Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Katt kräks - kräkningar hos katt

Kräks din katt? Kräkningar är vanligt hos katter och kan orsakas av en mängd olika faktorer. Läs mer nedan!

Skriven av Josefine

Publicerad 28 april, 2023. Uppdaterad 20 mars, 2024.

Katt tvättar sig men mår illa då den har kräkts eftersom att den har drabbats av kräkningar hos kattSymptom på katt som kräks

Symtom på kräkningar hos katter inkluderar upprepade eller återkommande kräkningar, aptitlöshet, viktminskning, diarré och uttorkning. Om din katt visar några av dessa symtom är det viktigt att du söker veterinärvård.

Vanliga symtom hos katt som kräks:

  • Upprepade eller återkommande kräkningar

  • Aptitlöshet

  • Viktnedgång

  • Diarré

  • Uttorkning

  • Svaghet eller trötthet

  • Minskad aktivitet eller intresse för omgivningen

  • Smärta eller obehag i buken

  • Nedsatt kroppskondition

  • Ökad salivproduktion eller rinnande nos

Notera att symtomen kan variera beroende på vad som orsakar kräkningarna hos katten och att vissa katter kan uppvisa flera symtom samtidigt medan andra kanske bara visar ett eller två. Det är alltid bäst att rådgöra med en veterinär om du misstänker att din katt lider av kräkningar eller andra hälsoproblem.

Behandling av katt som kräks

När du tar din katt till veterinären för en undersökning av kräkningar kommer de förmodligen att utföra en fysisk undersökning och ta blodprover för att utesluta eventuella underliggande hälsoproblem. De kan också rekommendera att din katt ändrar sin kost och eventuellt tar mediciner för att behandla inflammationen eller irritationen i magen.

Det är också viktigt att ge din katt tillräckligt med vatten och hålla den lugn och avslappnad för att minska stressen på magen. Om din katts kräkningar är allvarliga kan veterinären också rekommendera en mer omfattande behandling, inklusive intravenös vätsketerapi och antibiotika.

Är det farligt att min katt kräks?

Det är viktigt att notera att kräkningar hos katter inte alltid är farligt, men det kan vara ett tecken på en allvarlig sjukdom eller hälsoproblem. Vissa katter kan till exempel kräkas till följd av att de har hårstrån eller utomstående föremål i magen, medan andra katter kan kräkas på grund av en sjukdom eller infektion i mag-tarmkanalen.

Förebygg kräkningar hos katt

För att förebygga kräkningar hos katter är det viktigt att ge din katt en balanserad kost och att undvika att ge den livsmedel som kan orsaka irritation i magen. Det kan också vara en bra idé att minska stressen på din katt genom att ge den tillräckligt med motion och att undvika för mycket ensamtid.

I slutändan är det viktigt att tala med din veterinär om alla frågor eller bekymmer du har om din katts hälsa. Genom att vara uppmärksam på din katts beteende och symtom kan du hjälpa till att förhindra och behandla kräkningar, och se till att din katt är glad och hälsosam.

Happens desktop hemsida logo

Hitta och jämför kattförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta och jämför kattförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen