Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Kennelhosta - Symtom, tips och råd

Kennelhosta är ett samlingsbegrepp för en vanlig sjukdom hos hundar orsakat av virus eller bakterie. Läs vidare för fler symtom, tips och råd!

Skriven av Josefine

Publicerad 11 april, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Tax ligger inbäddad i en grå rutig filt. Hunden är trött, sjuk och kan ha kennelhosta

Vad är kennelhosta?

Kennelhosta är en vanlig sjukdom hos hundar. Kennelhosta kan vara orsakat av olika virus och/eller bakterier men det absolut vanligaste är att det är orsakat av hundens parainfluensavirus typ-2 eller bakterien bordetella bronchiseptica. Kennelhosta är mycket smittsamt och sprider sig ofta hos hundar som umgås i grupp. 

Happens desktop hemsida logo

Hur mycket kan du spara?

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Hur låter kennelhosta?

Kennelhosta låter som att hunden hostar. Ibland kan det låta lite otäckt då det låter som att hunden har satt något i halsen. Många hundar hostar tills de kräks medan en del hundar hostar lite mindre. Tänk på att kennelhosta kan utvecklas till lunginflammation om man har otur så om det börjar låta annorlunda är det viktigt att du kontaktar veterinär.

Hur vet jag om min hund har kennelhosta?

En del hundar utvecklar aldrig symptom för kennelhosta och kan bära på viruset i veckor eller månader innan det försvinner. Många yngre hundar utvecklar ofta hostattacker och hostar upp vitt slem, vilket är ett vanligt symptom för kennelhosta. En del hundar får även feber i början av virusets utveckling. 

När hunden hostar på grund av kennelhosta är det vanligt att det låter som att hunden satt något i halsen. Ofta påverkar symtomen inte allmänhälsan hos hunden och det är därför viktigt att du kontaktar veterinär direkt om din hund blir hängig, får hög feber eller har svårt att andas. 

Symptom vid kennelhosta:

  • Hostattacker

  • Vitt slem

  • Feber

  • Snuva

Happens desktop hemsida logo

Jämför hundförsäkring

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Måste jag gå till veterinären om min hund har kennelhosta?

Om din hunds allmäntillstånd inte är påverkat och hunden mår bra i övrigt förutom hostan kan du behandla kennelhosta hemma. Det är dock viktigt att du låter hunden vila och om du är minsta osäker på om läget har förvärrats bör du uppsöka veterinär. I värsta fall kan din hund ha lunginflammation och då är det viktigt att du söker upp veterinär direkt. 

Om din hund har något av följande symtom bör du uppsöka veterinär:

  • Hög feber

  • Feber som går ner men sedan snabbt upp igen

  • Andningen låter rosslig, hunden har slemmig hosta eller gulgrönt snor

  • Hunden visar tecken på andningssvårigheter


Behandling av kennelhosta

Om din hund har kennelhosta är det otroligt viktigt att du låter den vila under tiden som hunden hostar samt även en kort tid efter att hunden tillfrisknat. De flesta hundar tillfrisknar inom ett par veckor. Ta korta promenader och se till att hunden vilar inomhus. Du bör ta temperatur på din hund dagligen så att du håller koll på att hunden inte har stigande feber. Om hundens temperatur överstiger 39,5°C är det viktigt att du tar hjälp av veterinär. Kennelhosta kan ge feber men då det är ovanligt med så hög feber och kan bli farligt bör du uppsöka veterinär. 

Hur farligt är kennelhosta?

Kennelhosta är i sig inte farligt för hundar men det är förstås irriterande och jobbigt för hunden att hosta. Kennelhosta kan i vissa fall sätta sig på lungorna och utvecklas i en lunginflammation. Då är det viktigt att man åker till veterinären så att lunginflammationen kan behandlas i tid.

Min hund är vaccinerad, kan den fortfarande få kennelhosta?

Ja, din hund kan fortfarande drabbas av kennelhosta eftersom att vaccinet inte skyddar till 100%. En vaccinerad hund som drabbas av kennelhosta får dock mildare symtom än de hundar som inte är vaccinerade. Var därför alltid noga med att vaccinera din hund varje år för att förebygga att din hund blir onödigt sjuk. 

Motverka smittspridning av kennelhosta

Om du misstänker att din hund kan bära på kennelhosta eller om du vet med dig att hunden är sjuk ska du inte låta din hund träffa andra hundar. Kennelhosta kan sprida sig både genom direkt och indirekt kontakt så därför är det viktigt att du inte låter din hund umgås med eller hälsa på andra hundar. Detsamma gäller för rastgårdar eller ställen där många hundar rastas. Om en frisk hund kommer till platsen ni har varit på direkt efter er finns det stor risk för att den hunden också blir sjuk i kennelhosta. 

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hur mycket kan du spara?

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen