Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

If Hundförsäkring - Allt du behöver veta

If är ett av de största försäkringsbolagen i Sverige som försäkrar det mesta. Hos If kan du försäkra både ditt hem och din hund. När man ska välja hundförsäkring är det viktigt att det blir rätt så att du och din hund får rätt skydd till rätt pris. Vi har samlat all info du behöver veta om if’s hundförsäkring för att hjälpa dig att göra en bra jämförelse av hundförsäkringar.

Josefine

Uppdaterad 17 april, 2023

Publicerad 20 mars, 2023


Vad kostar Ifs hundförsäkring

Priset för if’s hundförsäkring bestäms utifrån din hunds ras, kön, ålder samt vilken omfattning och vilken fast självrisk du väljer. En hundförsäkring hos if kostar mellan 200-2000 kr i månaden. För vissa raser erbjuder if en billig hundförsäkring och för andra hundraser är det dyrt. Därför rekommenderar vi dig alltid att jämföra hundförsäkring innan du tecknar

Vad täcker Ifs hundförsäkring?

If’s hundförsäkring finns i tre omfattningar: Hundförsäkring, Stor hundförsäkring och Stor+ Hundförsäkring. Ifs hundförsäkring täcker dolda fel, kostnader för avlivning, MRI och CT samt fri sjukvårdsrådgivning och digitala veterinärbesök hos FirstVet. Oavsett vilken omfattning du väljer så ingår allt det i If’s Hundförsäkring. 

Det här ingår alltid i If’s hundförsäkring:

  • Djurens vårdguide

  • 3 besök hos FirstVet

  • Dolda fel

Vad ingår i If Hundförsäkring?

If Hundförsäkring är en grundläggande hundförsäkring men med ett bra skydd om man jämför med andra försäkringsbolag. I If Hundförsäkring ingår veterinärvård upp till 30 000 kr. Om du behöver veterinärvård för dolda fel så ingår det i Ifs hundförsäkring med förutsättning att hunden varit försäkrad oavbrutet sedan 4 månaders ålder. Magnetkamerundersökning ingår i Ifs Hundförsäkring. Även scintigrafi, elektrodiagnostik samt MRI och CT. I alla If’s hundförsäkringar ingår Djurens Vårdguide som är som 1177 fast för djur. Du kan alltså ringa dit för att få rådgivning kring din hunds hälsa. Även 3 stycken digitala veterinärvårdsbesök hos FirstVet ingår. 

Vad ingår inte?

I Ifs hundförsäkring ingår inte skydd för receptbelagda mediciner. För att det ska täckas behöver du teckna en större omfattning. Kostnader för rehabilitering ersätts inte heller. Livförsäkring är något som går att lägga till men det ingår inte i det grundläggande skyddet i If’s hundförsäkring. Kostnader för cellgifter och strålbehandling ingår inte i If Hundförsäkring. 

Vad ingår i If Stor Hundförsäkring?

I If Stor Hundförsäkring ingår ett veterinärvårdsbelopp på 60 000 kr. Allt som täcks av if hundförsäkring ingår också i Stor. Dessutom får du också skydd för receptbelagd medicin för din hund samt ersättning för rehabilitering. Utöver detta får du också ersättning för resor till veterinär med upp till 3 000 kr per år. 

Vad ingår inte?

Ersättning för rehabilitering är upp till 6 000 kr. Alla kostnader utöver det behöver du bekosta själv. Samma sak gäller för receptbelagd medicin där maximal ersättningsnivå är 6 000 kr. Kostnader för cellgifter och strålbehandling ingår inte i If Stor Hundförsäkring. 

Vad ingår i If Stor+ Hundförsäkring?

I If Stor+ Hundförsäkring ingår ett veterinärvårdsbelopp om 90 000 kr. Skydd för dolda fel, kostnader för avlivning, magnetkameraundersökning samt scintigrafi, elektrodiagnostik och CT. Du får också ersättning för receptbelagd medicin upp till 90 000 kr. Ersättning för rehabilitering ingår upp till 12 000 kr.  

Vad ingår inte?

Kostnader för cellgifter och strålbehandling ingår inte i If Stor+ Hundförsäkring. Vill du ha livförsäkring för din hund måste du bekosta det själv. Tandbesvär som inte är direkt kopplade till en olyckshändelse ingår inte. 

Tilläggsförsäkringar

Om du vill kan du lägga till en livförsäkring för din hund. Livförsäkringen går att lägga till på alla tre omfattningar det vill säga If Hundförsäkring, Stor Hundförsäkring och Stor+ Hundförsäkring. Livförsäkringen ger ersättning om din hund dör, måste avlivas på grund av sjukdom eller olycksfall samt om din hund blir stulen eller försvunnen. Livförsäkringen upphör att gälla helt när hunden fyllt 10 år. 

Försäkra gammal hund

If försäkrar inte hundar äldre än 7 år. Om du har en hund som är gammal och äldre än 7 år och antingen inte har en hundförsäkring eller önska byta försäkringsbolag rekommenderar vi att du gör en jämförelse för att hitta ett alternativ som passar dig. 

Rasspecifika begränsningar

För hundrasen Shar Pei gäller inga skador eller sjukdomar kopplat till ögon, öron och hudbesvär. Shar Pei feber täcks inte heller av försäkringen om du har en renrasig eller blandras av Shar Pei. 

För hundraserna mops, bostonterrier, fransk och engelsk bulldog, shih-tzu och pekignese, samt blandras där föräldrarna är någon av dessa raser, gäller inte försäkringen för sjukdomar eller defekter i luftvägar, lungor, nos och gom. Försäkringen gäller inte heller för skador eller sjukdomar på eller i ögonen för dessa raser. Den gäller inte heller för följder av dessa fel eller annat fel som har samband med detta.

För hundraserna chihuahua, bostonterrier, fransk och engelsk bulldog samt blandraser där föräldrarna är någon av dessa raser gäller försäkringen inte för förlossningskomplikationer, kejsarsnitt eller komplikationer till kejsarsnitt. Ett undantag är dock om tiken har fött en eller flera kullar tidigare, och samtliga kullar fötts genom normalförlossning.


Rabatt på djurförsäkring

If erbjuder rabatt på deras försäkringar. En rabatt är dock inte alltid likställt med ett schysst pris. Därför rekommenderar vi dig att alltid jämföra försäkring innan du tecknar.

Samlingsrabatt

Om du samlar dina försäkringar hos if så kan du få upp till 15% rabatt. Alla försäkringar ger inte rabatt men om du till exempel har hemförsäkring och hundförsäkring så får du samlingsrabatt på 15%.

Betala digitalt och få rabatt

Om du endast har en hundförsäkring eller kattförsäkring så kan du få rabatt ändå. Du kan få 10% rabatt på din djurförsäkring om du väljer att betala digitalt med autogiro eller e-faktura. 

Valprabatt

Om du tecknar hundförsäkring för din hundvalp innan hunden fyllt 1 år gammal kan du få valprabatt. Rabatten är på 20% och gäller det första försäkringsåret. 

Fördelar med If hundförsäkring:

  • Låga självrisker

  • Bra skydd även för basnivå

  • Dolda fel ingår


Nackdelar med If hundförsäkring:

  • Rasspecifika begränsningar

  • Försäkrar ej hundar äldre än 7 år


If Hundförsäkring omdöme

På Trustpilot har if över 9000 omdömen och ett genomsnittligt betyg på 4,5 av 5 stjärnor. 76% av alla omdömen är satta med 5 stjärnor och endast 10% av alla omdömen är satta med 3 stjärnor eller lägre. De användare som är nöjda med if försäkring kommenterar att de blivit bra bemötta och smidig skadehantering. De användare som är missnöjda kommenterar tvärtom att de blivit dåligt bemötta och haft en lång skadehantering utan ersättning.

På Reco har If 44 omdömen med ett genomsnittligt betyg på 2.0 av 5 Recos. Eftersom att If inte har en företagsprofil hos Reco så varken ber de om nya eller svarar på gamla omdömen.

På Google Reviews har de 201 omdömen med ett genomsnittligt betyg på 3,2 av 5 stjärnor. De användare som har lämnat högsta betyg har kommenterat att de upplever trevligt och kunnigt bemötande. De användare som har lämnat lägsta betyg har kommenterat att de upplever dåligt kundbemötande, att försäkringspremien höjts kraftigt  eller att skador inte täcks som förväntat.  Eftersom att Google inte kollar om recensionerna som skrivits är av kunder som faktiskt haft If försäkring så är inte det en lika trovärdig källa för omdöme som till exempel Trustpilot.

Har If den bästa hundförsäkringen?

Vilket skydd som passar bäst för dig och din hund skiljer sig från det skydd som passar bäst för någon annan. Det går därför inte att säga att en försäkring är bäst för alla. För att ta reda på vilken försäkring som är bäst lämpad för dig och din hund rekommenderar vi att du gör en jämförelse mellan olika försäkringsbolag

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

Hund

Katt

Hem

Spar

Bil

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.