Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Guide: Så hittar du en bra begagnad bil på blocket

Det finns många begagnade bilar på blocket och det kan göra att man lätt känner sig överväldigad. Vi har skapat en guide för hur du hittar en riktigt bra begagnad bil på blocket.

Josefine

Uppdaterad 06 juli, 2023

Publicerad 26 maj, 2023

Köpa begagnad bil

Att köpa en begagnad bil kan vara en bra affär om du gör din research och är försiktig i processen. Genom att jämföra priser, kontrollera ägarhistorik och ställa relevanta frågor till säljaren kan du öka dina chanser att hitta en bra begagnad bil på Blocket.

Tips för att hitta en bra begagnad bil på Blocket

Att köpa en begagnad bil kan vara ekonomiskt fördelaktigt, men det är viktigt att göra rätt val för att undvika eventuella reparationskostnader och oönskade överraskningar. Här är några saker att tänka på när du letar efter en bra begagnad bil på Blocket eller andra annonssidor.

Ekonomiska fördelar

Att köpa en begagnad bil ger dig möjlighet att få mer bil för pengarna. Nya bilar tappar oftast en betydande del av sitt värde under de första åren, medan äldre bilar har en lägre värdeminskning. Det innebär att du kan hitta en begagnad bil med bra utrustning till samma eller lägre pris än en ny bil utan liknande utrustning.

Se upp för framtida reparationskostnader

En av de största nackdelarna med att köpa en begagnad bil är risken för eventuella reparationskostnader. När du köper privat, det vill säga direkt från en privatperson och inte från en bilhandlare, ges vanligtvis inga garantier. Det är viktigt att vara medveten om detta och vara extra noggrann vid köp från privatpersoner.

Jämför med nybilspriser 

När du undersöker begagnatmarknaden är det en bra idé att jämföra priserna med nybilspriserna för samma modell. Var dock medveten om att priserna också påverkas av bilens skick, ålder, miltal och andra faktorer. Läs noggrant igenom annonserna och notera viktig information som miltal, årsmodell och senaste besiktning.

Kolla upp vem som äger bilen

Innan du köper en begagnad bil är det viktigt att undersöka både säljaren och bilen. Kontrollera att bilen är registrerad på den person som säljer den genom att använda Transportstyrelsens e-tjänster. Kontrollera också om det finns några skulder på bilen. Genom att använda tjänster som Carfax kan du få information om antalet ägare, besiktningar, servicehistorik och fordonsidentifikation mot en mindre kostnad.

Våga fråga!

När du hittar en intressant bil på Blocket, ta chansen att ställa frågor till säljaren. Fråga varför personen säljer bilen, då det kan ge en indikation på hur nöjd säljaren är med bilen. Fråga även om eventuella skador, senaste servicen, skick på däck och om både sommar- och vinterdäck ingår i köpet.

Kolla upp försäkring

En stor del av månadskostnaden för en bil är försäkringen. Eftersom att det finns ett lagkrav i Sverige på trafikförsäkring är det viktigt att kolla upp vad en bil skulle kosta att försäkra så att du har en uppfattning och rimlig förväntan på försäkringspremie som stämmer överens med din budget. 

Jämför bilförsäkring!

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.