Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Katt lös i magen - Diarré hos katt

Är din katt dålig i magen? Då är det viktigt att du tar hand om din katt på rätt sätt! Se symtom och vad du ska göra när din katt har diarré.

Skriven av Josefine

Publicerad 20 april, 2023. Uppdaterad 20 mars, 2024.

Katt som är lös i magen och har diarre

Vad är diarré?

Diarré är en tillstånd där katten har lös eller rinnande avföring. Det kan vara en följd av en mängd olika faktorer, inklusive infektioner, förändringar i kosten, allergier eller intoleranser, mediciner, stress och sjukdomar.

Varför har min katt diarre?

Det finns många möjliga orsaker till varför din katt har diarré.  En vanlig orsak till att en katt får diarré är allergi eller födoämnesintolerans. Katter kan utveckla känslighet för vissa ingredienser i maten, som exempelvis mjölk, spannmål eller fisk. Diarré kan också bero på stress. Katter kan uppleva stress av olika skäl, till exempel på grund av en förändring i deras miljö eller rutiner. Stress kan orsaka diarré genom att störa tarmfloran i kattens mage.

Ibland är orsaken bakom tyvärr allvarligare än allergi eller stress. Katter kan smittas av virus, bakterier eller parasiter som kan orsaka diarré. Vanliga orsaker till infektioner inkluderar virusinfektioner som panleukopeni och calicivirus, samt bakteriella infektioner som salmonella och campylobacter.

Om du behandlar din katt för någon annan sjukdom så kan diarré bero på medicinen. Vissa mediciner kan nämligen orsaka diarré som en biverkning. Detta inkluderar antibiotika, kortikosteroider och läkemedel som används för att behandla cancer.

Möjliga orsaker till diarré hos katt:

  • Födoämnesintolerans eller allergi

  • Infektioner 

  • Mediciner 

  • Stress 

Är diarré farligt för katter?

Ja, diarre hos katter kan vara farligt av flera skäl. För det första kan det leda till uttorkning, eftersom katten förlorar vätska och elektrolyter genom diarrén. Om detta inte behandlas i tid kan det leda till allvarliga hälsoproblem, inklusive njurproblem och hjärtsvikt.

Dessutom kan diarré hos katter också orsaka näringsbrist eftersom katten inte kan absorbera alla näringsämnen från maten. Detta kan leda till viktminskning och svaghet.

Diarre hos katter kan också vara ett tecken på ett underliggande hälsoproblem, såsom matsmältningsproblem eller infektioner i mag-tarmkanalen. Om detta inte behandlas i tid kan det orsaka allvarliga komplikationer och sätta kattens liv i fara.

Om din katt lider av diarré, är det viktigt att du kontaktar veterinären så snart som möjligt. Veterinären kan undersöka katten och fastställa orsaken till diarrén, och ge rätt behandling för att lindra symptomen och förhindra eventuella komplikationer.

Vad ska jag göra om min katt har diarré?

Om din katt har långvarig diarré är det viktigt att du söker veterinär hjälp för att fastställa orsaken och för att ta reda på vilken behandling som kan vara lämplig. Förutom att följa veterinärens råd finns det några saker du kan göra för att hjälpa din katt att återhämta sig från diarré.

Råd för att lindra diarré hos katt:

  1. Ge din katt tillgång till rent vatten så att den inte blir uttorkad.

  2. Ge din katt lätt smältbar mat, som exempelvis kokt kyckling eller ris, för att undvika att magen överbelastas.

  3. Undvik att ge din katt mat som kan orsaka förstoppning eller andra magproblem, som exempelvis mjölk eller feta livsmedel.

  4. Se till att din katt har tillräckligt med vila och undvik stressiga situationer så mycket som möjligt.

  5. Använd en kattlåda med färsk kattsand för att undvika ytterligare stress eller obehag för din katt.

Se till att du har rätt kattförsäkring

Diarré kan vara en obehaglig och farlig för katter. Det är viktigt att söka veterinärhjälp för att fastställa orsaken till diarré och för att ta reda på vilken behandling som kan vara lämplig. Om den bakomliggande orsaken skulle visa sig vara mer allvarlig än att katten fått i sig något dåligt så är det oerhört viktigt med en bra kattförsäkring som täcker veterinärundersökning. Vill du jämföra din kattförsäkring för att kolla om du kan få ett bättre skydd ännu billigare? Jämför nedan!

Happens desktop hemsida logo

Hur mycket pengar kan du spara?

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hur mycket pengar kan du spara?

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen