Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Livförsäkring, bolåneskydd eller olycksfallsförsäkring - Vad behöver jag?

Om du vill att dina efterlevande ska få ersättning om du dör kan du vara i behov av en livförsäkring men det finns faktiskt fler försäkringar, som du kanske redan har, där skydd för dödsfall ingår.

Josefine

Uppdaterad 06 juli, 2023

Publicerad 08 juni, 2023

Glad familj som precis jämfört och tecknat livförsäkring på Happens

Ersättning om du dör

När man bor ihop med någon eller har ett gemensamt ekonomiskt ansvar kan det vara smart att teckna en livförsäkring för att skydda sin partner ekonomiskt. Det kan vara bra för att kunna betala av din halva av bolånet eller för att ha möjlighet att kunna försörja sin familj. Det finns flera försäkringar som har ett skydd för dödsfall i sig och kanske har du redan en eller två av dem.

Det är möjligt att få ersättning efter dödsfall från flera försäkringar så det är inte nödvändigtvis så att det räcker med en. Allt beror på hur ens ekonomiska situation ser ut och vad de efterlevande har för möjligheter till att klara sig ekonomiskt. 

Vad är dödsfallsbelopp?

Dödsfallsbelopp innebär att efterlevande, oftast make/maka eller arvingar, får ett belopp utbetalt efter en försäkringstagares död. Kortfattat och enkelt kan man alltså säga att dödsfallsbelopp är den del av försäkringen som ger ersättning vid dödsfall.

Livförsäkring

Livförsäkring är den huvudsakliga försäkring som ger ersättning till efterlevande vid dödsfall. Med en livförsäkring får man ofta välja ett försäkringsbelopp mellan ett par hundra tusen och upp till flera miljoner. Det är det beloppet som också blir ersättningsnivån. Efterlevande får alltså inte ut varken mer eller mindre pengar än försäkringsbeloppet förutsatt att livförsäkringen är giltig. 

Bolåneskydd

Något som kan vara vanligt att ha när man står gemensamt på ett bolån är ett bolåneskydd. Det är något som tecknas hos banken vilket innebär att dom skriver av halva bolånet (eller motsvarande andel) vid dödsfall. Ett bolåneskydd är alltså ersättning specifikt kopplat till bolånet och betalas inte ut som ett belopp till ett bankkonto. Vill man att ens efterlevande ska få ut en summa pengar så behöver man alltså komplettera med en annan försäkring.

Efterlevnadsskydd

Efterlevnadsskydd är ett skydd för de efterlevande om man dör före en viss ålder. Efterlevnadsskydd finns i ens tjänstepension och är något som många väljer att lägga till. En del väljer dock bort den då man har andra försäkringar som täcker detta istället. 

Sjuk- och olycksfallsförsäkring

I en sjuk- och olycksfallsförsäkring kan det finnas skydd för dödsfall vilket innebär att ersättning betalas ut till dödsboet. Det är olika belopp hos olika försäkringsbolag men det är ofta ett väldigt litet belopp och går inte att jämföras med försäkringsbeloppen i en livförsäkring. 

Gruppförsäkring

Många människor är idag försäkrade genom sitt fackförbund eller sin arbetsgivare och det är inte helt ovanligt att det finns med ett skydd för dödsfallsbelopp. Detta skydd som ingår i gruppförsäkring är dock ofta en väldigt liten summa som är avsedd att täcka kostnader för begravning. Precis som med de andra försäkringarna så är det livförsäkring som gäller om man vill att ens efterlevande ska få ut en summa pengar av ett förbestämt belopp. 

Vi är alla olika

Våran livssituation ser olika ut i olika perioder i livet. Oftast har man som störst behov av en livförsäkring och skydd för dödsfall när man har minderåriga barn och är mitt i livet. Desto äldre man blir brukar behovet av en livförsäkring minska. Fundera på vad du behöver och om du tycker att det räcker med det skydd du har i andra försäkringar eller om du kanske till och med behöver ett skydd från flera försäkringar.

Jämför livförsäkring

Innan du tecknar en livförsäkring så är det bra att jämför innan så att du har koll på marknaden och kan känna dig trygg med ditt val. På Happens kan du snabbt och enkelt jämföra livförsäkring på både pris och innehåll samt teckna en livförsäkring. 

Jämför livförsäkring nu!

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.