Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Hur funkar en livförsäkring och behöver jag en?

En livförsäkring är en försäkring som man har en viss period i livet utifall att man skulle avlida tidigare än förväntad livslängd. I den här artikeln går vi igenom hur en livförsäkring fungerar och hur du kan räkna ut om du behöver en.

Josefine

Uppdaterad 06 juli, 2023

Publicerad 19 juni, 2023

Lycklig familj som precis flyttat in i ett hem med ett gemensamt bolån, bolåneskydd och  livförsäkring jämförd och tecknad på happens

Hur funkar en livförsäkring?

En livförsäkring ger ett ekonomiskt skydd för dina efterlevande om du skulle gå bort. Med andra ord betalas en summa pengar ut till förmånstagare om du skulle dö i förtid. En livförsäkring slutar därför oftast gälla efter en viss ålder, vanligtvis vid 65 års ålder. 

En livförsäkring fungerar så att du betalar en premie varje månad och bestämmer vem som ska vara förmånstagare. Det kan vara en partner som du lever med eller någon som är ekonomiskt beroende av dig, som till exempel barn. Vid det olyckliga utfallet att du skulle dö så betalas en engångssumma ut till denne.

Vad händer med bolånet om jag dör?

Det som händer med bolånet beror lite på vad du har för försäkringar och hur situationen ser ut. Om du delar ett bolån med någon och du har en livförsäkring så kan det beloppet gå till att täcka din andel av bolånet för att hjälpa efterlevande att kunna bo kvar. Om du inte har en livförsäkring så kanske du istället har bolåneskydd vilket är något man kan skaffa hos banken. Bolåneskydd är ett skydd som skriver av den del av skulden som den avlidne har. Fördelen med alla former av dödsfallsbelopp som kan täcka avbetalning av bolån är att man oftast kan bo kvar som efterlevande utan att behöva flytta. 

Hur får min efterlevande betalt?

Efterlevande kan få utbetalt på två sätt. Antingen genom att själv kontakta försäkringsbolaget där livförsäkringen är tecknad eller genom att vänta på att bli kontaktad av försäkringsbolaget själv. Det finns nämligen ett krav enligt försäkringsavtalslagen att försäkringsbolag måste kontrollera löpande om ett dödsfall har skett och i sådant fall meddela efterlevande om möjligheten till ersättning. 

Jämför livförsäkring nu!

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.