Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Klobrott - Hur och varför du ska förebygga det med kloklippning

Klobrott är vanligt hos hundar och kan innebära mycket smärta. Är du orolig över att din hund har fått klobrott eller ska drabbas av det? I den här artikeln får du veta det viktigaste om klobrott hos hund.

Josefine

Uppdaterad 17 april, 2023

Publicerad 17 april, 2023

kvinna håller i en hundtass då hon precis ska klippa hundens klor för att förebygga klobrott

Varför får hundar klobrott?

Klobrott hos hundar är ett vanligt problem som kan orsaka smärta och obehag för hunden. Klobrott uppstår när en del av hundens klo bryts av eller går av på grund av en skada eller en sjukdom. Detta kan leda till blödningar, infektioner och andra komplikationer om det inte behandlas på rätt sätt.

Orsaker till klobrott kan vara många. En vanlig orsak är att hunden springer eller går på hårt underlag som kan slita på klorna och göra dem sköra. Andra orsaker kan vara en skada på klon, felaktig klippning av klorna eller en underliggande sjukdom som påverkar hundens klor.

Symtom på klobrott

Symptomen på klobrott inkluderar smärta, blödning, svullnad och ömhet i tassarna. Ibland kan hunden också halta eller visa tecken på obehag när man berör klon eller tassen. Om klon har gått av nära nagelbädden kan det också orsaka infektioner och ökad smärta för hunden.

Om din hund har drabbats av klobrott bör du kontakta en veterinär för att få råd om behandling. Veterinären kan undersöka hundens klor och bedöma om det behövs någon behandling. I vissa fall kan det räcka med att klippa bort den trasiga delen av klon och hålla området rent och torrt för att undvika infektioner. Om klon har gått av nära nagelbädden kan hunden behöva antibiotika för att förebygga infektioner.

Vanliga symtom på klobrott

  • Hunden visar tecken på smärta och obehag i tassarna.

  • Blödning kan förekomma från den trasiga klon.

  • Svullnad och ömhet i tassarna kan förekomma.

  • Hunden kan halta eller visa tecken på obehag när man berör klon eller tassen.

  • Om klon har gått av nära nagelbädden kan det också orsaka infektioner och ökad smärta för hunden.

Förebygga klobrott

För att förebygga klobrott hos hundar är det viktigt att klippa hundens klor regelbundet och att undvika att låta hunden springa eller gå på för hårt underlag. Du kan också ge hunden tillskott av vitaminer och mineraler för att stärka klorna och förebygga skador. Om din hund visar tecken på obehag eller smärta i tassarna bör du kontakta en veterinär för att få råd om hur du kan hjälpa din hund att känna sig bättre.

Klippa klor på hund

Att klippa klorna på en hund är en viktig del av hundvård och hälsa. Klor som växer för långt kan böja sig under tassen och orsaka smärta för hunden när den går eller springer. Om man inte klipper hundens klor kan det leda till klobrott. Därför är det viktigt att klippa hundens klor regelbundet.

När man klipper hundens klor är det viktigt att använda rätt teknik och utrustning. För att klippa hundens klor behöver man en klotång eller klosax. Det finns olika typer av klotänger eller klosaxar som passar olika storlekar på hundar. Det är viktigt att använda en klosax eller klotång som passar hundens storlek för att undvika skador på klorna.

Innan man klipper klorna är det bra att undersöka dem för att se var blodkärlet slutar och var klorna kan klippas utan att orsaka blödningar. Om hunden har ljusa klor kan man se blodkärlet genom klorna. Om hunden har mörka klor kan det vara svårt att se blodkärlet, och man bör klippa lite och lite i taget för att undvika att klippa för långt.

Det är också viktigt att se till att hunden är lugn och bekväm under kloklippningen. Om hunden är orolig eller rädd kan man använda belöningsmetoder för att göra kloklippningen till en positiv upplevelse. Belöningsmetoder kan inkludera godis eller leksaker som hunden tycker om.

Man bör också se till att ha stoppmedel till hands ifall man skulle råka klippa för långt och klippa in i blodkärlet. Stoppmedel kan hjälpa till att stoppa blödningen och lindra smärtan. Det är också viktigt att rengöra klorna och eventuella sår efter kloklippningen för att undvika infektioner.

Om man känner sig osäker på att klippa klorna på sin hund kan man söka hjälp av en veterinär eller en professionell hundtrimmare. Det kan också vara bra att låta hunden vänja sig vid kloklippning från en tidig ålder för att undvika att hunden blir rädd eller orolig vid kloklippning i framtiden.

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

Läs mer relaterat innehåll

Inga artiklar funna.

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.