Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Hund i bil : Så åker du säkert med din hund i bilen

Att resa med din hund i bilen kan vara både bekvämt och trevligt. Här är några tips för att göra bilresan säker och bekväm för din fyrbenta vän.

Skriven av Josefine

Publicerad 13 juli, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Liten hund av rasen Chihuahua tittar ut genom bilfönstret men hon reser säkert som hund i bil med sele och bälte

Olika sätt att spänna fast hund

Att säkerställa att din hund är trygg och säker under bilresor är av yttersta vikt. Det finns olika sätt att spänna fast din hund i bilen, och det är viktigt att välja den metod som passar både din hund och bilmodell. Se därför till att göra din research innan du tar med din hund i bilen så slipper ni bli oroade och stressade i onödan. 

Bilsele

En populär metod är att använda en bilsele speciellt utformad för hundar. Dessa selar är utrustade med anpassade fästen som enkelt kan kopplas till bilens säkerhetsbälte. Detta håller hunden på plats och minskar risken för skador vid en eventuell krock. Se till att selen passar korrekt och ger tillräckligt med rörelsefrihet för hunden samtidigt som den hålls säkert fastspänd.

Hundbur

En annan vanlig metod är att använda en hundbur. Hundburar finns i olika storlekar och modeller och kan anpassas efter både hundens behov och bilens utrymme. Det är viktigt att burarna är stadiga och säkert fastsatta i bilen för att undvika att de rör sig vid inbromsning eller vid en kollision. Hundburar ger hunden en egen plats där den kan känna sig trygg och skyddad under bilresan.

Bilstol

För små hundar kan en bilstol vara ett bra alternativ. Dessa specialdesignade stolar ger en upphöjd plats för hunden att sitta eller ligga på och är vanligtvis försedda med särskilda fästen för att spänna fast hunden. Bilstolar är särskilt användbara för små raser eller valpar som behöver extra skydd och stabilitet under resan.

Säkerhet med hund i bil

Oavsett vilken metod du väljer är det viktigt att prioritera säkerheten när du har hund i bilen. Se till att följa tillverkarens instruktioner för rätt användning och montering av bilsele, hundbur eller bilstol. Testa även olika alternativ för att hitta det som passar bäst för din hund och bilmodell. Det är inte godkänt att resa med hund i knät då det utgör fara för både hund och passagerare. 

Skydda din hund

När du tar hand om en hund är det viktigt att se till dess välbefinnande och säkerhet. En del av det ansvarstagandet innebär att vara förberedd för eventuella medicinska kostnader som kan uppstå. Att jämföra hundförsäkringar kan vara en smart strategi för att hitta den bästa täckningen till rimliga kostnader. Genom att ta dig tid att undersöka olika alternativ och jämföra försäkringar kan du hitta en försäkring som passar både din hunds behov och din plånbok. På så sätt kan du tryggt ge din hund den bästa vården och samtidigt skydda dig själv från oförutsedda utgifter.

Happens desktop hemsida logo

Hitta en hundförsäkring till ett bättre pris?

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta en hundförsäkring till ett bättre pris?

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen