs ut, så var noga med att läsa igenom villkoren noga för att förstå vad som täcks av försäkringen.

När du hyr ut din bil är det också viktigt att du är tydlig med hyresgästen om hur bilen ska användas och vad som gäller vid eventuella skador eller olyckor. Det är också en god idé att ha ett skriftligt avtal som båda parter undertecknar, där alla villkor och regler för hyresavtalet finns angivna.

Är det värt att hyra ut sin bil?

När det gäller hur mycket pengar du kan tjäna på att hyra ut din bil, så beror det på flera faktorer, som till exempel bilmodell, ålder och skick. En nyare och mer populär bil kan generera högre intäkter än en äldre och mindre eftertraktad modell. Dessutom kan du ta ut olika avgifter för olika typer av hyra, som daglig, veckovis eller månatlig uthyrning.

Det är enkelt att tjäna extra pengar på att hyra ut sin bil men om det är värt mödan eller inte är upp till dig. Om du inte vill hyra ut via en privat bildelningsplattform är det särskilt viktigt att du räknar på det eftersom att om du missar att skaffa rätt försäkring och du står oförsäkrad så kan du i värsta fall behöva skrota din bil för att reparationskostnaden blir för dyr. 

Kolla alltid med ditt försäkringsbolag

Sammanfattningsvis är det möjligt att tjäna extra pengar genom att hyra ut sin bil privat, men det finns viktiga faktorer att ta hänsyn till innan du börjar. Kontrollera alltid med ditt försäkringsbolag vad som gäller för din försäkring, var tydlig med hyresgästen om villkoren och reglerna, och se till att du väljer rätt försäkringsnivå. Genom att göra detta kan du minska risken för problem och öka dina chanser att tjäna pengar på din bil.

Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring nu!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring nu!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen