Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Hund som har diarré

När krävs veterinärvård och vad kan man göra åt diarré hos hund? Läs vidare för tips & råd när din hund drabbas av diarré eller är dålig i magen.

Skriven av Josefine

Publicerad 17 april, 2023. Uppdaterad 19 mars, 2024.

Varför har min hund diarré?

Symtom på hund diarré och lös mage inkluderar vanligtvis frekvent avföring, lös eller vattnig avföring, och buksmärtor. Hunden kan också verka trött, tappa aptiten eller kräkas. Om din hund upplever diarré under en längre period eller om det är åtföljt av allvarliga symtom som hög feber, blod i avföringen eller tecken på smärta, är det viktigt att ta dem till veterinären för en undersökning.

Orsaker till diarre hos hund:

 • Matintolerans eller allergier

 • Förgiftning eller intag av skadliga ämnen

 • Infektioner som parasiter, virus eller bakterier

 • Inflammatoriska tarmsjukdomar

 • Pankreatit (inflammation i bukspottkörteln)

 • Problem med sköldkörteln

 • Cancersjukdomar

 • Stress eller ångest

 • Ändrad kost eller foder

 • Medicinering eller behandling av sjukdomar

 • Ålder och hälsotillstånd

 • Problem med levern eller njurarna

 • Autoimmuna sjukdomar

 • Irriterad tarm

 • Kirurgiska komplikationer eller postoperativt tillstånd.

Happens desktop hemsida logo

Hur mycket pengar kan du spara?

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Hur länge kan en hund ha diarré?

Diarré hos hundar är inte ovanligt och det kan bero på många olika faktorer såsom matintolerans, infektioner, parasiter, stress och andra sjukdomar. I de flesta fall är diarrén självbegränsande och går över på några dagar. Men i vissa fall kan det pågå längre tid och det kan orsaka allvarliga hälsoproblem hos hunden.

Om en hund har diarré i mer än två dagar, bör man ta kontakt med en veterinär. Veterinären kan hjälpa till att fastställa orsaken till diarrén och ge behandling för att lindra symptomen och förhindra ytterligare hälsoproblem.

Om diarrén orsakas av en infektion eller parasiter, kan hunden behöva antibiotika eller andra läkemedel för att bli av med sjukdomen. Om det beror på matintolerans kan veterinären rekommendera att ändra hundens kost eller eliminera vissa ingredienser från maten.

Det är viktigt att se till att hunden inte blir uttorkad under tiden som diarrén pågår. Ge hunden tillgång till rent vatten och eventuellt en oral rehydreringslösning som kan köpas på ett apotek.

Sammanfattningsvis kan hundar ha diarré i några dagar på grund av olika faktorer. Om diarrén pågår i mer än två dagar, bör man söka veterinärhjälp för att fastställa orsaken och få lämplig behandling.

Behandla diarré hos hund

Behandlingen av hund diarré och lös mage beror på orsaken till problemet. Om din hund har ätit något ovanligt eller har matintolerans, kan en dietförändring eller specialkost rekommenderas. Om diarrén beror på en underliggande sjukdom kan behandlingen innebära mediciner och i vissa fall kirurgi.

I allmänhet är det viktigt att se till att din hund är ordentligt hydratiserad och undviker torr mat och snacks. Ge din hund små och lättsmältbara måltider flera gånger om dagen. Du kan också prova att ge din hund probiotika, som hjälper till att återställa normala tarmbakterier.

För att förhindra diarré hos din hund bör du se till att de inte har tillgång till mat eller föremål som kan irritera magen. Ge din hund en balanserad diet som passar deras behov och undvik plötsliga dietförändringar. Se också till att din hund har tillgång till rent vatten och att deras miljö är ren och hygienisk.

Min hund är lös i magen, måste jag gå till veterinären?

Diarré hos hund och lös mage är ett vanligt problem som kan vara ett tecken på en underliggande sjukdom eller en reaktion på en ny diet eller stress. Om din hund upplever diarré under en längre period eller om det är åtföljt av allvarliga symtom, bör du ta dem till veterinären för undersökning och behandling. Om hunden endast är lös i magen och har diarre ett par dagar behöver man oftast inte uppsöka veterinär.

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hur mycket pengar kan du spara?

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen