Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Inneboendekontrakt regler: Vad gäller?

Är du inneboende hos någon eller hyr du ut en del av din bostad till inneboende? Då kan det vara bra att tänka på regler, kontrakt och hemförsäkring.

Skriven av Cornelia

Publicerad 10 augusti, 2022. Uppdaterad 25 mars, 2024.

Vad menas med inneboende?

Att vara inneboende hos någon innebär att man bor i en annan persons hem och delar deras utrymmen och boendeförhållanden. Det kan vara ett arrangemang där den som är inneboende har sitt eget rum eller delar ett rum med den som äger eller hyr bostaden. Det kan vara en temporär situation, som under en resa eller studier, eller så är det en långvarig lösning för personer som behöver ett tillfälligt boende eller vill spara pengar.

Att ha en inneboende innebär att du hyr ut en del av din bostad som du själv bor i, oftast ett rum. Om du är inneboende hos någon så hyr du alltså en del av någons bostad men delar på vissa gemensamma ytor. Det kan till exempel vara att du har ditt egna sovrum men delar på kök och badrum. Ett inneboendekontrakt är ett hyreskontrakt för ett rum eller att en del av en bostad hyrs ut. Om du till exempel har ett attefallshus eller hyr ut en hel bostad med enskild entré och inga gemensamma ytor ska inte inneboendekontrakt användas.

Vad krävs för att få ha inneboende? 

Som nämnt krävs egentligen inte så mycket för att få hyra ut en del av bostaden till en inneboende. Det finns inga regler som säger att du behöver ha ett speciellt tillstånd för att få ha inneboende hos dig, eller ett speciellt inneboendekontrakt. Även om du enligt lag får hyra ut till inneboende, kan det vara bra att prata med din egna hyresvärd, eller fastighetsförmedlare om du bor i bostadsrätt, så ni kan fortsätta ha en bra relation, om den såklart redan inte var förstörd sen innan. Communication is key.

För att det ska räknas som att du har inneboende måste du själv också bo där. Om den som är inneboende bor i lägenheten själv, räknas det istället som andrahandsuthyrning och då finns det en hel del andra regler att följa, till exempel behöver du ett godkännande från hyresvärden. Skulle det visa sig att du hyr ut utan att du själv bor där kan du bli behöva flytta ut själv, alltså bli vräkt. 

Men en regel som faktiskt finns är att du måste ta ut en skälig och rimlig hyra (kolla längre ner för att se vad som menas med det). Se till för din egen sömns skull att skriva ett bra inneboendekontrakt så ni båda vet vad som gäller, även om det inte står med på regler för inneboende. 

Vem ansvarar för vad? 

Den som är inneboende räknas som hyresgäst och den som hyr ut är hyresvärd. Så är det även om hyresvärden hyr av bostadsägaren och då också är en hyresgäst till hyresvärden. Komplicerat såklart men en hyresvärd kan alltså vara det samtidigt som hen är hyresgäst. Du som har förstahandskontraktet ska ha all kontakt med bostadsägaren/hyresvärden och är också den främsta personen som är ansvarig för bostaden, alltså också den delen som inneboenden har. Så därför är ett stort tips att välja en schysst person som hyresgäst. I ditt inneboendekontrakt kan du tydligt ha med en sektion som du döper till ‘inneboende regler’, och fyller på med sånt som är viktigt för dig. Livsvärderingar, maträtter som måste lagas varje tisdag och vilken krok jackan ska hänga på i hallen. Det är du som skriver ditt inneboendekontrakt, men såklart är det viktigt att hålla det tydligt och seriöst.


Hur fungerar det med hyra, deposition och avgifter? 

Tänk på att enligt lag får du bara ta ut en skälig och rimlig hyra. I vissa bostadsrättsföreningar finns bestämda regler för deras hyror, som ibland också kan innefatta inneboenden. Men vilken hyra en hyresvärd få ta ut beror mycket på vad det är för typ av bostad. Vi hjälper dig här nedan för att du ska få veta vad som gäller för just dig, antingen som hyresvärd eller inneboende.

Inneboende i bostadsrätt eller i villa: 

Om du har en bostadsrätt eller villa finns regler för inneboende som gör att du får inte ta ut en hyra som är högre än bostadens totala drift-, eller kapitalkostnad, alltså mer än vad bostaden kostar dig i månaden. Dessutom ska det inneboenden betalar i förhållande till driftkostnaden matcha generellt med vilken procentsats av bostaden inneboenden får tillgång till. Exempelvis, om din inneboende har ett rum med kök och badrum som är 40 kvadratmeter stort där hela boendet är 100 kvadratmeter, kan en skälig och rimlig hyra anses vara 40% av bostadens totala drift- eller kapitalkostnad. Om det visar sig, även om det är i efterhand, att hyresvärden tagit ut för höga kostnader kan inneboenden kräva återbetalning för det i efterhand. Så gör rätt från början så slipper du göra fel för att sedan tvingas göra rätt den jobbiga vägen. 

Inneboende i hyresrätt: 

Om du bor i en hyresrätt och ska ha inneboende får du ta ut en hyra som står i relation till vad du själv betalar i hyra. Om ni till exempel delar på allt i bostaden kan 50% av hyran vara rimligt. Ibland kan du få göra påslag för möbler, el eller internet. Men, prata med varandra. Sätt upp regler för inneboende eller skriv ett inneboendekontrakt som ni båda är nöjda med och så ni båda vet var gränserna går.


inneboende kontrakt

Hemförsäkring inneboende


Vem ska ha en hemförsäkring? 

Det enkla svaret är båda. Hyresvärden bör ha en hemförsäkring för att täcka själva bostaden och prylarna som är där. Bor hen där så ger den hemförsäkringen även ett personskydd vid till exempel resa eller rättstvister. Äger hyresvärden sin lägenhet (det vill säga bor i en bostadsrätt) så bör hen ha en bostadsrättsförsäkring. Om din hyresvärd å andra sidan bor i en hyreslägenhet så räcker det med att hen har en hyresrättsförsäkring. 


Men måste jag som inneboende då verkligen ha egen hemförsäkring? 

Det finns ingen lag som tvingar dig att ha en hemförsäkring men ja, du måste teckna en egen. Gör det bara, det är värt det. Ett undantag är om du bor hos familjen. En hemförsäkring täcker nämligen alla familjemedlemmar som bor där. Men om det är barn över 18 år som bor hemma behöver du dock hos många försäkringsbolag rapportera in att de i bor hemma.


I andra fall täcks inte de som bor på adressen automatiskt. Även om hyresvärden har en hemförsäkring som täcker bostaden, gäller den inte om den som hyr och bor där orsakar skadan. Till exempel kan du som inneboende bli skadeståndsskyldig. Om du som inneboende har en egen försäkring, täcker den också skador du orsakar. Utöver det skyddar den ju också dig som person, till exempel med överfallsskydd, reseskydd och rättsskydd. 


Vilken hemförsäkring ska jag som inneboende ha? 

Det enkla svaret är en hyresrättsförsäkring, alltså en “vanlig” hemförsäkring. Själva bostaden försäkras av hyresvärden så det skydd du framförallt behöver från försäkringen är för dig själv och dina saker. Priset för din hemförsäkringen räknas ut baserat på hur stort ditt rum samt de gemensamma ytorna är (t.ex. badrum, vardagsrum och kök), hyresrättsförsäkringar har generellt ganska låga premier. 


Jag hyr ut, vad ska jag tänka på när det kommer till försäkring? 

Du som hyr ut eller har en inneboende hos dig eller är hyresvärd. Det kan vara bra att ha som krav att den du hyr ut till har egen hemförsäkring och skriva in detta i hyreskontraktet. På så sätt kan du känna dig trygg att både du, bostaden och din hyresgäst är skyddade om något händer, eller som vi säger ‘if shit Happens’. 


Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen