Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Hemförsäkring för dig som hyr

Osäker på om du behöver ha en hemförsäkring eller inte? Vi reder ut vilken hemförsäkring du ska ha om du hyr.

Skriven av Josefine

Publicerad 04 augusti, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Kvinna sitter i soffa med sin laptop och jämför pris och villkor på hemförsäkring för hyresrätt

Hemförsäkring

När du bor i en hyresrätt är det viktigt att ha en hemförsäkring. Den ger skydd för dig, personer du bor med och dina tillhörigheter, inklusive inredning, möbler och prylar som du hyr, lånar eller äger. Dessutom ger den dig trygghet vid olika situationer, som när du blir skadeståndsskyldig, utsätts för överfall eller om du skadar dig på en utlandsresa. 

Skillnaden mellan hyresrätts- och bostadsrättsförsäkring:

När du bor i hyresrätt äger du inte den bostad du bor i, medan du om du bor i en bostadsrätt äger din bostad, om du inte hyr i andrahand. Skillnaden är viktig för ditt ansvar över lägenheten. När du bor i hyresrätt har du vanligtvis inget ansvar för fast inredning och ytskikt, vilket du har om du äger en bostadsrätt. Detta är något att tänka på när du väljer försäkring, eftersom din hyresvärd är ansvarig för det inre underhållet av lägenheten.

Vad behöver du försäkra som hyresgäst?

Som hyresgäst i en hyresrätt behöver du endast försäkra lös egendom, det vill säga saker som du hyr, lånar eller äger. Exempel på detta kan vara hemelektronik, kläder och möbler. Du behöver inte försäkra fast inredning och ytskikt, eftersom det är hyresvärdens ansvar.

Vad kostar en hemförsäkring?

Priset på en hemförsäkring för hyresrätt kan variera beroende på försäkringsbolag, omfattning och bostadens värde. Det är viktigt att jämföra priser och villkor från olika försäkringsbolag för att hitta det bästa erbjudandet. Kom ihåg att priserna kan variera kraftigt mellan olika bolag, så en noggrann jämförelse lönar sig.

Behöver jag ha hemförsäkring som hyresgäst?

Det finns ingen lag som kräver att du måste ha en hemförsäkring som hyresgäst, men det är starkt rekommenderat att du har en. Om exempelvis en brand uppstår hos din granne och din lägenhet blir rök- och vattenskadad, kommer varken din grannes eller din hyresvärds försäkringsbolag att ersätta skadorna i din lägenhet. Endast din egen hemförsäkring kan hjälpa dig i en sådan situation.

Vad kan hända om jag inte har en hemförsäkring?

Om du inte har en hemförsäkring riskerar du att förlora allt i händelse av exempelvis en brand, eftersom du inte får någon ersättning för dina förlorade ägodelar utan en sådan försäkring. Om du dessutom är vållande till branden kan du bli dömd för allmänfarlig vårdslöshet och bli ersättningsskyldig, vilket en hemförsäkring skulle ha täckt. Med en hemförsäkring kan du även få hjälp att hitta en tillfällig bostad under tiden din lägenhet renoveras efter en skada.

Vad innehåller en hemförsäkring för hyresrätt?

Innehållet i en hemförsäkring för hyresrätt kan variera mellan olika försäkringsbolag. Det är därför viktigt att inte bara kolla priset utan också villkoren när du jämför olika hemförsäkringar. Dock brukar det finnas vissa standardmoment som ingår hos de flesta försäkringsbolag, såsom ansvarsförsäkring, egendomsskydd, krisförsäkring, reseskydd, rättsskydd och överfallsskydd.

Tilläggsförsäkring för hyresrätt

En populär tilläggsförsäkring till hemförsäkringen för hyresrätt är allriskförsäkring, även känd som drulleförsäkring. En allriskförsäkring ersätter vanliga skador som uppstår genom oförutsedda och plötsliga händelser. Till exempel om du oavsiktligt sätter dig på dina glasögon eller tappar din mobil i asfalten när du skyndar dig till bussen.

Hemförsäkring via fack eller hyresvärd

Om du är medlem i ett fackförbund kan hemförsäkringen ibland ingå i din månadsavgift. Det kan vara värt att kolla upp detta innan du jämför hemförsäkringar. Det är inte heller ovanligt att hyresvärdar förhandlar fram en hemförsäkring som alla i bostadsföreningen kan teckna till ett bra pris. Även i dessa fall kan det ändå löna sig att jämföra med andra erbjudanden för att hitta den bästa hemförsäkringen för dig. Om du hyr i andrahand måste du dock alltid ha en egen hemförsäkring. 

Jämför hemförsäkring för hyresrätt

Innan du tecknar en hemförsäkring för din hyresrätt är det rekommenderat att du jämför olika alternativ. Nästan alla försäkringsbolag erbjuder hemförsäkring till sina kunder, men priser och villkor kan variera. Genom att jämföra hos olika bolag kan du hitta den mest passande och prisvärda hemförsäkringen för dina behov. På Happens kan du jämföra försäkringar gratis och få resultat från flera försäkringsaktörer på ett par sekunder!

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen