Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Hudproblem hos hund

Vilka är de vanligaste symtomen på hudproblem hos hundar, de möjliga sjukdomarna och när man bör uppsöka veterinär?

Skriven av Josefine

Publicerad 28 april, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Symtom på hudproblem hos hund

Symtomen på hudproblem hos hundar kan variera beroende på vilken sjukdom som orsakar problemet. 

Här är några vanliga tecken på hudproblem:

 • Klåda: Klåda är ett vanligt symptom på många hudproblem hos hundar. Din hund kan slicka sig eller bita sig själv på det drabbade området.

 • Röda fläckar: Om hundens hud blir röd eller irriterad kan det vara ett tecken på en allergisk reaktion eller infektion.

 • Håravfall: Håravfall kan orsakas av flera sjukdomar som exempelvis parasitangrepp eller autoimmuna sjukdomar.

 • Fjällning: Om hundens hud är torr och fjällig kan det vara ett tecken på seborré.

 • Sår: Sår på huden kan vara ett tecken på en infektion eller att hunden slickar eller biter sig själv på grund av klåda.

Möjliga sjukdomar som orsakar hudproblem hos hund

Hudproblem hos hundar kan orsakas av flera sjukdomar eller tillstånd, inklusive:

 • Allergier: Hundar kan vara allergiska mot livsmedel, pollen, damm och andra allergener.

 • Infektioner: Infektioner som orsakas av bakterier, svampar eller parasiter kan leda till hudproblem hos hundar.

 • Autoimmuna sjukdomar: Autoimmuna sjukdomar som lupus eller pemfigus kan orsaka skador på huden och leda till utslag och sår.

 • Skabb: Skabb är en parasit som orsakar intensiv klåda och utslag.

 • Eksem: Eksem är ett inflammatoriskt tillstånd som orsakar klåda och utslag på huden.

När ska jag uppsöka veterinär?

Om din hund har symtom på hudproblem, är det viktigt att uppsöka en veterinär så snart som möjligt. Detta gäller särskilt om klåda eller andra symptom förekommer under en längre period eller om hunden verkar ha ont eller bli allmänpåverkad. Din veterinär kan göra en grundlig undersökning för att fastställa vad som orsakar hundens hudproblem. Beroende på resultaten av undersökningen kan din veterinär ordinera medicinering, receptbelagd diet eller andra behandlingar för att hjälpa din hund att återhämta sig.

Raser som ofta får hudproblem

Vissa hundraser är mer benägna att utveckla hudproblem än andra. Det är viktigt att känna till dessa raser och vara medveten om eventuella specifika hudproblem som kan uppstå. I denna artikel kommer vi att diskutera några av de vanligaste raserna som drabbas av hudproblem samt hur man kan förebygga och behandla dem.


Vanliga raser med hudproblem

 • Bulldoggar: Engelska bulldoggar och franska bulldoggar är kända för att ha hudproblem. De har ofta veck på huden som kan samla på sig fukt och smuts vilket kan leda till infektioner.

 • Golden retriever: Golden retriever är en av de mest populära raserna och lider ofta av allergier som leder till klåda, utslag och öroninfektioner.

 • Labrador retriever: Labrador retrievers är kända för att ha hudproblem som orsakas av allergier, särskilt livsmedelsallergier.

 • Boxer: Boxrar är benägna att utveckla kronisk klåda och hudutslag som kan leda till infektioner.

 • Shar Pei: Shar Peis har karakteristiska rynkor i huden som kan orsaka problem som infektioner och irritation.

Förebyggande åtgärder

Det finns flera sätt att förebygga hudproblem hos hundar, oavsett ras. Här är några tips:

 1. Regelbunden borstning: Borsta din hund regelbundet för att avlägsna smuts och löst hår som kan orsaka irritation och infektioner.

 2. Rätt kost: Ge din hund en balanserad kost med rätt mängd protein och näringsämnen för att hjälpa till att upprätthålla en hälsosam hud och päls.

 3. Undvik allergener: Undvik att utsätta din hund för kända allergener, exempelvis pollen eller vissa livsmedel, som kan orsaka allergiska reaktioner.

 4. Håll huden torr: Se till att torka av din hunds hud ordentligt efter bad eller regn för att undvika att fukt samlas i hudveck.

 5. Regelbundna veterinärbesök: Besök din veterinär regelbundet för att se till att din hund är frisk och för att upptäcka eventuella hudproblem i tid.

Behandling av hudproblem

Om din hund visar symtom på hudproblem, är det viktigt att uppsöka veterinär så snart som möjligt. Din veterinär kan diagnostisera problemet och ordinera lämplig behandling. Behandling kan inkludera medicinering, receptbelagd kost eller andra behandlingar beroende på vilken sjukdom som orsakar problemet.

Hundförsäkring

Om din hund drabbas av hudproblem kan det bli dyrt att behandla. Det kan därför vara bra att överväga att teckna en försäkring för din hund. Vissa försäkringar täcker kostnaderna för veterinärbesök, medicinering och behandling av hudproblem. Men det kan vara viktigt att notera att inte alla försäkringar täcker hudproblem, och att täckningsgraden kan variera mellan olika försäkringsbolag. Det kan därför vara bra att läsa villkoren noga innan du tecknar en försäkring för din hund. Om din försäkring inte täcker hudproblem, kan det vara värt att överväga att uppgradera din försäkring för att inkludera detta. Det kan hjälpa till att minska kostnaderna för veterinärvård och behandling av hudproblem i framtiden.

Happens desktop hemsida logo

Jämför hundförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför hundförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen