Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

If Försäkring

If är ett av de största sakförsäkringsbolagen i Norden som försäkrar över 3,9 miljoner kunder i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Baltikum. Vi har samlat det viktigaste du behöver veta om if så att du kan göra en välgrundad jämförelse.

Josefine

Uppdaterad 17 april, 2023

Publicerad 03 mars, 2023

If skadeförsäkring. Vilka försäkringar har if? Hur kan jag anmäla en skada? Vad kostar försäkring hos if?

Om If skadeförsäkring

If etablerades 1999 i Sverige och har sedan dess utökat sin verksamhet till Norden, Baltikum samt flera länder i Europa. If startade med ambitionen att ha branschens mest nöjda kunder och ser det som sin uppgift att finnas till när olyckor händer och oförutsedda ekonomiska utgifter trillar ner i brevlådan. Därför lovar de också sina kunder snabb skadehantering, ofta inom 24 timmar. 

Sedan 2011 har if bestämt sig för att vara ett klimatneutralt företag. If har sedan dess drivit på ett projekt för att klimatkompensera och de har donerat effektiva och moderna vedspisar till hushåll i Tanzania och Indien.

Vem äger If?

If ägs av Sampo Group som bedriver försäkringsverksamhet i Norden, Baltikum och Storbritannien. If P&C Holding Ltd är moderbolag till de försäkringsfilialer i Norden och Baltikum som tillhör varumärket If. If är ett privatägt bolag och ägs helt av Sampo Group. 

Vad har If för försäkringar?

If har ett stort utbud av sakförsäkringar och personförsäkringar. Hos If kan du försäkra ditt hem, din bil, din hund eller katt samt dig själv och andra. If erbjuder hemförsäkring oavsett om du hyr eller äger ditt boende. Du kan teckna en hyresrättsförsäkring, bostadsrättsförsäkring, villahemförsäkring, fritidshusförsäkring och hemförsäkring student. 

If har också många fordonsförsäkringar. Om du vill försäkra din bil kan du teckna en trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring. If erbjuder också en särskild försäkring för dig som har en elbil så att motorskyddet i halvförsäkringen täcker batteriet.

If’s utbud av djurförsäkringar är inte det bredaste på marknaden. Hos if kan du teckna hundförsäkring, kattförsäkring, hästförsäkring och fölförsäkring. Om du vill försäkra en hamster, kanin eller annat smådjur behöver du därför hitta ett annat försäkringsbolag som erbjuder smådjursförsäkring.

If hemförsäkring:

 • Hemförsäkring student

 • Hemförsäkring Hyresrätt

 • Hemförsäkring Bostadsrätt

 • Hemförsäkring Villa

 • Fritidshusförsäkring

If bilförsäkring:

 • Trafikförsäkring

 • TrafikXtra

 • Halvförsäkring

 • Helförsäkring

 • Märkesförsäkring

 • Elbilsförsäkring

 • Veteranbilsförsäkring

If djurförsäkring:

 • Hundförsäkring

 • Kattförsäkring

 • Hästförsäkring

If personförsäkring:

 • Barnförsäkring

 • Gravidförsäkring

 • Livförsäkring

 • Olycksfallsförsäkring

 • Sjukvårdsförsäkring

 • Reseförsäkring

If fordonsförsäkring:

 • MC-försäkring

 • Fyrhjulingsförsäkring

 • Husbilsförsäkring

 • Husvagnsförsäkring

 • Snöskoterförsäkring

 • Släpvagnsförsäkring

 • Mopedförsäkring

 • Mopedbilsförsäkring

 • Båtförsäkring

If kontakt & kundtjänst

Du kan kontakta if via:

 • Telefonnummer: 0771 655 655

 • Mejl

 • Post

Om du har en generell fråga gällande if’s försäkringar kan du mejla in till dem via deras frågeformulär på hemsidan. Du kan även ringa in till deras kundtjänst på telefonnummer 0771 655 655. Om du har specifika frågor gällande ett skadeärende kan du även då både mejla och ringa. För att få hjälp med ett skadeärende via mejl behöver du fylla i ett annat kontaktformulär. Välj den skada som passar ditt ärende bäst.

Hur gör jag en skadeanmälan till if?

För att anmäla en skada hos if gör du det direkt via deras hemsida. Klicka först på anmäl skada i menyn och välj sedan det område och typ av skada som ditt skadeärende gäller. Du tas sedan vidare till ett automatiserat skadeformulär som guidar dig genom hela processen. När skadan är handlagd blir du kontaktad av if på mejl eller telefon. 

Kan jag överklaga nekad ersättning av en skada?

Om du är missnöjd med hanteringen av en skada ska du i första hand vända dig direkt till din skadehandläggare hos If. Om du inte vet vem som är du skadehandläggare kan du höra av dig till If’s kundtjänst så hjälper de dig. 

Om du ändå inte skulle bli nöjd efter ytterligare kontakt med skadehandläggare så kan du begära en omprövning. Om du vill ompröva ett skadeärende hos if fyller du i deras kontaktformulär för kundombudsmannen på deras hemsida så prövar de ditt ärende på nytt. 

Om du fortfarande skulle vara missnöjd även efter omprövning kan du i många fall överklaga till en nämnd eller domstol. Det är alltid kostnadsfritt för dig som konsument att överklaga till en nämnd. Vilken nämnd du ska vända dig till beror på vad ärendet handlar om. Vid överklagan av beslut för ersättning av försäkring kan du vända dig till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) då de prövar de flesta tvister mellan konsumenter och företag. 

Hållbarhet

If tar flera initiativ till hållbarhet på olika områden. Mellan år 2008 och 2019 minskade if sitt koldioxidutsläpp med 59%. De klimatkompenserar sina utsläpp genom ett Gold Standard certifierat projekt kallat för Breathing space. Projektet bedrivs i Indien genom att man byter ut traditionella vedspisar mot bränsle-effektiva som kräver mindre trä och kol. 

If menar på att ett skadeförebyggande arbete är oerhört viktigt för en långsiktig hållbarhet. I samarbete med Anticimex görs en hälsokontroll av hus försäkrade av If för att ge konkreta tips för skadeförebyggande och klimatrelaterade åtgärder. If har även tips och råd på deras hemsida för hur man kan förebygga skador. If är även med och finansierar forskningsprojekt som till exempel SUPER-projektet som analyserar klimatförändringarnas påverkan på nederbörd samt hur det i sin tur påverkar tätbefolkade områden. 

If tar även flera initiativ för att vara en inkluderande arbetsgivare med mångfald och jämställdhet. Bland annat har de ett kvinnonätverk som kallas för FEMALE@if som drivs av medarbetare. If erbjuder alla sina medarbetare utbildning inom mångfald och etik.

Är If bra?

På Trustpilot har if över 9000 omdömen och ett genomsnittligt betyg på 4,5 av 5 stjärnor. 76% av alla omdömen är satta med 5 stjärnor och endast 10% av alla omdömen är satta med 3 stjärnor eller lägre. De användare som är nöjda med if försäkring kommenterar att de blivit bra bemötta och smidig skadehantering. De användare som är missnöjda kommenterar tvärtom att de blivit dåligt bemötta och haft en lång skadehantering utan ersättning.

På Reco har If 44 omdömen med ett genomsnittligt betyg på 2.0 av 5 Recos. Eftersom att If inte har en företagsprofil hos Reco så varken ber de om nya eller svarar på gamla omdömen. 

På Google Reviews har de 201 omdömen med ett genomsnittligt betyg på 3,2 av 5 stjärnor. De användare som har lämnat högsta betyg har kommenterat att de upplever trevligt och kunnigt bemötande. De användare som har lämnat lägsta betyg har kommenterat att de upplever dåligt kundbemötande, att försäkringspremien höjts kraftigt  eller att skador inte täcks som förväntat.  Eftersom att Google inte kollar om recensionerna som skrivits är av kunder som faktiskt haft If försäkring så är inte det en lika trovärdig källa för omdöme som till exempel Trustpilot.

Har If försäkring rabatt?

Ja, if erbjuder rabatt på deras försäkringar. En rabatt är dock inte alltid likställt med ett schysst pris. Därför rekommenderar vi dig att alltid jämföra försäkring innan du tecknar.

Samlingsrabatt

Om du samlar dina försäkringar hos if så kan du få upp till 15% rabatt. Alla försäkringar ger inte rabatt men om du till exempel har hemförsäkring och bilförsäkring så får du samlingsrabatt på 15%.

Betala digitalt och få rabatt

Om du endast har en hemförsäkring, bilförsäkring eller personförsäkring så kan du också få rabatt. Du kan få 10% rabatt på din hyresrättsförsäkring, bostadsrättsförsäkring, villaförsäkring, trafikförsäkring, halvförsäkring, helförsäkring eller olycksfallsförsäkring om du väljer att betala digitalt med autogiro eller e-faktura. 

Valprabatt

Om du tecknar hundförsäkring för din hundvalp innan hunden fyllt 1 år gammal kan du få valprabatt. Rabatten är på 20% och gäller det första försäkringsåret. 

Har If den bästa försäkringen?

Vilket skydd som passar bäst för dig och ditt försäkringsbehov skiljer sig från det skydd som passar bäst för någon annan. Det går därför inte att säga att en försäkring är bäst för alla. För att ta reda på vilken försäkring som är bäst lämpad för dig och ditt liv rekommenderar vi att du gör en jämförelse mellan olika försäkringsbolag.

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.