Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Katt som inte äter - minskad aptit hos katt

Att ha en katt som tappat aptiten och vägrar att äta kan vara en oroväckande upplevelse för kattägare. Läs vidare och få tips för vad du kan göra.

Skriven av Josefine

Publicerad 28 april, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.


Symtom på en katt som tappat aptiten och vägrar att äta kan inkludera:

  • Minskad matlust

  • Viktförlust

  • Trötthet eller apati

  • Uppkastningar

  • Diarré


Orsakerna till minskad aptit hos katter kan vara många och varierande. De vanligaste orsakerna inkluderar sjukdomar som tandproblem, njursjukdom, gastrointestinala problem eller infektioner. Stress och ångest kan också orsaka en minskad aptit hos katter, liksom vissa läkemedel och behandlingar.

Ta din katt till veterinär

Om din katt vägrar att äta under mer än 24 timmar, eller om den visar andra symtom på sjukdom, är det viktigt att ta din katt till veterinären så snart som möjligt. En veterinär kan undersöka katten och identifiera eventuella underliggande sjukdomar eller hälsoproblem som kan orsaka minskad aptit.

Behandling för katt som inte äter

Behandlingen för en katt som tappat aptiten kan variera beroende på orsaken till problemet. Om det är en underliggande sjukdom eller infektion, kan veterinären ordinera medicinering eller andra behandlingar för att hantera problemet. Om stress eller ångest är den främsta orsaken, kan veterinären rekommendera beteendeterapi eller andra åtgärder för att minska stressnivån.

Det är också viktigt att se till att din katt har tillgång till rent vatten och att den hålls väl hydrerad. Katter som vägrar att äta kan lida av uttorkning och det är viktigt att se till att de dricker tillräckligt med vatten.

I vissa fall kan katter behöva ges mat via en sond eller dropp för att få tillräckligt med näring tills de återhämtar sig och börjar äta igen. Din veterinär kan ge dig råd om vilken typ av behandling som är lämplig för din katt.

Sammanfattningsvis är det viktigt att se till att din katt hålls frisk och välmatad. Om din katt tappar aptiten och vägrar att äta är det viktigt att söka veterinärvård så snart som möjligt för att identifiera orsaken och behandla problemet.

Happens desktop hemsida logo

Jämför kattförsäkring nu!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför kattförsäkring nu!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen