Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Leasa bil - det här ska du tänka på

Att leasa en bil har blivit alltmer populärt under de senaste åren, men hur funkar det och hur gör man med bilförsäkring?

Skriven av Josefine

Publicerad 08 maj, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Leasad Bil av märket Peugeot

Så funkar det att leasa bil

När man leasar en bil skriver man vanligtvis ett avtal med en leasingfirma, där man bestämmer sig för vilken bil man vill ha, hur länge man vill ha den och vilket avtal man vill ha. Det kan vara ett avtal med en fast månadskostnad som inkluderar allt från försäkring till service och underhåll, eller så kan man välja ett avtal där man betalar för dessa tjänster separat.

Leasa bil kostnad

När man leasar en bil är det viktigt att komma ihåg att man inte äger bilen, utan att den endast används under en viss tidsperiod. Det kan innebära vissa begränsningar och krav på hur man får använda bilen, till exempel hur mycket man får köra eller om man får modifiera bilen på något sätt. Det är också vanligt att det finns krav på hur bilen ska skötas och underhållas för att undvika extra kostnader vid återlämning av bilen.

Det är också viktigt att man gör en noggrann kalkyl över vilka kostnader som är involverade i att leasa en bil, inklusive försäkring, service och eventuella extraavgifter. Genom att göra det kan man ta ett välgrundat beslut om huruvida leasing är ett bra alternativ för ens situation.

Försäkring för leasingbil

En viktig faktor att ta hänsyn till när man leasar en bil är försäkringen. Det är alltid krav på att man har minst en trafikförsäkring för bilen, men beroende på vilken typ av leasingavtal man har kan det även vara krav på att man har en kaskoförsäkring. Det är viktigt att läsa igenom avtalet noga och se vilka krav som ställs på försäkringen för att undvika överraskningar i framtiden.

Trafikförsäkring är alltid ett krav när man kör en bil i Sverige, och det gäller även för en leasad bil. Trafikförsäkringen täcker skador som man orsakar på andra personer eller egendom när man kör bilen. Däremot täcker den inte skador på den leasade bilen.

För att skydda den leasade bilen kan man behöva teckna en kaskoförsäkring. Kaskoförsäkringar täcker skador på din leasingbil, till exempel om man råkar krocka eller om bilen blir stulen. Kaskoförsäkringen kan också täcka skador på bilen som orsakats av naturen, som stormskador eller översvämningar.

Det är viktigt att läsa igenom leasingavtalet noga för att se vilka försäkringskrav som ställs. Vissa leasingavtal inkluderar en försäkring som en del av månadskostnaden, medan andra kräver att man tecknar en försäkring på egen hand.

När man väljer en försäkring för sin leasingbil bör man jämföra priser och täckning från olika försäkringsbolag. Det kan också vara bra att fråga leasingföretaget om de har rekommendationer för försäkringsbolag som de samarbetar med.

Det kan alltså vara bra att se till att man har rätt försäkring på plats när man leasar en bil. Genom att läsa igenom leasingavtalet noggrant och jämföra försäkringsalternativ från olika bolag kan man hitta rätt försäkring för ens situation och skydda både sig själv och bilen på bästa möjliga sätt.

Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen