Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Köpa eller hyra elsparkcykel - vad är mest värt?

Elsparkcykel eller elscooter är ett mycket populärt sätt att ta sig fram i trafiken men ska man hyra eller äga?

Skriven av Josefine

Publicerad 28 juni, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Man åker elsparkcykel som han har hyrt men han undrar om det är värt att köpa en elscooter istället med försäkring jämförd på happens

Hyra elsparkcykel

Att hyra en elscooter/elsparkcykel är ett populärt alternativ för snabb och smidig transport. Men vad kostar det att hyra en elsparkcykel? Vi har gjort en lista med Stockholms mest populära alternativ för elsparkcyklar och jämfört priset.

För att hyra en elsparkcykel måste du ladda ner den specifika appen för det varumärke du vill använda. Sedan kan du välja en elscooter på kartan i appen eller skanna QR-koden som finns på styret på elsparkcyklarna. Då låses elsparkcykeln upp och du är redo att köra.

Här är några av de populäraste varumärkena för att hyra elscootrar:

Voi är ett av de mest välkända varumärkena för att hyra elsparkcykel och finns i många städer och länder. För att hyra en Voi-elscooter finns en upplåsningsavgift på 10 kr. Därefter kostar det 2,50 kr per minut. Med en genomsnittlig restid på 17 minuter i Stockholm blir en genomsnittlig åktur med Voi 52,50 kr.

Bird är ett annat populärt varumärke för att hyra elscootrar. Även här finns en upplåsningsavgift på 10 kr och sedan kostar det 3 kr per minut. En genomsnittlig åktur med Bird skulle därmed kosta 61 kr.

Tier är ett välkänt varumärke som också erbjuder uthyrning av elsparkcyklar. Precis som de andra varumärkena har Tier en upplåsningsavgift på 10 kr och sedan en kostnad på 2,50 kr per minut. En genomsnittlig resa på 17 minuter skulle kosta 52,50 kr, samma pris som Voi.

Priset för att hyra en elsparkcykel ligger alltså i samma intervall för de flesta varumärkena. Det är dock värt att notera att priserna kan variera beroende på efterfrågan och tid på dygnet. Det kan vara bra att vara uppmärksam på eventuella kampanjer eller erbjudanden som varumärkena kan ha.

Att hyra en elscooter kan vara ett prisvärt alternativ eftersom det sparar tid, undviker rödljus och köbildning, samt ger dig möjlighet att vara flexibel utan att behöva anpassa dig efter tidtabeller. 

Köpa elsparkcykel

Att köpa en elsparkcykel istället för att hyra kan vara ett bra alternativ för den som vill ha ett alternativ till bussen eller bilen. Det finns ju dock en uppsjö av olika modeller och prisklasser vilket gör att kalkylen för om det är värt eller inte kan se lite olika ut. 

När du ska köpa elscooter finns det olika modeller att välja mellan. Elscooter för vuxna finns i modeller mellan 1000W och 5000W. Vilken modell man väljer styr räckvidden och hastigheten för elscootern så du behöver fundera ut vad du ska ha för användningsområde.

När du köper en elsparkcykel är det viktigt att tänka på maxhastigheten, som vanligtvis ligger runt 25-30 km/h. För pendling rekommenderas en modell som klarar minst 25 km/h. Räckvidden är också avgörande, med en generell rekommendation på 25 km, men vissa elscootrar kan nå upp till 60 km. Om din elsparkcykel går över en hastighet på 25 km/h så måste du ha en trafikförsäkring eftersom att den då klassas som en moped. 

Priset för en elsparkcykel kan variera mellan ett par tusenlappar och över 10 000 kr. Om du är intresserad av en dyrare modell som dessutom går 50km/h så behöver du också räkna in kostnaden för trafikförsäkring för elscooter. 

Vad är mest värt: hyra eller köpa elsparkcykel?

Så när är det värt att köpa en elsparkcykel istället för att hyra? Det beror lite på ditt behov och hur ofta du kommer att använda elscootern. Om du i snitt använder en elscooter ett par gånger i veckan och endast under sommaren så kommer du undan betydligt billigare om du bara hyr. Låt oss säga att du hyr 3 gånger i veckan under 10 veckor med en genomsnittlig hyreskostnad på 60 kr. Du landar då på en kostnad på 1800 kr för hela sommaren. 

Om du däremot planerar att fortsätta använda elsparkcykeln i höst och pendla till jobbet dagligen så ser kalkylen lite annorlunda ut eftersom att du snabbare kommer upp i en summa som motsvarar priset för att köpa in en egen elsparkcykel.

Glöm inte försäkringen

Om du väljer att köpa en modell som går över en hastighet på 25km/h så är det viktigt att du kommer ihåg försäkringen. På Happens kan du jämföra försäkring från flera bolag på samma gång så att du slipper slösa tid på att kolla runt hos flera aktörer. Happens jämför dessutom både pris och innehåll så att du får rätt försäkring till rätt pris!

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen