Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Guide för livförsäkring

Kanske har du fått höra att en livförsäkring kan vara bra att ha men vad är egentligen en livförsäkring, hur funkar det med utbetalning och vad bör man tänka på när man ska teckna en? Happens har sammanställt en guide för livförsäkring för att underlätta för dig när du ska teckna en.

Josefine

Uppdaterad 23 november, 2023

Publicerad 17 november, 2023

Vad är en livförsäkring?

En livförsäkring är ett ekonomiskt skyddsnät för dina efterlevande om du skulle gå bort. Om du går bort under livförsäkringens giltighetstid så utbetalas en engångssumma till den förmånstagare du valt. Pengarna kan till exempel användas för att bo kvar eller stabilisera ekonomin.

Behöver jag en livförsäkring?

Behovet av en livförsäkring är högst individuellt och kan skilja sig beroende på hur ens livssituation ser ut. Om du står på ett bolån tillsammans med din partner eller tjänar avsevärt mer så kan en livförsäkring fungera som ett ekonomiskt skyddsnät för din partner eller familj om du skulle gå bort. Om du har en livförsäkring så får din valda förmånstagare en summa utbetald som kan hjälpa att till exempel täcka kostnaden för din del av bolånet eller bortfallet av din inkomst en tid framöver. 

När kan jag teckna en livförsäkring?

En livförsäkring slutar ofta gälla mellan 65-90 års ålder eller så går ersättningen ner avsevärt när man kommer upp i dessa åldrar. Olika bolag har olika villkor för hur gammal du max kan vara för att få teckna en livförsäkring så det beror därför lite på hur gammal du är och vilket bolag du vill teckna hos. Ett bolag kan ha en maxålder på 54 medan ett annat har en maxålder som är 20 år högre. Det är dock vanligt att giltighetstiden för livförsäkringen är högre än maxåldern för att teckna försäkringen, detta kan också skilja mellan olika bolag. 


Vad kostar en livförsäkring?

Kostnaden för en livförsäkring skiljer sig beroende på vilket livförsäkringsbelopp du väljer samt hur gammal du är. Om man är under 30 år så kan en livförsäkring med försäkringsbeloppet 1 miljon kosta runt 25 kr i månaden. Priset stiger med åldern och motsvarande försäkring med 1 miljon i försäkringsbelopp kostar cirka 170 kr i månaden om du är 50 år. Detsamma gäller också för livförsäkringsbelopp, om du väljer ett högre belopp så ökar månadskostnaden. Vill du veta vad det kostar för just dig? Jämför livförsäkring på Happens så får du pris från flera försäkringsbolag samtidigt. 

Kan jag säga upp en livförsäkring?

Ja, du kan säga upp en livförsäkring när du vill. Livförsäkring, likt andra personförsäkringar, har ingen uppsägningstid. Om du säger upp din livförsäkring för att byta till en ny kan det vara viktigt att vänta tills ditt nya försäkringsbolag godkänt din livförsäkring innan du säger upp din befintliga. Du kommer vid tecknandet av försäkringen behöva fylla i en ny hälsodeklaration vilket kan ha påverkan på försäkringens omfattning, pris och villkor. Var noga med att inte göra ett förhastat val när du funderar på att säga upp eller byta livförsäkring. 

Varför behöver jag fylla i en hälsodeklaration?

När du tecknar en personförsäkring behöver du vanligtvis fylla i en hälsodeklaration. Det gör att försäkringsbolaget lättare kan göra en bedömning av risken för framtida försäkringsfall. 

Ett par kramar om varandra och båda har varsin livförsäkring så de känner sig tryggaVad menas med ett dödsfallsbelopp?

Ett dödsfallsbelopp är ett förbestämt belopp som betalas ut till den försäkrades anhöriga/förmånstagare. Ett dödsfallsbelopp kan ha olika benämningar i olika försäkringar. Det kan till exempel heta efterlevandeskydd eller bolåneskydd.

Bolåneskydd och livförsäkring - så skiljer de sig åt!

Bolåneskydd kan vara ett bra skydd för att täcka en del av bolånet om det värsta skulle insträffa. Men det kan finnas situationer då det inte lämpar sig att endast förlita sig på ett bolåneskydd. Om du tjänar mycket mer än din partner så kan det även vara lämpligt att ha ett livförsäkringsbelopp som täcker din månadslön efter skatt i minst 100 månader. Detta för att underlätta för din partner att styra upp ekonomin och ställa om. En annan skillnad mellan bolåneskydd och livförsäkring är att du kan byta bank när du har en livförsäkring utan att skyddet påverkas. 

Grupplivförsäkring

Gruppförsäkringar, vanligt framför allt genom arbetsgivare eller fackförbund, är en försäkringstyp som vanligtvis är enkel att teckna. Försäkringarna erbjuder ofta en lite lägre standardiserad ersättning.  Ett exempel på en grupplivförsäkring som tecknas utan hälsodeklaration är från JustinCase och ersätter 500 000 kr. Försäkringen kostar från 29 kr per månad om du är under 34 år. Du kan läsa mer om denna här (sponsrad länk)

En glad familj som precis tecknat och jämfört livförsäkring

Kan jag ha flera livförsäkringar? 

Ja, det kan du ha. Eftersom att livförsäkring endast har ett utbetalningstillfälle så kan du ha flera livförsäkringar och få utbetalt från alla dem. Du kan till exempel ha livförsäkringar med olika belopp och förmånstagare.

Behöver jag fler än en livförsäkring?

Beroende på hur ditt individuella behov ser ut samt vilka försäkringar och skydd du redan har så kan det behövas fler än en livförsäkring. Om du till exempel har bolåneskydd så får din efterlevande ekonomisk hjälp med att täcka din del av bolånet. En livförsäkring kan därtill hjälpa till med ekonomin för att kompensera för bortfallen inkomst framöver. Har du flera efterlevande som påverkas så kan du ha olika livförsäkringar med olika personer som förmånstagare.

Livförsäkring för bonusfamiljer

Bonusfamiljer är en allt vanligare familjekonstellation, där det även kan vara viktigt att tänka på hur ekonomin påverkas om en av er skulle gå bort. Finns det gemensamma barn så tillfaller barnens del av arvet efterlevande make/maka. I det fall att det endast finns särkullbarn från den bortgångne partnern så ärver efterlevande make ingenting om inte avtalat i testamente.

Även om det står i testamentet att efterlevande partner ska få ärva så har barnen rätt till sin laglott och får ärva 50% av vad de annars skulle fått. Detta innebär att en del av tillgångarna kan tillfalla den bortgångne partnerns barn och efterlevande make kan hamna i ekonomiska problem. Ett sätt att skapa ett ekonomiskt skyddsnät för dig med bonusfamilj och särkullbarn kan vara att teckna en livförsäkring med din partner som förmånstagare. 

Till vem betalas pengarna ut om jag dör?

Du väljer själv vem som ska få utbetalningen om du skulle gå bort. Den som får pengarna kallas för förmånstagare. Du kan ha olika förmånstagare för olika livförsäkringar. Hos en del försäkringsbolag tas det för givet att ens levnadspartner blir förmånstagare och då kan du behöva kontakta försäkringsbolaget själv för att byta person.

Begränsningar i skyddet

Det kan finnas begränsningar i livförsäkringen då den inte gäller. De flesta livförsäkringar gäller endast en begränsad tid när du är utomlands. Så om du till exempel är bosatt utomlands permanent är det viktigt att hålla koll på vad som gäller för din livförsäkring. 

Det är även vanligt att livförsäkringen inte gäller vid dödsfall vid riskfyllda aktiviteter såsom extremsport av olika slag, dykning, offpist etc. 

Därför ska du jämföra livförsäkring

När det kommer till livförsäkring så är det viktigt att du funderar över vilket belopp som passar din livssituation och tar hänsyn till eventuella begränsningar. Om du till exempel utövar klättring eller dykning och bor i ett annat land än Sverige så är det viktigt att du jämför villkor och tecknar en livförsäkring som gäller för din livsstil. Om du däremot bor i Sverige eller inte utövar någon riskfylld aktivitet så kan priset och giltighetstiden vara av större betydelse för dig. 

Oavsett vad du har för specifika behov och hur din livssituation ser ut så är det som med alla försäkringar viktigt att jämföra innan du tecknar. Dels för att du ska få rätt villkor som gäller för dig och din livssituation och dels för att du ska få ett så förmånligt pris som möjligt. 

Se priser för livförsäkringar

Nu blev något fel

Att tänka på när du ska teckna livförsäkring

Det finns ett par saker som är bra att fundera över när du ska välja livförsäkringsbelopp och bolag. För att kunna välja ett livförsäkringsbelopp som uppfyller era behov så behöver du fundera över hur din livssituation ser ut och hur din familj skulle klara sig ekonomiskt om du gick bort.

Din familjesituation

Hur ser din situation ut? Har du barn som fortfarande är beroende av dig och din inkomst eller har de flyttat ut och klarar sig på egen hand? Har du skaffat en ny partner och fått en bonusfamilj? En livförsäkring kan vara bra att ha även för den som är ensamstående och har barn som bor hemma. Till exempel kan det underlätta om man har en livförsäkring med barnen som förmånstagare för att säkerställa att de får en trygg ekonomisk uppväxt även utan dig. Beroende på hur familjesituationen och ekonomiska uppdelningen ser ut kan det vara bra att ha en eller flera livförsäkringar. Fundera över vilka som skulle bli påverkade ekonomiskt om du gick bort och räkna på vilka belopp som de skulle behöva. 

Skulder och lån

Har du och din partner ett gemensamt bolån som ingen av er klarar av att betala på egen hand? Kanske har du kvar ett studielån som ännu inte är avbetalt. Då kan det vara bra att välja ett belopp som kan täcka dessa skulder. 

Livsstil

När det kommer till begränsningar i villkoren så är det främst två saker du behöver hålla reda på. Det första är om du bor utomlands och det andra är om du utövar riskfyllda aktiviteter. 

Förälder med sitt barn på axlarna ute i naturen med en bra livförsäkring som är jämförd på happens
Så väljer du samt tecknar en livförsäkring

Att välja rätt livförsäkring behöver inte vara allt för komplicerat. Försäkringsvillkoren för rena livförsäkringar är generellt lika, men premien varierar. Ålder och försäkringsbelopp påverkar kostnaden, och vissa bolag kan sänka beloppet vid specifika åldrar.

Uppmärksamma åldrar då försäkringen upphör att gälla (67–90 år) och eventuella åldersgränser vid senare tecknande (56–73 år). För dem som bor delvis utomlands kan det finnas begränsningar i försäkringens giltighet. För riskfyllda aktiviteter som dykning eller klättring kan försäkringsbolagen ha specifika regler. Det är viktigt att vara medveten om dessa faktorer för att säkerställa att din livförsäkring täcker dina behov och livsstil på ett adekvat sätt.

Så gör du för att jämföra och teckna med Happens:

  1. Gå in på Happens.se och fyll i ditt födelsedatum. 

  2. Jämför olika alternativ och ställ in belopp i vårt filter för att hitta en livförsäkring som passar dig. 

  3. Hittat en livförsäkring som passar? Många försäkringar kan du teckna direkt på Happens så du slipper fylla i alla uppgifter på nytt. Du betalar exakt samma pris som hos bolagen när du tecknar via oss.

Behöver du hjälp med att teckna en livförsäkring?

Om du har frågor eller om du behöver hjälp så kan du alltid höra av dig till oss på Happens så hjälper vi dig hitta rätt. Vi finns tillgängliga på chatt och telefon 010-336 71 40 under vardagar 9-17. Du når oss även på mejl hej@happens.se

Se priser och teckna

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.