Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Hur säger man upp hemförsäkring?

Att säga upp din hemförsäkring kan vara nödvändigt vid en flytt eller om du vill byta försäkringsbolag. Här är en guide som hjälper dig att förstå uppsägningsprocessen och vad du behöver veta.

Josefine

Uppdaterad 06 juli, 2023

Publicerad 27 juni, 2023

Kvinna jämför hemförsäkring på Happens och kommer på att hon måste säga upp sin gamla då hon ska flytta

När kan jag säga upp min hemförsäkring?

De flesta hemförsäkringar har en försäkringsperiod på ett år vilket innebär att du endast kan säga upp eller byta din hemförsäkring en gång per år. Du kan se det lite som att det finns en uppsägningstid för hemförsäkring och att du endast kan byta tidigare om ditt försäkringsbehov upphör. Nedan ser du exempel då du kan säga upp din hemförsäkring trots att försäkringsperioden ej löpt ut.

Säga upp hemförsäkringen vid flytt

Bestäm om du vill behålla ditt nuvarande försäkringsbolag eller byta till ett nytt. Om du vill behålla samma försäkringsbolag, meddela dem om din flytt så att de kan uppdatera dina försäkringsvillkor. Det kan påverka din månadskostnad. Faktorer som kan påverka kostnaden för hemförsäkringen inkluderar antal personer, boyta och försäkringsbelopp. Se till att uppdatera försäkringen med korrekta uppgifter.

Tänk på det här när du ska flytta

Om någon flyttar ut från hushållet, behöver du uppdatera försäkringen för att justera antalet personer som omfattas av försäkringen. Om du flyttar till en större eller mindre bostad kan detta påverka din månadskostnad. Informera försäkringsbolaget om förändringen.

Försäkringsbeloppet är också bra att se över när du ska flytta och behöver säga upp hemförsäkringen och täcka en ny. Försäkringsbeloppet ska täcka värdet av dina tillhörigheter. Om du flyttar och ändrar mängden ägodelar bör du justera försäkringsbeloppet därefter.

Flytta inte oförsäkrad

Om du har dubbla bostäder under en övergångsperiod behöver du ha försäkringar för båda boendena. Kom ihåg att säga upp hemförsäkringen för det boende du flyttar ifrån från och med den sista dagen på ditt bostadskontrakt.

Det rekommenderas att vänta med att säga upp hemförsäkringen tills kontraktet på det gamla boendet löper ut, även om du flyttar in i den nya bostaden tidigare. Detta för att skydda dig i händelse av eventuella skador eller olyckor under flytten.

Byta hemförsäkring

Om du vill byta försäkringsbolag och få en bra och billig hemförsäkring kan du gå in på Happens för att jämföra flera hemförsäkringar på en och samma gång. Happens jämför både innehåll och pris så att du kan vara säker att du får rätt skydd till rätt pris!

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.