Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Hund i bil : Så åker du säkert med din hund i bilen

Att resa med din hund i bilen kan vara både bekvämt och trevligt, men det finns några viktiga saker att tänka på för att säkerställa både din och hundens välbefinnande. Här är några tips för att göra bilresan säker och bekväm för din fyrbenta vän.

Josefine

Uppdaterad 13 juli, 2023

Publicerad 13 juli, 2023

Liten hund av rasen Chihuahua tittar ut genom bilfönstret men hon reser säkert som hund i bil med sele och bälte

Olika sätt att spänna fast hund

Att säkerställa att din hund är trygg och säker under bilresor är av yttersta vikt. Det finns olika sätt att spänna fast din hund i bilen, och det är viktigt att välja den metod som passar både din hund och bilmodell. Se därför till att göra din research innan du tar med din hund i bilen så slipper ni bli oroade och stressade i onödan. 

Bilsele

En populär metod är att använda en bilsele speciellt utformad för hundar. Dessa selar är utrustade med anpassade fästen som enkelt kan kopplas till bilens säkerhetsbälte. Detta håller hunden på plats och minskar risken för skador vid en eventuell krock. Se till att selen passar korrekt och ger tillräckligt med rörelsefrihet för hunden samtidigt som den hålls säkert fastspänd.

Hundbur

En annan vanlig metod är att använda en hundbur. Hundburar finns i olika storlekar och modeller och kan anpassas efter både hundens behov och bilens utrymme. Det är viktigt att burarna är stadiga och säkert fastsatta i bilen för att undvika att de rör sig vid inbromsning eller vid en kollision. Hundburar ger hunden en egen plats där den kan känna sig trygg och skyddad under bilresan.

Bilstol

För små hundar kan en bilstol vara ett bra alternativ. Dessa specialdesignade stolar ger en upphöjd plats för hunden att sitta eller ligga på och är vanligtvis försedda med särskilda fästen för att spänna fast hunden. Bilstolar är särskilt användbara för små raser eller valpar som behöver extra skydd och stabilitet under resan.

Säkerhet med hund i bil

Oavsett vilken metod du väljer är det viktigt att prioritera säkerheten när du har hund i bilen. Se till att följa tillverkarens instruktioner för rätt användning och montering av bilsele, hundbur eller bilstol. Testa även olika alternativ för att hitta det som passar bäst för din hund och bilmodell. Det är inte godkänt att resa med hund i knät då det utgör fara för både hund och passagerare. 

Skydda din hund

När du tar hand om en hund är det viktigt att se till dess välbefinnande och säkerhet. En del av det ansvarstagandet innebär att vara förberedd för eventuella medicinska kostnader som kan uppstå. Att jämföra hundförsäkringar kan vara en smart strategi för att hitta den bästa täckningen till rimliga kostnader. Genom att ta dig tid att undersöka olika alternativ och jämföra försäkringar kan du hitta en försäkring som passar både din hunds behov och din plånbok. På så sätt kan du tryggt ge din hund den bästa vården och samtidigt skydda dig själv från oförutsedda utgifter.

En bättre hundförsäkring till ett bättre pris?

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.