Leasa bil - det här ska du tänka på
Att leasa en bil har blivit alltmer populärt under de senaste åren, både för privatpersoner och företag. Genom att leasa en bil betalar man en månatlig summa för att använda bilen under en viss tidsperiod. Men hur fungerar det egentligen och vilka krav ställs på bilförsäkring?

Josefine
Uppdaterad 13 juli, 2023
Publicerad 08 maj, 2023
Så funkar det att leasa bil
När man leasar en bil skriver man vanligtvis ett avtal med en leasingfirma, där man bestämmer sig för vilken bil man vill ha, hur länge man vill ha den och vilket avtal man vill ha. Det kan vara ett avtal med en fast månadskostnad som inkluderar allt från försäkring till service och underhåll, eller så kan man välja ett avtal där man betalar för dessa tjänster separat.
Leasa bil kostnad
När man leasar en bil är det viktigt att komma ihåg att man inte äger bilen, utan att den endast används under en viss tidsperiod. Det kan innebära vissa begränsningar och krav på hur man får använda bilen, till exempel hur mycket man får köra eller om man får modifiera bilen på något sätt. Det är också vanligt att det finns krav på hur bilen ska skötas och underhållas för att undvika extra kostnader vid återlämning av bilen.
Det är också viktigt att man gör en noggrann kalkyl över vilka kostnader som är involverade i att leasa en bil, inklusive försäkring, service och eventuella extraavgifter. Genom att göra det kan man ta ett välgrundat beslut om huruvida leasing är ett bra alternativ för ens situation.
Försäkring för leasingbil
En viktig faktor att ta hänsyn till när man leasar en bil är försäkringen. Det är alltid krav på att man har en trafikförsäkring för bilen, men beroende på vilken typ av leasingavtal man har kan det även vara krav på att man har en kaskoförsäkring. Det är viktigt att läsa igenom avtalet noga och se vilka krav som ställs på försäkringen för att undvika överraskningar i framtiden.
Trafikförsäkring är alltid ett krav när man kör en bil i Sverige, och det gäller även för en leasad bil. Trafikförsäkringen täcker skador som man orsakar på andra personer eller egendom när man kör bilen. Däremot täcker den inte skador på den leasade bilen.
För att skydda den leasade bilen kan man behöva teckna en kaskoförsäkring. Kaskoförsäkringar täcker skador på din leasingbil, till exempel om man råkar krocka eller om bilen blir stulen. Kaskoförsäkringen kan också täcka skador på bilen som orsakats av naturen, som stormskador eller översvämningar.
Det är viktigt att läsa igenom leasingavtalet noga för att se vilka försäkringskrav som ställs. Vissa leasingavtal inkluderar en försäkring som en del av månadskostnaden, medan andra kräver att man tecknar en försäkring på egen hand.
När man väljer en försäkring för sin leasingbil bör man jämföra priser och täckning från olika försäkringsbolag. Det kan också vara bra att fråga leasingföretaget om de har rekommendationer för försäkringsbolag som de samarbetar med.
Sammanfattningsvis är det viktigt att se till att man har rätt försäkring på plats när man leasar en bil. Genom att läsa igenom leasingavtalet noggrant och jämföra försäkringsalternativ från olika bolag kan man hitta den bästa försäkringen för ens situation och skydda både sig själv och bilen på bästa möjliga sätt.
Jämför bilförsäkring

Josefine Öijer
Ämnen:
Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan
Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt