Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Hund som haltar - orsak, symtom och behandling för hälta hos hund

När din hund börjar halta kan det vara oroande och du vill säkert ta reda på vad som orsakar problemet och hur du kan hjälpa din hund att må bättre. Här är några tips för att hantera en hund som haltar.

Josefine

Uppdaterad 17 april, 2023

Publicerad 17 april, 2023

Vad kan orsaka att en hund haltar?

Det finns många saker som kan orsaka att en hund haltar. Det kan vara allt från en liten sten i tassen till en allvarlig skada på ett ben. Här är några av de vanligaste orsakerna till hältor:

  • Skador på muskler, senor eller leder

  • Benbrott

  • Ledproblem som artrit

  • Infektioner eller inflammationer

  • Nervskador

  • Bölder eller andra sår på tassarna

Vad ska jag göra om min hund börjar halta?

Om din hund börjar halta, bör du försöka hitta orsaken till problemet. Om du ser några tecken på skador eller inflammation, som svullnad eller ömhet, bör du undvika att röra området och istället ta din hund till veterinären så snart som möjligt. Om din hund har haltat under en längre tid eller om han eller hon verkar ha ont och inte kan stödja på benet, bör du också ta din hund till veterinären för en undersökning.

Vad kan jag göra för att hjälpa min hund som haltar?

Om du misstänker att din hund har en mindre skada eller inflammation, kan du göra några saker för att hjälpa din hund att känna sig bättre:

  • Vila och begränsa hundens aktiviteter under några dagar för att ge benet tid att läka

  • Ge smärtlindring om det är nödvändigt (men undvik att ge din hund något smärtstillande som inte har ordinerats av en veterinär)

  • Använd is eller en kall kompress på det drabbade området för att minska svullnaden och lindra smärta

Ofarlig hälta hos hund

Det finns också vissa orsaker till att en hund kan halta som är ofarliga och inte kräver medicinsk behandling. En av de vanligaste orsakerna är att hunden har trampat på något vasst eller har en liten skada på en tass eller klo. En annan orsak kan vara att hunden har ansträngt sig för mycket under lek eller träning och behöver vila en stund för att återhämta sig. Ibland kan hundar också halta tillfälligt på grund av muskelvärk eller stelhet, särskilt om de är äldre eller överviktiga. Om hunden verkar vara i gott skick och inte visar några tecken på smärta eller obehag, kan man övervaka hunden och se om symptomen går över av sig själv inom en eller två dagar. Men om hunden fortsätter att halta eller visar tecken på smärta, är det alltid bäst att kontakta en veterinär för att undersöka och fastställa orsaken till hundens hälta.

När ska jag kontakta veterinär?

Om din hund haltar i flera dagar eller om han eller hon verkar ha ont och inte kan stödja på benet, bör du kontakta en veterinär. En veterinär kan undersöka din hund för att hitta orsaken till problemet och rekommendera lämplig behandling. Det är också viktigt att söka veterinärvård om din hund verkar vara i smärta eller om du ser tecken på allvarlig inflammation eller skada.

I allmänhet är det bäst att agera snabbt om din hund börjar halta. Genom att ta reda på vad som orsakar problemet och ge lämplig behandling kan du hjälpa din hund att återhämta sig snabbare och undvika eventuella allvarliga komplikationer.

Kostnad för operation och veterinär

Om en hund har en allvarlig ledskada som kräver operation, kan kostnaderna vara betydande. Priserna kan variera beroende på faktorer som plats, djurets storlek och graden av skada.

För mindre ingrepp som mindre ledreparationer kan kostnaderna vara runt 5000-10000 kr. Mer omfattande operationer som höftleds- eller knäledsoperationer kan kosta upp till 40 000 kr eller mer.

Det är alltid viktigt att tala med din veterinär om kostnadsuppskattningar innan du bestämmer dig för att genomgå en operation. Vissa försäkringsbolag kan täcka en del av kostnaderna för operationen, men det beror på vilken typ av försäkring du har och vilka villkor som gäller.

Att förebygga skador genom att hålla din hund i god fysisk form, undvika övervikt och undvika överansträngning kan också minska risken för ledskador och därmed minska risken för kostsamma operationer.

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.