Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

If Kattförsäkring - Allt du behöver veta

If är en av Nordens största sakförsäkringsbolag där du kan försäkra både ditt hem och din katt. Vi vet att det kan vara svårt att välja kattförsäkring och tycker därför att det är viktigt att jämföra försäkring innan man tecknar. Vi har samlat allt du behöver veta om if’s kattförsäkring så att du kan hitta rätt försäkring till rätt pris.

Josefine

Uppdaterad 17 april, 2023

Publicerad 20 mars, 2023Vad kostar If Kattförsäkring?

Ifs kattförsäkring kostar mellan 160-500 kr i månaden. Priset för if’s kattförsäkring bestäms bland annat utifrån din katts ras, ålder, kön samt vilket veterinärvårdsbelopp och fast självrisk du väljer. En kattförsäkring brukar kosta mellan 100-400 kr i månaden men för vissa raser kan det vara betydligt mycket mer än så. If ligger därmed generellt lite högre än det genomsnittliga priset för en kattförsäkring och vad en kattförsäkring brukar kosta.

Vad täcker If Kattförsäkring?

Ifs kattförsäkring finns i tre omfattningar: Kattförsäkring, Stor Kattförsäkring samt Stor+ Kattförsäkring. Oavsett vilken kattförsäkring du väljer så ingår alltid Djurens vårdguide, 3 besök hos FirstVet, dolda fel samt skydd för den vanliga tandsjukdomen FORL/TR.  

Det här ingår alltid i If’s kattförsäkring:

  • Djurens vårdguide

  • 3 besök hos FirstVet

  • Dolda fel

  • FORL/TR

Vad ingår i If Kattförsäkring?

Ifs kattförsäkring har ett veterinärvårdsbelopp om 30 000 kr. Dolda fel ingår med förutsättningen att din katt varit oavbrutet försäkrad sedan 4 månaders ålder. Kostnader för avlivning ingår upp till 2 000 kr per år. Röntgen ingår också om din katt skulle behöva MR, CT eller scintigrafi. Skydd för tandsjukdomen FORL/TR ingår upp till veterinärvårdsbeloppet 30 000 kr förutsatt att din katt har varit försäkrad hos if i ett år.

Vad ingår inte?

Kostnader för receptbelagd medicin ingår inte. Om din katt behöver rehabilitering efter en skada så behöver du bekosta det själv om du har If Kattförsäkring. Livförsäkring är något som går att lägga till men det ingår inte i det grundläggande skyddet i If’s kattförsäkring. Kostnader för cellgifter och strålbehandling ingår inte i If kattförsäkring.

Vad ingår i If Stor Kattförsäkring?

Stor Kattförsäkring har ett veterinärvårdsbelopp om 60 000 kr. Dolda fel och Magnetröntgen (MR, CT och scintigrafi) ingår i Ifs Stor Kattförsäkring. Kostnader för receptbelagd medicin ersätts upp till 6 000 kr. Kostnader för rehabilitering ersätts upp till 6 000 kr. Du får också ersättning för resor om du har fått remiss till specialistveterinär upp till 3 000 kr per år. Skydd för tandsjukdomen FORL/TR ingår upp till veterinärvårdsbeloppet 60 000 kr förutsatt att din katt har varit försäkrad hos if i ett år

Vad ingår inte?

Ersättning för rehabilitering är upp till 6 000 kr. Alla kostnader utöver det behöver du bekosta själv. Samma sak gäller för receptbelagd medicin där maximal ersättningsnivå är 6 000 kr. Kostnader för cellgifter och strålbehandling ingår inte i If Stor Kattförsäkring. 

Vad ingår i If Stor+ Kattförsäkring?

I If Stor+ Kattförsäkring ingår ett veterinärvårdsbelopp om 90 000 kr. Skydd för dolda fel, kostnader för avlivning, magnetkameraundersökning samt scintigrafi, elektrodiagnostik och CT. Du får också ersättning för receptbelagd medicin upp till 90 000 kr. Ersättning för rehabilitering ingår upp till 12 000 kr.  

Vad ingår inte?

Kostnader för cellgifter och strålbehandling ingår inte i If Stor+ Kattförsäkring. Vill du ha livförsäkring för din katt måste du bekosta det själv. 

Tilläggsförsäkringar

Om du vill kan du lägga till en livförsäkring för din katt. Livförsäkringen går att lägga till på alla tre omfattningar det vill säga If Kattförsäkring, Stor Kattförsäkring och Stor+ Kattförsäkring. Livförsäkringen ger ersättning om din katt dör, måste avlivas på grund av sjukdom eller olycksfall samt om din katt blir stulen eller försvunnen. Livförsäkringen upphör att gälla helt när katten fyllt 12 år. 

Försäkra gammal katt

If försäkrar inte katter som är äldre än 9 år. Om du har en katt som är äldre än 9 år som du önskar teckna försäkring för eller om du vill byta försäkringsbolag rekommenderar vi att du jämför kattförsäkringar för att hitta ett alternativ som gäller för din gamla katt. 

Rasspecifika begränsningar

För kattrasen Scottish Fold gäller särskilda rasbegränsningar för försäkringen. Om din katt är renras eller blandras av Scottish Fold så täcks inte ledsjukdomar eller behandling och veterinärvård som är nödvändig till följd av ledsjukdomar. 

För kattraserna Perser och Exotic gäller försäkringen inte för sjukdomar eller besvär i luftvägar, lungor, nos och gom. Skador eller sjukdomar på eller i ögonen täcks inte heller. Detta gäller för din katt oavsett om den är renrasig eller blandras av Perser eller Exotic. 

Rabatt på djurförsäkring

If erbjuder rabatt på deras försäkringar. En rabatt är dock inte alltid likställt med ett schysst pris. Därför rekommenderar vi dig att alltid jämföra försäkring innan du tecknar.

Samlingsrabatt

Om du samlar dina försäkringar hos if så kan du få upp till 15% rabatt. Alla försäkringar ger inte rabatt men om du till exempel har hemförsäkring och kattförsäkring så får du samlingsrabatt på 15%.

Betala digitalt och få rabatt

Om du endast har en hundförsäkring eller kattförsäkring så kan du få rabatt ändå. Du kan få 10% rabatt på din djurförsäkring om du väljer att betala digitalt med autogiro eller e-faktura. 

Kattungerabatt

Första året får du kattungerabatt hos if. Om du tecknar kattförsäkring för din kattunge innan den fyllt 1 år. Rabatten är på 20%. 

Fördelar med If kattförsäkring:

  • Låga självrisker

  • Bra skydd även för basnivå

  • Dolda fel ingår

Nackdelar med If kattförsäkring:

  • Rasspecifika begränsningar

  • Försäkrar ej katter äldre än 9 år


If kattförsäkring omdöme

På Trustpilot har if över 9000 omdömen och ett genomsnittligt betyg på 4,5 av 5 stjärnor. 76% av alla omdömen är satta med 5 stjärnor och endast 10% av alla omdömen är satta med 3 stjärnor eller lägre. De användare som är nöjda med if försäkring kommenterar att de blivit bra bemötta och smidig skadehantering. De användare som är missnöjda kommenterar tvärtom att de blivit dåligt bemötta och haft en lång skadehantering utan ersättning.

På Reco har If 44 omdömen med ett genomsnittligt betyg på 2.0 av 5 Recos. Eftersom att If inte har en företagsprofil hos Reco så varken ber de om nya eller svarar på gamla omdömen. 

På Google Reviews har de 201 omdömen med ett genomsnittligt betyg på 3,2 av 5 stjärnor. De användare som har lämnat högsta betyg har kommenterat att de upplever trevligt och kunnigt bemötande. De användare som har lämnat lägsta betyg har kommenterat att de upplever dåligt kundbemötande, att försäkringspremien höjts kraftigt  eller att skador inte täcks som förväntat.  Eftersom att Google inte kollar om recensionerna som skrivits är av kunder som faktiskt haft If försäkring så är inte det en lika trovärdig källa för omdöme som till exempel Trustpilot.

Har If den bästa kattförsäkringen?

Vilket skydd som passar bäst för dig och din katt skiljer sig från det skydd som passar bäst för någon annan. Det går därför inte att säga att en försäkring är bäst för alla. För att ta reda på vilken försäkring som är bäst lämpad för dig och din katt rekommenderar vi att du gör en jämförelse mellan olika försäkringsbolag

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

Hund

Katt

Hem

Spar

Bil

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.