Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Hund Kräks - symtom och sjukdomar

Kräkning är ett vanligt symptom på sjukdom hos hundar och kan uppstå av en mängd olika orsaker. Se våra tips & råd!

Skriven av Josefine

Publicerad 17 april, 2023. Uppdaterad 25 mars, 2024.

sovande hund som är trött efter hund kräks

Varför kräks min hund?

Det finns massa möjliga anledningar till varför din hund kräks. Till exempel så kan det vara matallergi eller intolerans. Hundar kan ha en allergi eller intolerans mot vissa livsmedel som kan orsaka kräkningar och diarré. Det kan även bero på gastroenterit som är en inflammation i mag-tarmkanalen som kan orsakas av en infektion, parasiter eller en obalans i tarmfloran. Pankreatit är också en sjukdom som beror på inflammation men istället i bukspottkörteln som kan orsaka allvarliga kräkningar, diarré och buksmärtor.

En annan vanlig orsak till att en hund kräks är om den har ätit något som inte kan passera genom matsmältningssystemet, till exempel en leksak eller ett ben. Då kan detta orsaka kräkningar och illamående. En sjuk lever eller njurar kan orsaka kräkningar hos hund, tillsammans med andra symptom som aptitlöshet, trötthet och viktminskning. Kräkningar kan också vara ett tidigt tecken på diabetes hos hundar. Vissa typer av cancer kan också orsaka kräkningar hos hundar.

Orsaker till kräkning hos hundar:

 • Matallergi eller intolerans

 • Gastroenterit/inflammation i mag-tarmkanalen 

 • Obstruktion/något som fastnat i magen på hunden 

 • Pankreatit/inflammation i bukspottkörteln 

 • Lever- eller njursjukdom

 • Diabetes

 • Cancer

Symptom på kräkningar hos hundar:

 • Upprepade kräkningar eller frekvent kräkning

 • Illamående och aptitlöshet

 • Trötthet

 • Buksmärta eller obehag

 • Diarré eller lös avföring


Symptom på kräkningar kan variera beroende på orsaken, men vanliga tecken inkluderar upprepade kräkningar eller ofta förekommande kräkningar. Att hunden är illamående och tappat aptiten. Att hunden visar tecken på buksmärtor eller obehag. Även diarré eller löst hundbajs är vanligt förekommande symptom när hund kräks. 

Happens desktop hemsida logo

Dags att jämföra hundförsäkring?

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Min hund kräks, är det farligt?

Hundar kan kräkas av olika skäl, och ibland kan det hända på grund av en ofarlig anledning. Till exempel kan hundar kräka om de har ätit för mycket mat på en gång eller om de har ätit något ovanligt eller skräp. Om din hund har ätit för mycket mat på en gång kan magen bli överfull och trycket i magen kan orsaka kräkningar. Om din hund har ätit något ovanligt eller skräp som kan irritera magen, kan kräkning vara kroppens sätt att rensa magen från det irriterande ämnet.

Andra ofarliga orsaker till kräkningar hos hundar inkluderar att hunden har ätit för snabbt, eller om de har druckit för mycket vatten på en gång. Kräkningar i dessa fall är oftast självläkande och din hund kommer vanligtvis att återhämta sig på egen hand inom några timmar.

Om din hund kräks en eller två gånger och verkar må bra annars, behöver du inte oroa dig för mycket. Du kan prova att hålla tillbaka på mat och vatten i några timmar för att ge magen tid att vila. När du sedan börjar ge mat och vatten igen, se till att göra det i små portioner och låt din hund äta långsamt.

Det är viktigt att notera att om din hund kräks ofta eller om kräkningarna är åtföljda av andra symptom som diarré, trötthet, eller buksmärtor, bör du kontakta en veterinär för att utesluta eventuella allvarliga sjukdomar.

Då ska du besöka en veterinär

Om din hund kräks en eller två gånger, men verkar må bra och inte har några andra symptom, är det troligtvis inte nödvändigt att söka veterinärhjälp. Men om din hund upplever upprepade kräkningar, eller om kräkningarna är åtföljda av andra symptom som diarré, buksmärtor, eller aptitlöshet, bör du söka veterinärhjälp omedelbart. Om din hund visar tecken på allvarlig sjukdom, som exempelvis blodiga kräkningar eller diarré, eller tecken på bukspottkörtelinflammation, bör du söka veterinärhjälp omedelbart.

Behandling av kräkningar hos hund

Behandlingen av kräkningar hos hundar beror på orsaken till kräkningarna. Om hunden har kräkts på grund av en ofarlig anledning, som att de har ätit för mycket mat på en gång, kan behandlingen innebära att hålla tillbaka på mat och vatten i några timmar för att ge magen tid att vila. När du sedan börjar ge mat och vatten igen, se till att göra det i små portioner och låt din hund äta långsamt.

Om din hund kräks ofta eller om kräkningarna är åtföljda av andra symptom som diarré, trötthet eller buksmärtor, kan det indikera en underliggande sjukdom som kräver veterinärbehandling. Behandlingen kan innefatta mediciner för att lindra symtom och/eller för att behandla den underliggande sjukdomen.

Det är viktigt att ge din hund tillräckligt med vätska för att undvika uttorkning. Om din hund vägrar att dricka kan det vara nödvändigt att ge dem vätska subkutant (under huden) eller intravenöst (i blodet) hos veterinären.

Det är också viktigt att övervaka din hunds tillstånd och uppmärksamma eventuella förändringar i deras beteende eller symtom. Om du är osäker på hur du ska behandla din hunds kräkningar eller om du märker andra oroande symtom, kontakta alltid en veterinär för rådgivning och behandling.


En bra hundförsäkring gör skillnad

När du behöver ta råd från en veterinär kan det vara skönt att ha en hundförsäkring med ett bra skydd både i förebyggande syfte och om det värsta tänkbara skulle hända. Med en bra hundförsäkring kan du känna dig trygg i att du får stöd och täckning om veterinärvårdsräkningen skulle bli högre än vad du trott.

Happens desktop hemsida logo

Se om du kan spara pengar!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Dags att jämföra hundförsäkring?

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen