Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Hur man väljer rätt bilförsäkring för sin bil

Att välja rätt bilförsäkring kan vara en förvirrande uppgift för många bilägare. Det finns olika typer av bilförsäkringar att välja mellan, och varje försäkringsbolag har sina egna priser och villkor. För att välja rätt bilförsäkring för din bil är det viktigt att du tar hänsyn till flera faktorer.

Josefine

Uppdaterad 07 juli, 2023

Publicerad 08 maj, 2023

Bil av märket audi som precis blivit rätt försäkrad genom jämförelse av försäkring på happens

Vilken omfattning behöver du?

Först och främst är det viktigt att du väljer rätt typ av omfattning. Det finns tre huvudtyper av omfattningar: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Det är viktigt att man väljer ett skydd som både täcker det man vill och som är rimligt för ens bils ålder, värde och modell. Om du till exempel har en elbil så är det onödigt att du betalar för ett utökat maskinskadeskydd om försäkringsvillkoren ändå inte täcker elbilsbatteri för just din bilmodell. 

Trafikförsäkring

Om du har en gammal bil som inte är värd så mycket och som du inte tycker är värd att reparera om den skulle gå sönder kan en trafikförsäkring vara rätt för dig.

Halvförsäkring

Halvförsäkringen hamnar någonstans mitt emellan trafikförsäkring och helförsäkring. Det som är viktigt att tänka på här är att maskinskadeskyddet går ut efter en viss ålder och x antal mil som bilen gått. Det innebär att om du har en bil som inte täcks av maskinskada så har du en halvförsäkring med resterande skydd så som glas och brand. 

Helförsäkring

En helförsäkring passar den som har en nyare bil och som är rädd för yttre skador på karossen. Det är ofta svårt att svara på när en bil börjar bli för gammal för en helförsäkring men ett tips kan vara att ringa till en verkstad och fråga hur mycket det skulle kosta att reparera en buckla på din bilmodell. Om din bil är så pass gammal att du inte skulle vilja lägga pengar på att reparera en skada på karossen alls så kan det också vara dags att nedgradera din bilförsäkring.

Jämför försäkring - pris och villkor 

Det är oerhört viktigt att du jämför priser och villkor från olika försäkringsbolag innan du väljer din bilförsäkring. Du kan använda dig av jämförelsesajten Happens för att jämföra priser från olika försäkringsbolag. Det är också viktigt att läsa igenom villkoren noga för att se vad som ingår i försäkringen och vad som inte gör det.

Att välja rätt bilförsäkring är en viktig uppgift för alla bilägare. Genom att ta hänsyn till de faktorer som nämnts ovan kan du göra ett informerat beslut och välja en bilförsäkring som passar både dina behov och din budget.

Jämför bilförsäkring!

Nu blev något fel

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.